Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

S pokrmy do mikrovlnek je to jako s konzervami - nasytí, ale nenadchnou

- Většina hotových pokrmů určených k ohřátí v mikrovlnné troubě má daleko k tomu, aby si získala stálé místo v jídelníčku. Ani ne tak pro svou "konzervovou" chuť, ale spíš proto, že výrobci se ještě se záludnostmi mikrovlnného ohřevu dostatečně nevypořádali. Ani jedno z deseti hotových jídel, které pro MF DNES testoval Výzkumný ústav potravinářský, totiž nesplňuje všechny tři základní předpoklady: chutný pokrm ve vhodném obalu s přesnými instrukcemi pro ohřev.
Ve fotogalerii naleznete testovaná jídla s jejich hodnocením.

Obal je u hotových jídel, která mají ohřívat mikrovlny, velmi důležitý - nejenže chrání obsah, ale má i značný vliv na prohřátí pokrmu. Pokud výrobce zvolí nevhodný obal, jako například vysokou hliníkovou misku u lasagní, které pro Delvitu vyrábí belgická firma, může večeře skončit fiaskem. Kdo nechá těstoviny se zeleninovo-masovou omáčkou posypané strouhaným sýrem v mikrovlnce dvacet minut, jak je uvedeno na obale, bude muset nejspíš volat hasiče. Když je vyndá dřív, bude jídlo u dna ještě zmrzlé. "Po osmi minutách, kdy horní vrstva měla už sto šedesát stupňů a začínala se pálit, ukazoval teploměr u spodní vrstvy jen čtyřicet stupňů," popisuje průběh zkoušky v laboratoři Jiřina Houšová, která celý test vedla. Vysoká kovová nádoba umožňuje totiž mikrovlnám přístup jen zeshora. Vrchní vrstva sýra se tedy rychle roztaví a dříve, než mikrovlny proniknou dolů, začne se pálit. Promíchat pokrm složený z několika vrstev, aby se ohříval stejnoměrně, přitom není možné.
Lépe mikrovlnnému ohřevu vyhovují ploché hliníkové misky, do kterých jsou baleny sterilované pokrmy, protože vrstva jídla v nich je nižší. I tak se však pokrm rovnoměrně prohřeje jen tehdy, když se během ohřevu promíchá.
Pro mikrovlnný ohřev jsou nejvhodnější plastové obaly. I u nich záleží nejen na materiálu, ale i na tvaru a rozměrech. Ideální je kulatý tvar, jaký používá například votická firma Švarc pro svou Vepřovou po selsku. Misky jsou příliš tenké a při přenášení ohřátého jídla se prohýbají. Vhodný není ani malý obal, do kterého plní Mrazírny Oceán zelné listy. Nádoba je až po okraj zaplněna závitky s mletým masem a vroucí šťáva při ohřevu vytéká do trouby. Ještě horší je, když výrobce vybere obal, který obsah dostatečně nechrání, jako tomu je u těstovin Farfalle z Mrazíren Višňové. Z pěti zakoupených vzorků čtyři měly potrhanou vrchní krycí fólii už v obchodě. Příliš vhodný není obal podlouhlého tvaru - kraje se v něm totiž ohřívají rychleji než střed. Neslavně dopadne i ohřívání pokrmu, který je v obalu nerovnoměrně rozložen, jako tomu bylo u těstovin Fredi, nebo nahodile dávkován, jako u těstovin Farfalle.
I v dobrém obalu se jídlo může při ohřevu zkazit, když výrobce zapomene na přesné instrukce. Ty jsou u mikrovlnného ohřevu velmi důležité. Nestačí totiž jen misku s jídlem postavit do trouby, otočit knoflíkem a zavřít dvířka. Předtím je třeba vědět, jaký čas a jaký výkon nastavit.
Přesné pokyny k přípravě má jen jeden z testovaných výrobků - Masové knedlíčky ve svíčkové omáčce. Kromě doby ohřevu a výkonu mikrovlnné trouby uvádí výrobce Oceán Opava ještě radu, že se pokrm má během ohřívání promíchat, větší kousky obrátit či přeskupit. Všechny podstatné pokyny obsahuje i návod k Vepřové po selsku.
Zato instrukce k přípravě zelných listů, španělské Paelly, těstovin Fredi a hovězího se žampiony zákazníkovi moc nepomohou - uvádějí totiž jen dobu ohřevu, neříkají však při jakém výkonu. V troubě se slabým výkonem se za pět minut pokrm neohřeje, u silnější mikrovlnky se zase může spálit. Naprosto zavádějící pak byl návod u belgických lasagní: 20 minut při 200oC. Takové teploty nedosáhne žádná mikrovlnná trouba.
Důležité je také, aby se pokrmy ohřívaly zakryté. Pokud to neumožňuje obal, je nutné použít univerzální poklop, jaký se běžně prodává. "Když má výrobek hustou omáčku, pokrm při ohřevu prská. Pokud se neohřívá pod poklopem, odnese to trouba, která se pak těžko čistí," dodává Jiřina Houšová svou zkušenost.

