Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Rychlé mikrobiologické testy

aktualizováno 
Zatím nemáme možnost jít do obchodu, něco tam změřit a nařídit: Tohle okamžitě vyhoďte, říkají hygienici. Mikrobiologické metody, které zjišťují, zda potraviny obsahují či neobsahují bakterie, se totiž za posledních padesát let příliš nezměnily. Stále je třeba odebrat vzorky, co nejrychleji je dopravit do laboratoře a tam nechat bakterie kultivovat. Jednoduché a nepříliš drahé vybavení, které je k tomu potřeba, poskytuje sice výborné výsledky, avšak nevýhodou je, že se na ně musí čekat. Například stanovení celkového počtu mikroorganismů trvá dva až tři dny, ale zjištění patogenních zárodků salmonel nebo listerií může trvat pět až sedm dní. Proto se hledají cesty, jak testovací metody zrychlit. Jedním z rychlotestů, který stanovuje mikroorganismy v reálném čase, je metoda na bázi takzvané ATP bioluminiscence, za použití enzymu luciferázy, látky způsobující světélkování například svatojánských mušek. Množství bakterií může touto metodou být zjištěno přímo na místě, třeba v obchodě, v čase od pěti vteřin do třiceti minut. Problém je, že zatím jsou tyto měřicí sady drahé.
Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

Ilustrační snímek
Místo deseti druhů másel dvě, zato rakouská. Jak se liší obchody u sousedů

Velký supermarket v Dolních Rakousích je v pátek dopoledne plný penzistů úplně stejně jako o pár kilometrů dál za českou hranicí. A ani nabídka v regálech se...  celý článek

Benzina přejmenovala benzin Natural 95 na Efecta 95.
Nezlevňují. Ceny pohonných hmot v Česku se drží na hladině z minulého týdne

Ceny pohonných hmot v ČR od minulého týdne mírně vzrostly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil pouze o haléř na průměrných 30,23 Kč za litr. Jeho cena se...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.