Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zákaz kouření trápí třetinu restauratérů. Bojí se odlivu hostů

  10:16aktualizováno  10:16
Už za pět týdnů vykáže kuřáky z českých hospod zákon. A už teď se toho řada hospodských hodně bojí. Většina malých provozovatelů restaurací, přesně 55 procent, se zavedením protikuřáckého zákona nesouhlasí. A třetina z nich kvůli tomu čeká nižší návštěvnost a pokles tržeb.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Omezení provozu se obávají hlavně provozovny s více místy k sezení a menším obratem. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků, který proběhl mezi 570 provozovateli pohostinství. S tím, aby zákon zcela zakazoval kouření, často nesouhlasí ani hospodští, u nichž se už nějaký pátek nekouří.

„Každý by si to měl zvážit sám, záleží vždy na tom, na co se daná provozovna zaměřuje,“ říká majitel pražské restaurace U Kroka Tomáš Hayer. Jeho podnik je nekuřácký už šest let, odliv hostů kvůli tomu nezaznamenal.

Provozovatelé restaurací se v souvislosti s přípravou na novou úpravu potýkají také se spoustou praktických potíží. „Hlavně ve městech mohou mít majitelé problém s vyhrazením místa pro kuřáky před provozovnami,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Třeba Praha podle něj dala najevo, že restauracím neumožní mít vedle vchodu popelníky, aniž by si prostranství oficiálně pronajali. A v řadě případů mohou majitelé narazit také u památkářů. Jinak se ale podle Stárka zákona obávají hlavně vesnické hospody.

Jak se žije hostinským v Česku

Ostatně i průzkum ukazuje, že provozovny, kde se nevaří, mnohem častěji očekávají negativní dopad přijetí nekuřáckého zákona na návštěvnost, a to v 61 procentech. U provozoven s jídlem činí tento podíl jen 30 procent.

Podle pivovarníků navíc v souvislosti se změnou dál poklesne počet piv, která lidé v putykách vypijí. Zatímco ještě v roce 2008 vypili pivaři víc zlatavého moku v hospodách než doma, loni už podíl čepovaného piva podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven dosahoval jen 39 procent.

Přicházející zákaz kouření přesto není to hlavní, co hospodské trápí. Polovina malých podnikatelů v pohostinství v průzkumu připustila, že má potíže. Za hlavní bariéru podnikání přitom vidí nedostatek personálu – mnohem častěji jde o restaurace nabízející jídlo. Komplikací je rovněž nárůst papírování a elektronická evidence tržeb.

„Je těžké někoho sehnat. U řady nových uchazečů převládá velká nezodpovědnost. Třeba se na všem dohodnou a pak nenastoupí ani nedají vědět,“ říká Hayer. Podle Stárka je na vině i školství. Čtyři pětiny mladých, kteří gastronomii studují, nakonec skončí mimo obor, protože k němu nezískali vztah.

Více než polovina podnikatelů by přivítala zjednodušení odvodů, čtvrtina snížení DPH, každý jedenáctý živnostník by rád viděl zákonnou eliminaci dumpingových cen hypermarketů, redukci státních kontrol a větší podporu od dodavatelů.

„Malé restaurace řeší jiné problémy než ty větší. Jakákoliv kontrola, administrativa a komunikace s úřady malým živnostníkům zabírají čas, který nemohou věnovat tomu, co je živí. Natvrdo přicházejí o tržby, protože práci v provozovně za ně nikdo neudělá,“ říká předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Bude po zákazu kouření chodit do restaurací a hospod méně lidí?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 2. května 2017. Anketa je uzavřena.

Ne 3835
Ano 2366


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Nová sklizeň zlevňuje jablka, kilogram je v průměru za 33 korun

Ilustrační snímek

Ceny jablek s novou sklizní klesly z červencových rekordních 43,23 koruny za kilogram na nynějších průměrných přibližně...

Topná sezóna může začít již příští týden a kominíci nestíhají

(ilustrační foto)

Letošní topná sezóna začne na většině území České republiky již příští týden. Ti, kteří ještě nestihli povinnou revizi...

Otevírací doba obchodů o svátcích 28. září, 28. října a 17. listopadu

Ilustrační snímek

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě nařizuje, že obchody s plochou nad 200 m² musí mít zavřeno...



Najdete na iDNES.cz