Ne všechna hotová jídla se hodí do mikrovlnné trouby
Již loňský test jídel do mikrovlnné trouby ukázal, že ne všichni výrobci vědí, jaké vlastnosti má mít pokrm, který mají ohřívat mikrovlny. Někteří se od té doby snažili své výrobky zlepšit, jiní je zákazníkům předkládají ve stejné nedokonalé podobě.
Opavské Mrazírny Oceán doplnily na svých mražených jídlech instrukce k přípravě o důležitou informaci, že pokrm je nutné během ohřevu promíchat nebo jednotlivé kusy obrátit či přeskupit. Jen tak se totiž rovnoměrně prohřeje.
S kosmetickou změnou přišla i votická firma Švarc. Oproti loňsku balí část svých mražených pokrmů do vhodnějších dělených misek s úchyty pro prsty. Některé však zůstávají ve stejných tenkých miskách, s nimiž lze po ohřátí jen obtížně manipulovat. Oba typy jsou příliš měkké, a pro ohřívání tedy nepříliš vhodné.
Jen zdánlivě změnila koncepci svého výrobku firma Globál Chropyně. Loni balila chlazené hovězí maso s rajskou omáčkou a knedlíky do jednoho obalu, v němž se pokrm nemohl rovnoměrně prohřát. Letos vyměnila nevhodnou hliníkovou misku za plastovou a z hotového pokrmu vypustila knedlíky. Zároveň však poněkud nepochopitelně přidala radu ohřívat jej na talíři.
Naopak vůbec nic se nezměnilo na jelítkovém prejtu olešnické firmy Gateway, který loni dopadl v testu nejhůře, protože se svou konzistencí vůbec nehodí do mikrovlnné trouby.

doporučení
- Pro mikrovlnný ohřev se dobře hodí výrobky typu "rizoto" - směsi drobných kousků tuhých potravin nebo pokrmy obsahující drobné kousky masa či zeleniny, přelité omáčkou nebo šťávou. Tekutina by však měla vždy zcela zakrývat pevné části, jinak budou vyčnívající kousky vysušené.
- Jednotlivé části pokrmu by se měly vždy během ohřevu promíchat, obrátit nebo přeskupit, rozdílné teploty jednotlivých částí se tak vyrovnají.
- I po dokončení ohřevu je dobré pokrm promíchat.
- U kovových obalů, kde je třeba před ohřevem odstranit víčko, je třeba použít univerzální plastový poklop.
- Vysoké hliníkové misky se pro mikrovlnný ohřev nehodí. U plochých hliníkových misek by vrstva potravin neměla přesahovat dva centimetry.
- Kovové obaly je vždy třeba pečlivě vkládat do středu otočného talíře.

vítěz testu
Ze všech testovaných výrobků se pro mikrovlnný ohřev nejlépe hodí španělská Paella. Směs rýže, hub, mořských plodů a zeleniny vypadá lákavě a chutná dobře.

Název

Výrobce

Cena (Kč)/ Hmotnost (g)

typ

1. Paella Valenciana surgelata

Pana Pesca Španělsko

139,90/500

mrazený

2. Masové knedlíčky ve svíčkové omáčce

Mrazírny Oceán Opava

35,90/450

mrazený

3. Vepřová plec po selsku, zelí, bramborové knedlíky

Švarc Votice

52/410

mrazený

4. Vepřové maso se zelím po valašsku

Seliko Olomouc

49,90/300

sterilovaný

5. Těstovinová směs Fredi

Yetti Bouzov

26,50/200

mrazený

6. Drůbeží filety na paprice se smetanou

Veseko Velký Šenov

46,50/320

sterilovaný

7. Valentin Pečený zelný list plněný ve vlastní šťávě

Mrazírny Oceán

44,50/500

mrazený

8. Hovězí plátek s drůbežím masem na žampionech

Hamé Babice

45/320

sterilovaný

9. Těstoviny Farfalle v jarní omáčce

Mrazírny Višňové pro firmu Dr. Fjord

39,90/350

mrazený

10. Boloňské lasagne

Mamma Lucia Belgie pro Delvitu

57/400

chlazený

 

Název

Mikrovlnný ohřev

Pokyny k přípravě

Sensorické hodnocení

Celkové hodnocení

1. Paella Valenciana surgelata

*****

***

****

****

2. Masové knedlíčky ve svíčkové omáčce

****

*****

****

****

3. Vepřová plec po selsku, zelí, bramborové knedlíky

***

*****

****

****

4. Vepřové maso se zelím po valašsku

***

****

****

***

5. Těstovinová směs Fredi

***

***

****

***

6. Drůbeží filety na paprice se smetanou

***

****

***

***

7. Valentin Pečený zelný list plněný ve vlastní šťávě

**

****

****

***

8. Hovězí plátek s drůbežím masem na žampionech

***

**

***

***

9. Těstoviny Farfalle v jarní omáčce

**

****

***

***

10. Boloňské lasagne

*

*

**

*

Zprávy ze zkoušek mikrovlnného ohřevu ve formátu MS Word:
Protokol
Tabulky

PAELla
Kořeněná směs rýže, zeleniny a mořských plodů v misce z laminovaného kartonu se v mikrovlnné troubě dostatečně a rovnoměrně prohřeje. Pokyny k přípravě jsou však nedostatečné. Poněkud exotický pokrm vypadal lákavě a porotě chutnal.

