Ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Manévry hospodských kvůli EET. Ze strachu z kontrol „vymění“ firmu

  • 2052
Vyčistit stůl a pokračovat s novou bezúhonnou firmou. Někteří restauratéři a hoteliéři už začínají podle daňových poradců manévrovat, aby se vyhnuli kontrolám berňáku kvůli evidenci tržeb. Těm, kteří mají škraloup z minulosti, totiž mohou příjmy nápadně vyskočit.

Kdo nepřiznával tržby, může na sebe s EET strhnout pozornost daňové správy. Skokový nárůst tržeb ale bude pro správce daně signál k tomu, aby se začal zabývat historií firmy. Podle některých daňových poradců se proto na trhu hotelů a restaurací začalo dít to, co v Chorvatsku po spuštění evidence tržeb. Hospodští začínají podnikat pod jiným subjektem, s čistým štítem.

„Výkyvy v tržbách se podnikatelé snaží maskovat tím, že založí novou firmu a začnou na ni provozovat restauraci nebo ubytovací služby a tu předchozí zavřou,“ popsala daňová poradkyně společnosti TaxVision a portálu eDane.cz Blanka Štarmanová.

EET: odpovědi na nejčastější otázky

Podle ní se už tato praxe projevuje i na letošních nebývale vysokých nárůstech počtu nově založených firem. Za první půlrok jich bylo zaregistrováno 13 731 a pokud tempo vydrží, vznikne v tomto roce nejvíce firem za devět let. Poradkyně tvrdí, že důvodem není jen sílící ekonomika, i když ta má hlavní slovo. „Výrazný vliv má také snaha podnikatelů vyhnout se případným kontrolám po zavedení elektronické evidence tržeb,“ uvedla.

„Trend můžeme potvrdit, přestože v praxi to ještě nenastalo,“ potvrdil iDNES.cz poradce společnosti Apogeo a bývalý šéf Finanční správy Jiří Žežulka. „Nastalo to v Chorvatsku, nastane to všude, kde se elektronická evidence tržeb objevila. Česká republika nebude výjimkou,“ dodal.

Podle jeho názoru někteří restauratéři či hoteliéři ukončí podnikání jako OSVČ a začnou nanovo pod společností s ručením omezeným bez historie. „Správci daně bude chybět srovnávací základna,“ míní. Předpokládá, že „uklízet“ po sobě začnou podnikatelé se škraloupem ke konci letošního roku. EET pro gastro segment začíná od 1. prosince.

Dělení tržeb

Možnosti, jak se dotyčný zbaví staré firmy, jsou podle Štarmanové dvě. Buď odprodá nové společnosti majetek za zůstatkové ceny a stará společnost se zlikviduje, popřípadě zůstane prázdná a nebude vykonávat žádnou činnost. Druhý způsob spočívá v oddělení činností. Stará firma už se nebude zabývat restaurační činností, ale restauraci bude jen pronajímat prostory či poskytovat vybavení.

Ne všichni daňoví poradci to však vidí tak černě. „Ani jeden z našich klientů neplánuje postupovat tímto způsobem, proto nejsme schopni se k této problematice více vyjádřit,“ reagovala na dotaz Lenka Falešníková ze společnosti BDO Tax.

Segment pohostinství je v očích ministerstva financí vnímán jako prostor, kde nejvíce bují šedá ekonomika. Resort vychází z odhadů Českého statistického úřadu. Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek však toto tvrzení odmítá. „To vůbec není pravda. Na prvním místě je stavebnictví, následuje obchod, zpracovatelský průmysl a až na čtvrtém místě je pohostinství. Celkově jsme na tom minimálně stejně, ne-li lépe než Německo,“ uvedl.

Asociaci momentálně nejvíc trápí výjimky z EET, které si některé skupiny podnikatelů vyjednaly. Odklad na rok 2018 mají stánkaři, hovořilo se také o výjimce pro neziskové organizace nebo spolky, z nichž některé fungují na komerční bázi.

Křišťálová Lupa 2016

29. srpna 2016