Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Manévry hospodských kvůli EET. Ze strachu z kontrol „vymění“ firmu

  1:01aktualizováno  1:01
Vyčistit stůl a pokračovat s novou bezúhonnou firmou. Někteří restauratéři a hoteliéři už začínají podle daňových poradců manévrovat, aby se vyhnuli kontrolám berňáku kvůli evidenci tržeb. Těm, kteří mají škraloup z minulosti, totiž mohou příjmy nápadně vyskočit.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

Kdo nepřiznával tržby, může na sebe s EET strhnout pozornost daňové správy. Skokový nárůst tržeb ale bude pro správce daně signál k tomu, aby se začal zabývat historií firmy. Podle některých daňových poradců se proto na trhu hotelů a restaurací začalo dít to, co v Chorvatsku po spuštění evidence tržeb. Hospodští začínají podnikat pod jiným subjektem, s čistým štítem.

„Výkyvy v tržbách se podnikatelé snaží maskovat tím, že založí novou firmu a začnou na ni provozovat restauraci nebo ubytovací služby a tu předchozí zavřou,“ popsala daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu eDane.cz Blanka Štarmanová.

EET: odpovědi na nejčastější otázky

Podle ní se už tato praxe projevuje i na letošních nebývale vysokých nárůstech počtu nově založených firem. Za první půlrok jich bylo zaregistrováno 13 731 a pokud tempo vydrží, vznikne v tomto roce nejvíce firem za devět let. Poradkyně tvrdí, že důvodem není jen sílící ekonomika, i když ta má hlavní slovo. „Výrazný vliv má také snaha podnikatelů vyhnout se případným kontrolám po zavedení elektronické evidence tržeb,“ uvedla.

„Trend můžeme potvrdit, přestože v praxi to ještě nenastalo,“ potvrdil iDNES.cz poradce společnosti Apogeo a bývalý šéf Finanční správy Jiří Žežulka. „Nastalo to v Chorvatsku, nastane to všude, kde se elektronická evidence tržeb objevila. Česká republika nebude výjimkou,“ dodal.

Podle jeho názoru někteří restauratéři či hoteliéři ukončí podnikání jako OSVČ a začnou nanovo pod společností s ručením omezeným bez historie. „Správci daně bude chybět srovnávací základna,“ míní. Předpokládá, že „uklízet“ po sobě začnou podnikatelé se škraloupem ke konci letošního roku. EET pro gastro segment začíná od 1. prosince.

Dělení tržeb

Možnosti, jak se dotyčný zbaví staré firmy, jsou podle Štarmanové dvě. Buď odprodá nové společnosti majetek za zůstatkové ceny a stará společnost se zlikviduje, popřípadě zůstane prázdná a nebude vykonávat žádnou činnost. Druhý způsob spočívá v oddělení činností. Stará firma už se nebude zabývat restaurační činností, ale restauraci bude jen pronajímat prostory či poskytovat vybavení.

Ne všichni daňoví poradci to však vidí tak černě. „Ani jeden z našich klientů neplánuje postupovat tímto způsobem, proto nejsme schopni se k této problematice více vyjádřit,“ reagovala na dotaz Lenka Falešníková ze společnosti BDO Tax.

Segment pohostinství je v očích ministerstva financí vnímán jako prostor, kde nejvíce bují šedá ekonomika. Resort vychází z odhadů Českého statistického úřadu. Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek však toto tvrzení odmítá. „To vůbec není pravda. Na prvním místě je stavebnictví, následuje obchod, zpracovatelský průmysl a až na čtvrtém místě je pohostinství. Celkově jsme na tom minimálně stejně, ne-li lépe než Německo,“ uvedl.

Asociaci momentálně nejvíc trápí výjimky z EET, které si některé skupiny podnikatelů vyjednaly. Odklad na rok 2018 mají stánkaři, hovořilo se také o výjimce pro neziskové organizace nebo spolky, z nichž některé fungují na komerční bázi.

Křišťálová Lupa 2016


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Další z rubriky

Topná sezóna může začít již příští týden a kominíci nestíhají

(ilustrační foto)

Letošní topná sezóna začne na většině území České republiky již příští týden. Ti, kteří ještě nestihli povinnou revizi...

Podvodné stránky úřadu práce klamou nezaměstnané, varuje ten skutečný

Desítky nových pracovních míst přibude na Ostravsku a Karvinsku pro úředníky....

Klamavé weby nabízejí rekvalifikaci zdarma pro každého a volná pracovní místa, zdánlivě garantovaná úřadem práce....

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila menšinová vláda ANO a...

Najdete na iDNES.cz