Německá síť jídelen s italským jídlem míří do Česka. První otevře v červenci

  15:45aktualizováno  15:45
Síť samoobslužných restaurací Vapiano má za sebou léta rychlého růstu a působí už v desítkách zemí. Nyní přichází i do Česka. První pobočka otevře v létě v Praze, další by měla následovat na podzim.

Pobočka Vapiano v Berlíně | foto: Cushman & Wakefield

To, co udělal McDonald’s s hamburgery, dokázal německý řetězec Vapiano s italskou kuchyní. Společnost před patnácti lety předefinovala koncept rychlého občerstvení, když přišla s nabídkou pizzy, těstovin a salátu na počkání.

Nyní Vapiano přichází do Česka. Už v červenci otevře první pobočku v obchodním centru Quadrio v centru Prahy. Ve středu to oznámila společnost Cushman & Wakefield, která se stará o nájemníky centra. „Přesto, že se gastronomie v průběhu posledních let v Praze posunula výrazně dopředu, domníváme se, že Vapiano může stále zaplnit mezeru na českém trhu,“ uvedl člen představenstva Vapiano Mario C. Bauer.

Fotogalerie

Pobočka bude fungovat formou franšízy, licenci vlastní manželé Miriam a Pavol Benčíkovi. Ti stojí za skupinou Bencik Culinary Group, která provozuje několik restaurací na Slovensku. Podle PR manažerky Cushman & Wakefield Lenky Minářové by ještě letos v říjnu měla následovat pobočka Vapiano v Praze na Chodově, další pak přijde příští rok na zatím neznámém místě v hlavním městě.

Vapiano funguje na principu „kantýny“, kde zákazníci dostávají kartičky, na které se jim po přiložení ke skeneru u pultu s pokrmy načítá objednávka. Platí se na konci u pokladny.

Na výběr je obvykle několik typů těstovin, zákazníci si k nim mohou navolit další ingredience a celý pokrm do značné míry přizpůsobit vlastní chuti. To je trend, kterým se vydaly i další restaurace s rychlým občerstvením. V Česku ho zavádí například McDonald’s (více čtěte zde). Kuchaři pak těstoviny připravují přímo před očima zákazníků.

Na pizzu se čeká déle, a aby zákazník nemusel stát u pultu, dostane od obsluhy malý „majáček“, se kterým se může usadit ke stolu. Zablikání ho po chvíli upozorní, že jídlo je hotové.

Velké stoly mají seznámit hosty

Od klasických fastfoodů se Vapiano nejvíce odlišuje interiérem. Provozovnu v Quadriu navrhl italský architekt a designér Matteo Thun. Ten s řetězcem dlouhodobě spolupracuje a stojí třeba za pobočkou ve Vídni.

Prostor restaurací se většinou vyznačuje využitím dřeva a dubovými stoly. Ty jsou obvykle příliš veliké nejen pro jednotlivce, ale i běžnou skupinu hostů. U jednoho stolu se tak obvykle sejdou cizí lidé. Vapiano strategii zdůvodňuje tím, že chce prolomit bariéry a podnítit návštěvníky ke komunikaci a vzájemnému seznámení.

Restaurace si získaly velkou oblibu především mezi bílými límečky, tedy osazenstvem velkých kancelářských budov v evropských metropolích. Ačkoliv se Vapiano zaštiťuje rychlostí obsluhy, například v centru Berlína jsou restaurace ve všední den kolem polední přestávky plné a tvoří se dokonce fronty. K dispozici jsou také obří papírové bryndáky, aby si host červenou omáčkou neušpinil bílou košili.

Na burzu už letos?

V minulosti se objevila kritika, že Vapiano nestíhá dohánět vlastní úspěch a rychlý růst. Deník Die Welt například informoval o chaotické situaci v některých filiálkách, narychlo a nedostatečně proškoleném personálu a neplacených přesčasech. Podle výpovědí zaměstnanců mělo dokonce docházet k přeznačování data trvanlivosti na potravinách a prodeji zkaženého masa.

Vapiano v současnosti provozuje 180 poboček ve 31 zemích. V německých médiích se spekuluje o tom, že společnost je zralá ke vstupu na burzu. K tomu by mohlo dojít ještě letos a podle odhadů by se hodnota firmy mohla vyšplhat na 600 milionů euro.

Největší podíl na firmě má „family office“ Mayfair, ze kterou stojí Günter Herz a jeho sestra Daniela Herz-Schnoeckel, dřívější vlastníci Tchibo. Zakladatel Gregor Gerlach drží necelou třetinu.

Autor:

Nejčtenější

V příštím roce přijde ekonomická krize, řekl ekonom Pikora v Rozstřelu

Ekonom Vladimír Pikora v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (4. prosince 2018)

„O tom, že krize přijde, nemusíme pochybovat. Podle mého názoru k tomu dojde v příštím roce,“ uvedl ekonom Vladimír...

Světové burzy rychle ztrácejí, propad akcií může přivolat recesi i v Česku

Newyorská burza (24. 8. 2015)

Finanční trhy zachvátila „blbá nálada“. Burzy po celém světě již několik dnů v řadě ztrácejí a ani vyhlídky nejsou...

Štědrá nadílka ve Škodovce, zaměstnanci dostali bonus i prémii 12 tisíc

Ilustrační snímek

Zaměstnanci mladoboleslavské automobilky Škoda si před letošními Vánocemi výrazně finančně polepší. Společnost totiž...

Protesty drtí francouzskou ekonomiku, šokovaní turisté ze země odjíždějí

Hnutí žlutých vest opět demonstruje v Paříži a dalších francouzských městech...

Protesty takzvaného hnutí žlutých vest proti vládním reformám těžce zasáhly francouzskou ekonomiku. Výrazný útlum tržeb...

Finanční správa si kvůli EET došlápla na soukromé kluby, padaly pokuty

Příběh elektronické evidence tržeb

Zátah ve 24 provozovnách, označených jako soukromé kluby, kde se místní scházejí za zábavou a za pitím, uskutečnili v...

Další z rubriky

Řada slev na Black Friday je jen velmi zdánlivá, varuje Heureka

Za slevami jděte s jasnou hlavou a nekupujte kde co jen kvůli nízké ceně....

Některé slevy, které se zdají vysoké, během výprodejů na Černý pátek nemají nic společného s výhodnými nabídkami. Cena...

Češi už na toaletním papíru nešetří. Mají rádi heřmánkový a vícevrstvý

Ilustrační snímek

Zájem o nejlevnější toaletní papíry klesá. Šest z deseti Čechů nejvíce preferuje třívrstvý, téměř devadesát procent pak...

Na internetu byl k dostání smrtící dudlík. Dítě může udusit

Nebezpečný dudlík

Česká obchodní inspekce varovala před nebezpečným dudlíkem, který se snadno rozlomí a může kojence zabít nebo mu...

Najdete na iDNES.cz