Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Zákaz kouření trápí třetinu restauratérů. Bojí se odlivu hostů

  10:16aktualizováno  10:16
Už za pět týdnů vykáže kuřáky z českých hospod zákon. A už teď se toho řada hospodských hodně bojí. Většina malých provozovatelů restaurací, přesně 55 procent, se zavedením protikuřáckého zákona nesouhlasí. A třetina z nich kvůli tomu čeká nižší návštěvnost a pokles tržeb.
(Ilustrační snímek)

(Ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Omezení provozu se obávají hlavně provozovny s více místy k sezení a menším obratem. Vyplývá to z průzkumu Asociace malých a středních podniků, který proběhl mezi 570 provozovateli pohostinství. S tím, aby zákon zcela zakazoval kouření, často nesouhlasí ani hospodští, u nichž se už nějaký pátek nekouří.

„Každý by si to měl zvážit sám, záleží vždy na tom, na co se daná provozovna zaměřuje,“ říká majitel pražské restaurace U Kroka Tomáš Hayer. Jeho podnik je nekuřácký už šest let, odliv hostů kvůli tomu nezaznamenal.

Provozovatelé restaurací se v souvislosti s přípravou na novou úpravu potýkají také se spoustou praktických potíží. „Hlavně ve městech mohou mít majitelé problém s vyhrazením místa pro kuřáky před provozovnami,“ říká prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Třeba Praha podle něj dala najevo, že restauracím neumožní mít vedle vchodu popelníky, aniž by si prostranství oficiálně pronajali. A v řadě případů mohou majitelé narazit také u památkářů. Jinak se ale podle Stárka zákona obávají hlavně vesnické hospody.

Jak se žije hostinským v Česku

Ostatně i průzkum ukazuje, že provozovny, kde se nevaří, mnohem častěji očekávají negativní dopad přijetí nekuřáckého zákona na návštěvnost, a to v 61 procentech. U provozoven s jídlem činí tento podíl jen 30 procent.

Podle pivovarníků navíc v souvislosti se změnou dál poklesne počet piv, která lidé v putykách vypijí. Zatímco ještě v roce 2008 vypili pivaři víc zlatavého moku v hospodách než doma, loni už podíl čepovaného piva podle údajů Českého svazu pivovarů a sladoven dosahoval jen 39 procent.

Přicházející zákaz kouření přesto není to hlavní, co hospodské trápí. Polovina malých podnikatelů v pohostinství v průzkumu připustila, že má potíže. Za hlavní bariéru podnikání přitom vidí nedostatek personálu – mnohem častěji jde o restaurace nabízející jídlo. Komplikací je rovněž nárůst papírování a elektronická evidence tržeb.

„Je těžké někoho sehnat. U řady nových uchazečů převládá velká nezodpovědnost. Třeba se na všem dohodnou a pak nenastoupí ani nedají vědět,“ říká Hayer. Podle Stárka je na vině i školství. Čtyři pětiny mladých, kteří gastronomii studují, nakonec skončí mimo obor, protože k němu nezískali vztah.

Více než polovina podnikatelů by přivítala zjednodušení odvodů, čtvrtina snížení DPH, každý jedenáctý živnostník by rád viděl zákonnou eliminaci dumpingových cen hypermarketů, redukci státních kontrol a větší podporu od dodavatelů.

„Malé restaurace řeší jiné problémy než ty větší. Jakákoliv kontrola, administrativa a komunikace s úřady malým živnostníkům zabírají čas, který nemohou věnovat tomu, co je živí. Natvrdo přicházejí o tržby, protože práci v provozovně za ně nikdo neudělá,“ říká předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Bude po zákazu kouření chodit do restaurací a hospod méně lidí?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 2. května 2017. Anketa je uzavřena.

Ne 3835
Ano 2366




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Hotel Hilton na pražské Florenci je na prodej. Největší český hotel nabízí...
Praha, nový ráj hoteliérů. Rostou ceny pokojů i poptávka po hotelech

Tuzemští hoteliéři zažívají zlaté časy. Do země jezdí stále víc zahraničních turistů, obsazenost hotelů roste. Stejně jako ceny, které si majitelé ubytovacích...  celý článek

Podnikatel Jan Hradecký na snímku z roku 2013
Při rallye v Africe zemřel Jan Hradecký, zakladatel české firmy Botanicus

Podnikatel a mecenáš Jan Hradecký tragicky zemřel při rallye veteránů Classic Safari. Světu zanechal odkaz prostřednictvím své firmy na přírodní kosmetiku...  celý článek

Ilustrační foto.
Chudoba či sociální vyloučení? V Česku hrozí nejméně ze všech zemí EU

Česká republika byla loni ve srovnání s ostatními 27 státy Evropské unie zemí s nejnižším procentem chudoby a sociálního vyloučení. Společně s Finskem, Dánskem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.