Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Vše je o ceně. Potraviny jsou vesměs nezávadné, hodnotí expertka

  9:56aktualizováno  12:23
Problémy s dvojí kvalitou potravin jsou trochu hysterií, myslí si vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Jana Hajšlová. V on-line rozhovoru na iDNES.cz řekla, že firmy vesměs dodržují to nejdůležitější, tedy zdravotní nezávadnost. Kvalita je podle ní především o ceně.

Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Podle Jany Hajšlové je sporné bavit se o kvalitě potravin. „Sám pojem kvalita je diskutabilní. Pro řadu aspektů jako je mikrobiologická a chemická bezpečnost, tedy zdravotní nezávadnost společná legislativa nekompromisně platí,“ uvedla profesorka. Mnohem obtížnější je podle ní definovat kvalitu pokud jde o skladbu a recepturu výrobku.

Je také přesvědčena o tom, že ve většině případů rozdíl mezi kvalitou zahraničních potravin neexistuje.

„Pokud by se dané výrobky hodnotily bez obalu, posuzovatel například senzorických parametrů by nemusel zahraniční výrobky upřednostnit, jak jsme toho byli svědky,“ řekla. Za rozdíly podle ní odpovídají také dovozci, kteří volí levnější produkty.

Vysoká škola chemicko-technologická z iniciativy europoslankyně Olgy Sehnalové v roce 2015 provedla srovnávací test českých a německých potravin. Výsledek rozpoutal diskusi, která nyní začíná více rezonovat i v Bruselu (více zde). Zhruba třetina z 24 testovaných potravin ve stejném obalu a od stejného výrobce se totiž lišila složením i chutí.

Jana Hajšlová z VŠCHT odpovídala ZDE

Několik příkladů: dánský luncheon meat Tulip pro německý trh obsahoval maso, verze pro Česko jen separát; káva Jacobs Kronung pro německý trh měla více kofeinu a v neposlední řadě česká Rama a jogurt Activia obsahovaly méně procent tuku než verze pro Německo.

Podobné výsledky přinesl i aktuální srovnávací test slovenských a rakouských potravin z letošního roku. Největší rozdíl byl v rybích prstech Iglo, které Rakušané kupují s vyšším podílem masa.

Výrobci rozdíly většinou zdůvodňují použitím jiných technologií nebo rozdílnými chuťovými preferencemi v různých zemích. Na druhou stranu může být také praxe výsledkem snahy zlevnit potraviny na trzích s nižší kupní silou.

Autor:


Nejčtenější

Máma se synem zašpuntovali víno kondomem, nápad jim vydělává miliony

Balení vinných kondomů.

Jistě jste už někdy ztratili špunt od lahve a dumali, jak situaci vyřešit. Američanka Laura Bartlettová se svým synem...

PŘEHLEDNĚ: Lidé špatně odhadují platy. Podívejte se, komu by přidali

Ilustrační snímek

Nejvíc platově podhodnoceni jsou učitelé, sociální pracovníci a zdravotní sestry, naopak přiměřený plat berou praktičtí...



Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Stávka na francouzské železnici nahnala více lidí do aut. V Paříži se tvoří...

Kvůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitostech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu...

Makléř si myslel, že pracuje v demoverzi, teď žádá vyplatit miliony eur

Harouna M Traore

Francouzský obchodník na burze žaluje makléřskou firmu Valbury Capital. Žádá, aby mu vyplatila 10 milionů eur, které...

Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu mozzarell

Ilustrační snímek

MF DNES testovala sýry mozzarella, které jsou běžně dostupné v obchodech a mají 15 až 20 procent tuku. Porota hodnotila...

OBRAZEM: Myší trus, špína, jídlo na záchodě. Hrůzy, které našli inspektoři

Kontroly SZPI v provozovnách, které nakládají s potravinami.

Co (zákazníkovy) oči nevidí, to srdce nebolí. Zásada, kterou se řídí řada provozovatelů obchodů, hospod a dalších...

TEST DNES: „Jako olizovat buvola.“ Hodnotili jsme dvanáct sýrů mozzarella

Ilustrační snímek

Mozzarella, přírodní pařený nezrající sýr naložený ve slaném nálevu, je jedním z nejznámějších, a hlavně nejchutnějších...

Najdete na iDNES.cz