Co ta čísla dokazují?
Při loňském festivalu jsme zjistili přibližně třicetiprocentní porušení zákona. Nyní je to šedesát procent. Prostě bída s nouzí. A to kontroly nekončí. Popravdě řečeno, den ode dne jsou jejich výsledky horší. Také díky pečlivosti našich pracovníků a jejich profesionalitě.
Běžné bývá nejen při festivalu nalévání pod míru, předražení o desítky korun či jiné šizení zákazníků. Setkali se kontroloři s něčím, co je zarazilo?
Minulou neděli při kontrolním nákupu si jeden karlovarský vrchní zaúčtoval do útraty spropitné. To je opravdu zajímavý fígl, se kterým jsme se dosud nesetkali. Pokud by to předem seznámený spotřebitel zjistil při ústní objednávce nebo v ceníku, tak to musíme akceptovat, protože host má možnost odejít. I tak je to atypické. Horší je, když mu servírka donese kávu za třicet korun a účet je třeba na pětatřicet. V jednom podniku zase vůbec neměli váhu, i když v nabídce uváděli hmotnost jídel.
Na co by si měli dát lidé pozor?
Příkladně na placení přinesené vody z vodovodu. Pokud je ale tato položka v ceníku, nedá se s tím nic dělat. V jedné restauraci naproti Mlýnské kolonádě jsme zjistili takovouto diskriminaci spotřebitele: Návštěvnice Karlových Varů si na terase objednala jenom samotný nápoj, ale nedostala jej. Prý se dává jen k jídlu. Vedle ale seděli u stolu inkognito dva inspektoři ČOI a ti neměli s objednávkou samotného nápoje problémy. Případ budeme řešit.
Mohou se restauratéři spoléhat, že budou mít celý rok pokoj, když se u nich ČOI jednou objeví, a oni zaplatí pokutu?
Vše máme letos nastavené tak, že mám z terénu druhý den na stole výsledky festivalových kontrol z minulého dne včetně porušení zákona. Nikdo si ale nemůže říci, že teď může brát hosty na hůl, protože už kontrolu měl. Při závažných prohřešcích následuje opakovaná kontrola. V některých podnicích zjistí stejný stav či zlepšení. V jiných bohužel i horší situaci.
Znám spoustu poctivých podnikatelů v Karlových Varech. Protože nikoho neokrádají, tak o nich nikdo nepíše. Neuvažujete o jejich zvýhodnění?
Opravdu nejen při festivalu víme o vytipovaných seriózních restauracích, kde mají všechno v naprostém pořádku. Jmenovat je ale zatím nemůžeme, protože tam chci ještě poslat kontrolu, aby se přesvědčila, že je vše pravidlo, dlouhodobý trend a ne jenom náhoda. Před příštím festivalem zveřejníme jména kvalitních restaurací, u kterých nebylo zjištěno porušení zákona.