Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Češi v restauracích utratí 500 Kč, místo rezervují na poslední chvíli

  11:29aktualizováno  11:29
Typický Čech si místo v restauraci rezervuje po telefonu, na poslední chvíli a za jídlo je ochoten utratit do 500 korun na osobu. Čtyři procenta nejspořivějších hostů utratí do 150 korun.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Mezi 11 hodinou a polednem mají restaurace rušno. Kromě obědů se totiž také sejde nejvíce rezervací přes internetové rezervační systémy. Tyto objednávky zkusila pětina lidí, mnohem častěji však lidé volají, aby si místo zamluvili (66 procent). Vyplývá to z průzkumu rezervačního systému Restu.cz. Jen mizivé procento hostů posílá e-mail nebo rezervuje osobně.

"V zahraničí je poměr spíše obrácený, většina hostů využívá rezervační systémy," říká Pavel Suchánek z Restu.cz, který žil 12 let v Kanadě a k restauračnímu byznysu tam měl velmi blízko.

Polovina hostů v restauracích utratí do 500 korun za osobu a další pětina částku do 1 000 korun. Nejspořivější čtyři procenta hostů je ochotna vydat jen do 150 korun za osobu, dalších 15 procent ještě o padesát korun víc. S rozpočtem za oběd či večer si neláme hlavu desetina Čechů. Tato skupina nechá v restauraci tisíc korun a více na osobu.

Není překvapením, že nejčastěji jsou lidé ochotni peníze utratit za dobrou kuchyni, pro 11 procent lidí je však důležitější přístup personálu.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Václav Vachta, šéf sítě zdravotnických zařízení EUC.
Největší síť poliklinik EUC nakupuje v Ostravě. Letos utrží 2,5 miliardy

Jeden z největších soukromých hráčů ve zdravotnickém byznysu, skupina EUC, přikupuje devatenáctou polikliniku. Cenu za ostravské zařízení Mephacentrum...  celý článek

Vinařský oblek
Vinaři budou mít vlastní kroje, jeden vyjde na 16 tisíc korun

Nejen rybáři, myslivci nebo hasiči mají na jižní Moravě speciální obleky. Svůj slavnostní oděv budou mít také vinaři. Několik desítek se jich už šije.  celý článek

Na trh vstupuje další stravenka, digitální Benefitka.
E-stravenka Benefitka chce rozbít trh s poukazy. Restaurace nic nestojí

Na trh zaměstnaneckých benefitů ve středu vstoupil nový hráč. Nadnárodní společnost Neeco nabídla elektronickou stravenku, v podobě platební karty. S tou lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.