Vše je o ceně. Potraviny jsou vesměs nezávadné, hodnotí expertka

  9:56aktualizováno  12:23
Problémy s dvojí kvalitou potravin jsou trochu hysterií, myslí si vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Jana Hajšlová. V on-line rozhovoru na iDNES.cz řekla, že firmy vesměs dodržují to nejdůležitější, tedy zdravotní nezávadnost. Kvalita je podle ní především o ceně.

Profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT v Praze | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Podle Jany Hajšlové je sporné bavit se o kvalitě potravin. „Sám pojem kvalita je diskutabilní. Pro řadu aspektů jako je mikrobiologická a chemická bezpečnost, tedy zdravotní nezávadnost společná legislativa nekompromisně platí,“ uvedla profesorka. Mnohem obtížnější je podle ní definovat kvalitu pokud jde o skladbu a recepturu výrobku.

Je také přesvědčena o tom, že ve většině případů rozdíl mezi kvalitou zahraničních potravin neexistuje.

„Pokud by se dané výrobky hodnotily bez obalu, posuzovatel například senzorických parametrů by nemusel zahraniční výrobky upřednostnit, jak jsme toho byli svědky,“ řekla. Za rozdíly podle ní odpovídají také dovozci, kteří volí levnější produkty.

Vysoká škola chemicko-technologická z iniciativy europoslankyně Olgy Sehnalové v roce 2015 provedla srovnávací test českých a německých potravin. Výsledek rozpoutal diskusi, která nyní začíná více rezonovat i v Bruselu (více zde). Zhruba třetina z 24 testovaných potravin ve stejném obalu a od stejného výrobce se totiž lišila složením i chutí.

Jana Hajšlová z VŠCHT odpovídala ZDE

Několik příkladů: dánský luncheon meat Tulip pro německý trh obsahoval maso, verze pro Česko jen separát; káva Jacobs Kronung pro německý trh měla více kofeinu a v neposlední řadě česká Rama a jogurt Activia obsahovaly méně procent tuku než verze pro Německo.

Podobné výsledky přinesl i aktuální srovnávací test slovenských a rakouských potravin z letošního roku. Největší rozdíl byl v rybích prstech Iglo, které Rakušané kupují s vyšším podílem masa.

Výrobci rozdíly většinou zdůvodňují použitím jiných technologií nebo rozdílnými chuťovými preferencemi v různých zemích. Na druhou stranu může být také praxe výsledkem snahy zlevnit potraviny na trzích s nižší kupní silou.

Autor:

Nejčtenější

V příštím roce přijde ekonomická krize, řekl ekonom Pikora v Rozstřelu

Ekonom Vladimír Pikora v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (4. prosince 2018)

„O tom, že krize přijde, nemusíme pochybovat. Podle mého názoru k tomu dojde v příštím roce,“ uvedl ekonom Vladimír...

Světové burzy rychle ztrácejí, propad akcií může přivolat recesi i v Česku

Newyorská burza (24. 8. 2015)

Finanční trhy zachvátila „blbá nálada“. Burzy po celém světě již několik dnů v řadě ztrácejí a ani vyhlídky nejsou...

Štědrá nadílka ve Škodovce, zaměstnanci dostali bonus i prémii 12 tisíc

Ilustrační snímek

Zaměstnanci mladoboleslavské automobilky Škoda si před letošními Vánocemi výrazně finančně polepší. Společnost totiž...

Protesty drtí francouzskou ekonomiku, šokovaní turisté ze země odjíždějí

Hnutí žlutých vest opět demonstruje v Paříži a dalších francouzských městech...

Protesty takzvaného hnutí žlutých vest proti vládním reformám těžce zasáhly francouzskou ekonomiku. Výrazný útlum tržeb...

Finanční správa si kvůli EET došlápla na soukromé kluby, padaly pokuty

Příběh elektronické evidence tržeb

Zátah ve 24 provozovnách, označených jako soukromé kluby, kde se místní scházejí za zábavou a za pitím, uskutečnili v...

Další z rubriky

Češi jsou věrní značkám s jasným výrobcem. Ale možná jen kvůli slevám

Zákazníci Globusu mohou od října loňského roku využívat  samoobslužné...

Pikok, Finest, Clever, K-Purland, Řezníkův talíř... To je jen pár jmen z mnoha takzvaných privátních značek řetězců....

Cena většiny potravin poroste, jednou z výjimek mohou být cukrovinky

Ukázka některých sladkostí vyráběných v olomoucké Zoře, největší továrně na...

S tradičními podzimními plískanicemi začíná mezi obchodními řetězci a jejich dodavateli přetahovaná o ceny a marže na...

TEST DNES: Úplné výsledky testu hladkých mouk

Ilustrační snímek

MF DNES ve spolupráci s iniciativou Vím, co jím a piju otestovala dvanáct vzorků hladkých mouk. Zde najdete úplné...

Najdete na iDNES.cz