Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Německá síť jídelen s italským jídlem míří do Česka. První otevře v červenci

  15:45aktualizováno  15:45
Síť samoobslužných restaurací Vapiano má za sebou léta rychlého růstu a působí už v desítkách zemí. Nyní přichází i do Česka. První pobočka otevře v létě v Praze, další by měla následovat na podzim.

Pobočka Vapiano v Berlíně | foto: Cushman & Wakefield

To, co udělal McDonald’s s hamburgery, dokázal německý řetězec Vapiano s italskou kuchyní. Společnost před patnácti lety předefinovala koncept rychlého občerstvení, když přišla s nabídkou pizzy, těstovin a salátu na počkání.

Nyní Vapiano přichází do Česka. Už v červenci otevře první pobočku v obchodním centru Quadrio v centru Prahy. Ve středu to oznámila společnost Cushman & Wakefield, která se stará o nájemníky centra. „Přesto, že se gastronomie v průběhu posledních let v Praze posunula výrazně dopředu, domníváme se, že Vapiano může stále zaplnit mezeru na českém trhu,“ uvedl člen představenstva Vapiano Mario C. Bauer.

Fotogalerie

Pobočka bude fungovat formou franšízy, licenci vlastní manželé Miriam a Pavol Benčíkovi. Ti stojí za skupinou Bencik Culinary Group, která provozuje několik restaurací na Slovensku. Podle PR manažerky Cushman & Wakefield Lenky Minářové by ještě letos v říjnu měla následovat pobočka Vapiano v Praze na Chodově, další pak přijde příští rok na zatím neznámém místě v hlavním městě.

Vapiano funguje na principu „kantýny“, kde zákazníci dostávají kartičky, na které se jim po přiložení ke skeneru u pultu s pokrmy načítá objednávka. Platí se na konci u pokladny.

Na výběr je obvykle několik typů těstovin, zákazníci si k nim mohou navolit další ingredience a celý pokrm do značné míry přizpůsobit vlastní chuti. To je trend, kterým se vydaly i další restaurace s rychlým občerstvením. V Česku ho zavádí například McDonald’s (více čtěte zde). Kuchaři pak těstoviny připravují přímo před očima zákazníků.

Na pizzu se čeká déle, a aby zákazník nemusel stát u pultu, dostane od obsluhy malý „majáček“, se kterým se může usadit ke stolu. Zablikání ho po chvíli upozorní, že jídlo je hotové.

Velké stoly mají seznámit hosty

Od klasických fastfoodů se Vapiano nejvíce odlišuje interiérem. Provozovnu v Quadriu navrhl italský architekt a designér Matteo Thun. Ten s řetězcem dlouhodobě spolupracuje a stojí třeba za pobočkou ve Vídni.

Prostor restaurací se většinou vyznačuje využitím dřeva a dubovými stoly. Ty jsou obvykle příliš veliké nejen pro jednotlivce, ale i běžnou skupinu hostů. U jednoho stolu se tak obvykle sejdou cizí lidé. Vapiano strategii zdůvodňuje tím, že chce prolomit bariéry a podnítit návštěvníky ke komunikaci a vzájemnému seznámení.

Restaurace si získaly velkou oblibu především mezi bílými límečky, tedy osazenstvem velkých kancelářských budov v evropských metropolích. Ačkoliv se Vapiano zaštiťuje rychlostí obsluhy, například v centru Berlína jsou restaurace ve všední den kolem polední přestávky plné a tvoří se dokonce fronty. K dispozici jsou také obří papírové bryndáky, aby si host červenou omáčkou neušpinil bílou košili.

Na burzu už letos?

V minulosti se objevila kritika, že Vapiano nestíhá dohánět vlastní úspěch a rychlý růst. Deník Die Welt například informoval o chaotické situaci v některých filiálkách, narychlo a nedostatečně proškoleném personálu a neplacených přesčasech. Podle výpovědí zaměstnanců mělo dokonce docházet k přeznačování data trvanlivosti na potravinách a prodeji zkaženého masa.

Vapiano v současnosti provozuje 180 poboček ve 31 zemích. V německých médiích se spekuluje o tom, že společnost je zralá ke vstupu na burzu. K tomu by mohlo dojít ještě letos a podle odhadů by se hodnota firmy mohla vyšplhat na 600 milionů euro.

Největší podíl na firmě má „family office“ Mayfair, ze kterou stojí Günter Herz a jeho sestra Daniela Herz-Schnoeckel, dřívější vlastníci Tchibo. Zakladatel Gregor Gerlach drží necelou třetinu.

Autor:


Nejčtenější

10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...



Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Prověřte, jak získal majetek! Na finanční správu přišlo 1 173 podnětů

Ilustrační snímek

Už třetím rokem Češi hlásí příjmy, které se nemusejí psát do daňových přiznání. Pokud to neudělají, riskují do budoucna...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

TEST DNES: V ledovém čaji většinou pijete hlavně přeslazenou vodu

Ilustrační snímek

Co byste čekali, že obsahuje ledový čaj s citronem? Aby osvěžil, měl by v něm být hlavně kvalitní čaj – ovšem žádný...

TEST DNES: Vanilkové zmrzliny z obchodu jsou plné cukru a umělé chuti

Ilustrační snímek

Češi jsou konzervativní, a tak mají pořád nejraději vanilkovou zmrzlinu. Už ji ovšem nekupují jen v létě do kornoutku,...

TEST DNES: Úplné výsledky testu vanilkových zmrzlin z obchodu

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtyřiadvacet značek vanilkových zmrzlin, dortů a sněhu z mrazicích boxů v obchodech. Do výběru jsme...

Najdete na iDNES.cz