Od ledna do května byly dovezeny z Polska potravinářské výrobky v hodnotě 8,55 miliardy korun, což je proti stejnému období loňského roku o 0,6 procenta víc. Statistiky nejvíc ovlivnil pokles dovozu masa.
Vyplývá to z analýzy, kterou zpracovala analytička Českého statistického úřadu (ČSÚ) Drahomíra Dubská.
Zatímco loni za prvních pět měsíců vzrostl dovoz polské drůbeže meziročně o čtvrtinu, letos za stejné období o sedm procent klesl. "Ještě markantnější byl pokles dovozu vepřového. Tyto poklesy byly do jisté míry mírněny zvýšeným dovozem už zpracovaného masa v podobě uzenin," uvedla Dubská.
Vyhýbáte se polským potravinám?
Vepřového masa se z Polska v lednu až květnu 2013 dovezlo o osm procent méně, o rok předtím import naopak o 68 procent meziročně stoupl. Maso tvoří hlavní položku v dovozu polských potravin do ČR.
Lidé se více ptají na původ potravin
Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu a šéfa obchodů COOP Zdeňka Juračky za poklesem dovozu mohou stát mediální kauzy kolem polských potravin v posledních měsících.
"Dřív se zákazníci v našich prodejnách neptali na původ masa, dnes se zákazník ale stále častěji informuje o původu zboží. Dřív ho zajímala jen cena a kvalita," uvedl Juračka. Poslední případ údajného výskytu zakázaných antibiotik v drůbežím mase v Polsku podle něj negativně ovlivní v dalších měsících prodeje masa z Polska. (více o stopách antibiotik v mase čtěte zde)
"V segmentu čerstvých potravin, konkrétně polské chlazené drůbeže, zaznamenáváme pokles v prodejích," řekla mluvčí hypermarketů Globus Pavla Hobíková. Řetězec spolupracuje s jedním polským dodavatelem, jehož výrobky tvoří pět procent zboží v kategorii chlazené drůbeže. "Tento dodavatel garantoval, že při výkrmu zvířat nebyla používána žádná nepovolená veterinární léčiva," dodala Hobíková.
Dovoz polských potravin do Česka za posledních 12 let vzrostl více než čtyřnásobně. Polsko je po Německu druhým největším exportérem potravin do Česka. Obliba polských výrobků u českých zákazníků stoupala hlavně kvůli jejich nízké ceně.
Od technické soli k antibiotikům
Polské potraviny stíhá v posledních měsících řada kauz. Sérii těchto zpráv loni v únoru zahájila takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám.
Naposledy média informovala o údajném nedovoleném podávání zakázaných antibiotik v polských chovech. Polská televize TVN uvedla, že někteří chovatelé spolu se skupinou veterinářů vytvořili "mafiánský systém" dopování zvířat nelegálními látkami z černého trhu, prý hlavně čínského či vůbec neznámého původu, včetně látky metronidazol způsobující rakovinu.
V důsledku afér se nezřídka ozývají požadavky na částečný či úplný zákaz dovozů polských potravin. Nadpoloviční většina nevyhovujících potravin evidovaných na serveru Potravinynapranyri.cz ale pochází od českých výrobců.