Podobné ruční strojky jako z televize lze ovšem koupit za polovinu ceny v běž ných obchodech s domácí mi potřebami. A které že jsou lepší? To ukázal test čtyř ručních mixérů, které redakce MF DNES vyzkoušela ve spolupráci s Vysokou školou hotelovou v Praze.
Nejlepším testovaným byl John Mills Pro Chef za necelých tisíc korun z teleshoppingu Tena. Veškeré jeho bohaté příslu šenství fungovalo tak, jak mělo.
Sekalo, strouhalo, krájelo zeleni nu, dělalo masové hašé, mísilo těsto, šlehalo vejce, míchalo dresinky a mléčné nápoje.
Hodnocení John Mills Pro Chef William Levene Mixer Plus Tescoma Multi Mixer Verimark Twista |
"Jen oddělování bílků je potřeba na trénovat," konstatovala vyučují cí odborných předmětů Hana Buřičová z Vysoké školy hotelo vé v Praze, která test vedla.
Všechny tři ostatní ruční pří stroje dobře rozsekaly zeleninu a ovoce na saláty, ale s některými dalšími funkcemi byly na štíru.
Verimark Twista z TV Shopu za 595 korun měl příliš krátké metly. "Díky tomu se špatně spo jovaly majonézy, krémy, těsta i vaječné hmoty na omelety," řekla zástupkyně ředitele hote lové školy Jitka Chaloupková.
"Navíc šlehačka byla řídká." William Levene Mixer Plus (435 korun) koupený v obchodě se značkovým nádobím na tom byl podobně, ale stál o sto pade sát korun méně než Verimark.´
Jednoduchý Tescoma Multi Mixer z obyčejných domácích potřeb sice pouze sekal ovoce a zeleninu na drobné kousky a byl schopen míchat hodně te kutá těsta, ale za cenu 325 ko run to byl nejvýhodnější nákup.
Televizní reklama je svůdná a předkládá zákazníkům pouze dobré vlastnosti propagovaného mixéru. Jenže jsou i další sku tečnosti, se kterými je třeba po čítat. "Po dvou týdnech jsem zji stil, že jako chlap nevyužiji mixér k jiným účelům než ke krájení ci bule," podotkl Martin Komárek, jeden z laiků, kteří mixéry vy zkoušeli v praxi.
"Práce nejde tak snadno, jak je vidět v televizi," o tom je přesvěd čena Jana Maříková. "Ruční mi xér je vhodný jen tam, kde není zavedená elektřina." Varování přidala Hana Buřičo vá z hotelové školy: "V mixérech lze míchat nejvíce čtvrt kilogra mu nebo čtvrt litru směsi, popří padě tři vajíčka." To je porce pro jednu, nejvýše dvě osoby.
Jak se testovalo Testovány byly mixéry koupené na jaře v domácích potřebách a teleshoppingových obchodech. Pro srovnatelnost cen pocházely všechny z Prahy. Jedna sada mixérů prošla několikaměsíčním provozem na Vysoké škole hotelové v Praze pod vedením vyučujících odborných předmětů Jitky Chaloupkové, Heleny Buřičové a Věry Vyhnisové. Laickou veřejnost zastupovalo dalších dvanáct lidí, kteří mixéry používali doma René Kujan (znalostní manažer) byl z Chýnova, Martin Komárek (výško |