Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rozdíl v ceně kečupu může být až čtyřnásobný

  14:24aktualizováno  14:24
Testem prošlo 19 jemných a sladkých kečupů zakoupených v pražských supermarketech koncem června. V Ústavu konzervace potravin a technologie masa Vysoké školy chemickotechnologické v Praze na základě několika analýz stanovili obsah rajčatového podílu: Sensorická laboratoř Ústavu chemie a analýzy potravin VŠCHT pak provedla sensorickou analýzu. Hodnotitelé posuzovali naslepo chuť, barvu, vůni a texturu kečupů. Součástí testu bylo i posouzení manipulace s obalem, jak snadno kečup z lahve vytéká a kolik ho ulpí v lahvi. Celkové hodnocení je výsledkem posouzení chuti (45 %), obsahu rajčatového podílu (45 %) a obalu (10 %). Vzorky, které obsahem rajčatového podílu nevyhověly požadavkům vyhlášky, získaly nedostatečnou známku.

Stupnice hodnocení: od ***** velmi dobrý až po * zcela nedostatečný.

Protlak není totéž co kečup

* Základní surovinou pro výrobu kečupů je rajský protlak, který výrobci většinou kupuj(hotový od zpracovatelů rajčat. Není zcela totožný s protlakem, který se prodává v obchodech, svým složením je mu ale velmi blízký. Vzniká zahuštěním vylisované rajské šťávy. Proces drcení a pasírování může probíhat buď za tepla (hot break) nebo za studena (cold break).

* Šťáva pasírovaná za tepla je hustější, šťáva získaná za studena snadněji teče, a musí se více zahustit. 'Pokud chce výrobce získat kečup s vysokým obsahem rajčat a nechce přidávat škroby, tak většinou používá hot break," vysvětluje Michal Voldřich z Vysoké škole chemicko-technologické.

* Zatímco kečupy ve skleněných obalech se konzervují pasterací, tedy zahřátím na teploty do 100° C, výrobky v plastu se většinou stabilizují chemickou konzervací.

Koruna ****
Ahold Říčany u Prahy
29,70 Kč/1 I
chuť *****

Neli de Luxe jemný ***
Neli Vyškov
31,80 KČ/1 I
chuť ***

Heinz ***
Heinz Pudliszki Polsko
69,90 Kč/1 I
chuť ***

Kečup Jemný Delvita ***
Louis Martin Francie
58,50 Kč/1 I
chuť **

Hamé Sladký ***
Hamé Babice
35 Kč/1 I
chuť ****

Spak jemný Gourmet ***
Spak VSI Rakousko
54,70 Kč/1 I
chuť ***

Neli jemný **
Neli Vyškov
34,50 Kč/1 l
chuť **

Tesco *
Kand Dobruška
27,40 Kč/1 I
chuť ***

Lev-ně jemný *
Kand Dobruška
29,70 Kč/1 I
chuť ****

Hochmann jemný *
KAND Dobruška
33,90 Kč/1 I
chuť ****

Otma jemný *
Otma-Sloko Uherské Hradiště
47,70 Kč/1 I
chuť ****

Kand sladký Extra ****
Kand Dobruška
51,30 Kč/1 I
chuť ***

Vitana Jemný sladký ****
Vitana Byšice
61,30 Kč/1 I
chuť ***

Valfrutta ***
Conserve Italia
105 Kč/1
chuť **

Spak jemný ****
Spak VSD Rakousko
83,30 Kč/1 I
chuť ****

Felix jemný ***
Felix Rakousko
70 Kč/1 I
chuť ***

Albert jemný ***
Ahold Říčany u Prahy
48 Kč/1 I
chuť ***

Otma Gurmán jemný ***
Otma-Sloko Uherské Hradiště
50,60 Kč/1 I
chuť ***

Hamé Jemný ****
Hamé Babice
49 Kč/1 I
chuť ****

Protokoly Vysoké školy chemicko-technologické najdete v internetovém magazínu iDnes na adrese www.idnes/cz/test.

TEST DNES je nezávislá příloha pro spotřebitele financovaná z rozpočtu redakce MF DNES * Redakčně testované zboží nakupuje v běžné obchodní síti * K testování nepřijímá vzorky od výrobců nebo dovozců * Testy výrobků jsou zpracovávány v akreditovaných laboratořích nebo státních zkušebnách * Testované zboží navíc posuzuje tým nezávislých odborníků * Odborníci pověření vedením testu v laboratořích nejsou závislí na výrobcích ani prodejcích * Testy ze zahraničních spotřebitelských časopisů TEST DNES publikuje pouze s výslovným souhlasem jednotlivých vydavatelů a pouze v případech, kdy více než polovina testovaných vzorků je zastoupena i na českém trhu * Příloha rovněž zveřejňuje výsledky šetření státních orgánů * Články v příloze neobsahují placenou inzerci, nejsou ovlivněny výrobci ani žádnými finančními zájmy * Uveřejněné materiály nesmějí být reprodukovány bez souhlasu redakce * Výsledky testů nesmějí být použity bez souhlasu redakce ke komerčním účelům * Starší i nové testy z této přílohy lze najít v internetovém magazínu iDNES na adrese http://www.idnes.cz/test. Své připomínky a vzkazy k příloze TEST DNES můžete zaslat elektronickou poštou na adresu testdnes@mafra.cz Připomínky k testům hospod pak na adresu hospody@mafra.cz

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(ilustrační snímek)
Cena vajec prudce roste, protože slepic je málo kvůli aféře s fipronilem

Vejce v obchodech letos zdražují. Podle údajů Českého statistického úřadu nyní jedno stojí 3,6 koruny, na začátku roku bylo o dvacetník levnější. Podle...  celý článek

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity 17....
Řešení dvojí kvality potravin si žádá revizi směrnice EU, prohlásil Sobotka

Řešení problému dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých...  celý článek

Všemi smysly. Nové kino 4DX v obchodním centru Chodov přináší do kinosálu déšť,...
Nový král mezi chrámy konzumu. Centrum Chodov láká na kino, kde sněží

V Praze se ve středu otevírá „nové“ - a do počtu prodejen největší - obchodní centrum v Česku. Zmodernizované Centrum Chodov se rozrostlo o třetinu na 300...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.