Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zákaz kouření trápí třetinu restauratérů. Bojí se odlivu hostů

  10:16aktualizováno  10:16
Už za pět týdnů vykáže kuřáky z českých hospod zákon. A už teď se toho řada hospodských hodně bojí. Většina malých provozovatelů restaurací, přesně 55 procent, se zavedením protikuřáckého zákona nesouhlasí. A třetina z nich kvůli tomu čeká nižší návštěvnost a pokles tržeb.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Omezení provozu se obávají hlavně provozovny s více místy k sezení a menším obratem. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků, který proběhl mezi 570 provozovateli pohostinství. S tím, aby zákon zcela zakazoval kouření, často nesouhlasí ani hospodští, u nichž se už nějaký pátek nekouří.

„Každý by si to měl zvážit sám, záleží vždy na tom, na co se daná provozovna zaměřuje,“ říká majitel pražské restaurace U Kroka Tomáš Hayer. Jeho podnik je nekuřácký už šest let, odliv hostů kvůli tomu nezaznamenal.

Provozovatelé restaurací se v souvislosti s přípravou na novou úpravu potýkají také se spoustou praktických potíží. „Hlavně ve městech mohou mít majitelé problém s vyhrazením místa pro kuřáky před provozovnami,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Třeba Praha podle něj dala najevo, že restauracím neumožní mít vedle vchodu popelníky, aniž by si prostranství oficiálně pronajali. A v řadě případů mohou majitelé narazit také u památkářů. Jinak se ale podle Stárka zákona obávají hlavně vesnické hospody.

Jak se žije hostinským v Česku

Ostatně i průzkum ukazuje, že provozovny, kde se nevaří, mnohem častěji očekávají negativní dopad přijetí nekuřáckého zákona na návštěvnost, a to v 61 procentech. U provozoven s jídlem činí tento podíl jen 30 procent.

Podle pivovarníků navíc v souvislosti se změnou dál poklesne počet piv, která lidé v putykách vypijí. Zatímco ještě v roce 2008 vypili pivaři víc zlatavého moku v hospodách než doma, loni už podíl čepovaného piva podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven dosahoval jen 39 procent.

Přicházející zákaz kouření přesto není to hlavní, co hospodské trápí. Polovina malých podnikatelů v pohostinství v průzkumu připustila, že má potíže. Za hlavní bariéru podnikání přitom vidí nedostatek personálu – mnohem častěji jde o restaurace nabízející jídlo. Komplikací je rovněž nárůst papírování a elektronická evidence tržeb.

„Je těžké někoho sehnat. U řady nových uchazečů převládá velká nezodpovědnost. Třeba se na všem dohodnou a pak nenastoupí ani nedají vědět,“ říká Hayer. Podle Stárka je na vině i školství. Čtyři pětiny mladých, kteří gastronomii studují, nakonec skončí mimo obor, protože k němu nezískali vztah.

Více než polovina podnikatelů by přivítala zjednodušení odvodů, čtvrtina snížení DPH, každý jedenáctý živnostník by rád viděl zákonnou eliminaci dumpingových cen hypermarketů, redukci státních kontrol a větší podporu od dodavatelů.

„Malé restaurace řeší jiné problémy než ty větší. Jakákoliv kontrola, administrativa a komunikace s úřady malým živnostníkům zabírají čas, který nemohou věnovat tomu, co je živí. Natvrdo přicházejí o tržby, protože práci v provozovně za ně nikdo neudělá,“ říká předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Bude po zákazu kouření chodit do restaurací a hospod méně lidí?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 2. května 2017. Anketa je uzavřena.

Ne 3835
Ano 2366


Nejčtenější

Řetězce zveřejnily, kolik platí pokladním, a stejně o ně mají nouzi

pokladní, ilustrační snímek

Výše průměrné mzdy, kterou platí řetězce prodavačům a pokladním, byla donedávna tabu. Předloni ji začal zveřejňovat...

Jak jedí chudé rodiny? Před výplatou o chlebu, po ní pizza a ovoce

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina...



„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

Ilustrační snímek

Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V...

Japonská společnost se omluvila za zaměstnance, protahoval si pauzu na oběd

Fast food, Japonsko

Japonská městská vodárenská společnost se na tiskové konferenci pro média omluvila za to, že jeden z jejích zaměstnanců...

Návrh rozpočtu EU je pro Česko naprosto nepřijatelný, tvrdí Babiš

Premiér Andrej Babiš (4.6.2018)

Návrh rozpočtu Evropské unie na příští programovací období je pro českou vládu podle premiéra Andreje Babiše (ANO)...

Další z rubriky

Garanční fond má ochránit klienty cestovek. Cen zájezdů se novela nedotkne

Ilustrační snímek

Díky nově zřízenému garančnímu fondu by měli být klienti cestovních kanceláří už o letošních prázdninách více chráněni....

Z chudého chlapce se znetvořeným obličejem se stal podnikatel roku z Peru

Peruánec Teodoro Ortiz se ve světě proslavil díky superpotravinám.

Nejdřív se učil prodávat čokoládu na trzích, postupně se Peruánec Teodoro Ortiz propracoval k takzvaným...

V dozorčí radě společnosti ČEZ končí její předseda Václav Pačes

Diskuse - Václav Pačes

V dozorčí radě energetické společnosti ČEZ končí její předseda a někdejší předseda Akademie věd Václav Pačes. Řekl to...

Najdete na iDNES.cz