Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Německá síť jídelen s italským jídlem míří do Česka. První otevře v červenci

  15:45aktualizováno  15:45
Síť samoobslužných restaurací Vapiano má za sebou léta rychlého růstu a působí už v desítkách zemí. Nyní přichází i do Česka. První pobočka otevře v létě v Praze, další by měla následovat na podzim.

Pobočka Vapiano v Berlíně | foto: Cushman & Wakefield

To, co udělal McDonald’s s hamburgery, dokázal německý řetězec Vapiano s italskou kuchyní. Společnost před patnácti lety předefinovala koncept rychlého občerstvení, když přišla s nabídkou pizzy, těstovin a salátu na počkání.

Nyní Vapiano přichází do Česka. Už v červenci otevře první pobočku v obchodním centru Quadrio v centru Prahy. Ve středu to oznámila společnost Cushman & Wakefield, která se stará o nájemníky centra. „Přesto, že se gastronomie v průběhu posledních let v Praze posunula výrazně dopředu, domníváme se, že Vapiano může stále zaplnit mezeru na českém trhu,“ uvedl člen představenstva Vapiano Mario C. Bauer.

Fotogalerie

Pobočka bude fungovat formou franšízy, licenci vlastní manželé Miriam a Pavol Benčíkovi. Ti stojí za skupinou Bencik Culinary Group, která provozuje několik restaurací na Slovensku. Podle PR manažerky Cushman & Wakefield Lenky Minářové by ještě letos v říjnu měla následovat pobočka Vapiano v Praze na Chodově, další pak přijde příští rok na zatím neznámém místě v hlavním městě.

Vapiano funguje na principu „kantýny“, kde zákazníci dostávají kartičky, na které se jim po přiložení ke skeneru u pultu s pokrmy načítá objednávka. Platí se na konci u pokladny.

Na výběr je obvykle několik typů těstovin, zákazníci si k nim mohou navolit další ingredience a celý pokrm do značné míry přizpůsobit vlastní chuti. To je trend, kterým se vydaly i další restaurace s rychlým občerstvením. V Česku ho zavádí například McDonald’s (více čtěte zde). Kuchaři pak těstoviny připravují přímo před očima zákazníků.

Na pizzu se čeká déle, a aby zákazník nemusel stát u pultu, dostane od obsluhy malý „majáček“, se kterým se může usadit ke stolu. Zablikání ho po chvíli upozorní, že jídlo je hotové.

Velké stoly mají seznámit hosty

Od klasických fastfoodů se Vapiano nejvíce odlišuje interiérem. Provozovnu v Quadriu navrhl italský architekt a designér Matteo Thun. Ten s řetězcem dlouhodobě spolupracuje a stojí třeba za pobočkou ve Vídni.

Prostor restaurací se většinou vyznačuje využitím dřeva a dubovými stoly. Ty jsou obvykle příliš veliké nejen pro jednotlivce, ale i běžnou skupinu hostů. U jednoho stolu se tak obvykle sejdou cizí lidé. Vapiano strategii zdůvodňuje tím, že chce prolomit bariéry a podnítit návštěvníky ke komunikaci a vzájemnému seznámení.

Restaurace si získaly velkou oblibu především mezi bílými límečky, tedy osazenstvem velkých kancelářských budov v evropských metropolích. Ačkoliv se Vapiano zaštiťuje rychlostí obsluhy, například v centru Berlína jsou restaurace ve všední den kolem polední přestávky plné a tvoří se dokonce fronty. K dispozici jsou také obří papírové bryndáky, aby si host červenou omáčkou neušpinil bílou košili.

Na burzu už letos?

V minulosti se objevila kritika, že Vapiano nestíhá dohánět vlastní úspěch a rychlý růst. Deník Die Welt například informoval o chaotické situaci v některých filiálkách, narychlo a nedostatečně proškoleném personálu a neplacených přesčasech. Podle výpovědí zaměstnanců mělo dokonce docházet k přeznačování data trvanlivosti na potravinách a prodeji zkaženého masa.

Vapiano v současnosti provozuje 180 poboček ve 31 zemích. V německých médiích se spekuluje o tom, že společnost je zralá ke vstupu na burzu. K tomu by mohlo dojít ještě letos a podle odhadů by se hodnota firmy mohla vyšplhat na 600 milionů euro.

Největší podíl na firmě má „family office“ Mayfair, ze kterou stojí Günter Herz a jeho sestra Daniela Herz-Schnoeckel, dřívější vlastníci Tchibo. Zakladatel Gregor Gerlach drží necelou třetinu.

Autor:


Nejčtenější

Řetězce zveřejnily, kolik platí pokladním, a stejně o ně mají nouzi

pokladní, ilustrační snímek

Výše průměrné mzdy, kterou platí řetězce prodavačům a pokladním, byla donedávna tabu. Předloni ji začal zveřejňovat...

Jak jedí chudé rodiny? Před výplatou o chlebu, po ní pizza a ovoce

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina...



„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

Ilustrační snímek

Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V...

Japonská společnost se omluvila za zaměstnance, protahoval si pauzu na oběd

Fast food, Japonsko

Japonská městská vodárenská společnost se na tiskové konferenci pro média omluvila za to, že jeden z jejích zaměstnanců...

TEST DNES: Pivo v plechu rychle stárne, už po pár týdnech může být zvětralé

Test plechovkových ležáků

Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani...

Další z rubriky

Lépe měřit a méně regulovat, doporučují experti na šetření jídlem

Pracovnice Tesco třídí potraviny, které obchodní řetězec věnuje do potravinové...

Potravinový odpad neumíme měřit a striktní nařízení v boji s plýtváním jídlem nepomáhají. K tomuto závěru dospěl...

OBRAZEM: Myší trus, špína, jídlo na záchodě. Hrůzy, které našli inspektoři

Kontroly SZPI v provozovnách, které nakládají s potravinami.

Co (zákazníkovy) oči nevidí, to srdce nebolí. Zásada, kterou se řídí řada provozovatelů obchodů, hospod a dalších...

TEST DNES: Za pětistovku dostanete náruč plnou květů i zvadlé koště

Test kytic

Redaktoři MF DNES v minulých dnech po celé republice vyzkoušeli, jaké pugéty jim v květinářství uvážou za 500 korun...

Najdete na iDNES.cz