Valentin knedlíčky
Ohřát deset knedlíčků z mletého masa zalitých smetanovou omáčkou v mikrovlnné troubě není problém. I díky tomu, že výrobce jako jediný nezapomněl na přesné instrukce. Nevýhody podlouhlého tvaru obalu zmírnil radou, že je nutné pokrm během ohřevu promíchat a knedlíčky přeskupit. Porotcům svíčková chutnala, i když některým se omáčka zdála málo "svíčková".

Švarc
Kompletní pokrm skládající se z vepřového masa, šťávy, zelí a pěti bramborových knedlíků by se teoreticky mohl servírovat přímo v plastové misce, v níž je zabalen. Balancovat s měkkým plastovým talířem, který se kroutí, však není snadné. Chuťově by vepřo knedlo zelo mohlo uspět u příznivců tradičních českých jídel, pokud jim nebudou vadit poněkud blátivé knedlíky a příliš slaná šťáva. Ani jeden z pěti vzorků neměl deklarovanou hmotnost.

Seliko - vepřové po valašsku
Po chuťové stránce patří valašské vepřové k nejlepším výrobkům. I když je směs zelí a kousků vepřového masa balena do nízké hliníkové misky, která mikrovlnám vcelku vyhovuje, přesto jsou rozdíly v teplotě vysoké. Chybí totiž upozornění, že pokrm by se měl promíchat.

Fredi
Směs těstovin, drobných kousků zeleniny a hovězího masa patří k jídlům, které se dobře hodí pro mikrovlnný ohřev. Lépe by se pokrm ohřál, kdyby se během ohřevu promíchal. O ničem takovém se nezmiňuje návod, který se omezuje jen na dobu ohřevu. Miska budí dojem jídla pro dva, je v ní však jen jedna dvousetgramová porce. Jídlo porotcům chutnalo, i když v některých porcích chybělo maso. U dvou z pěti testovaných výrobků byly nerovnoměrně rozložené vrstvy těstovin v obalu, což zhoršilo ohřívání.

Drůbeží filety
Kousky drůbežího masa v paprikové rosolovité a nehomogenní omáčce jsou chuťově jen průměrné. Návod je kompletní, ale neškodilo by doplnit jej o doporučení promíchat během ohřevu a o radu, že se má pokrm ohřívat pod poklopem, protože hodně "prská". Ta platí pro všechny ostatní sterilované pokrmy v ploché hliníkové misce, jejichž víčko je třeba před ohřevem odstranit.

Zelný list
Ani po dlouhých sedmnácti minutách se zelné listy plněné mletým masem v některých místech neprohřejí na požadovaných sedmdesát stupňů. Závitky zcela zaplňují obal, a šťáva proto při ohřevu vytéká ven. Rada dolít vodu, jež se během ohřevu odpaří, je tedy k ničemu. Nicméně chuťově si zelné listy u porotců vysloužily nejlepší hodnocení.

Sterilovaný hovězí plátek se žampiony
Verdikt poroty: Chutná jako typická konzerva, má hodně tučného a slaného masa, i když na obale je kromě hovězího uvedeno i drůbeží maso. I pro tento pokrm platí totéž co u ostatních sterilovaných jídel - nízká hliníková miska mikrovlnnému ohřevu celku vyhovuje, pokud se však pokrm nepromíchá, budou rozdíly v teplotě vysoké. Instrukce pro přípravu jsou nedostatečné.

Farfalle
Polypropylenová miska, v níž jsou těstoviny s hustou zeleninovou omáčkou zabaleny, se tvarem, materiálem i rozměry hodí pro mikrovlnný ohřev, nehodí se však k prodeji. Z pěti testovaných výrobků čtyři měly už v obchodě potrhanou vrchní krycí fólii. Po doporučených šesti minutách se těstoviny v jednom místě začínají pálit, zatímco jinde jsou ještě kousky ledu. Je to dáno i tím, že výrobce zeleninovou omáčku na těstoviny dávkuje nahodile. Chuťově horší průměr.

Lasagne
Široké těstoviny proložené hustou zeleninovo-masovou smetanovou omáčkou a posypané vrstvou strouhaného sýra, které v Belgii připravují pro obchodní síť Delvita, by možná chutnaly zapečené v klasické troubě, v tomto balení však do mikrovlnky vůbec nepatří. Rozdíl teploty mezi horní vrstvou sýra, který se speče do tvrdé nepoživatelné krusty, a spodní vrstvy, kam mikrovlny skrz stěny vysoké hliníkové misky neproniknou, je skoro sto třicet stupňů Celsia.

Takto spálený byl sýr z lasagní vytažených z mikrovlnky, zatímco vespodu pokrmu byly stále ještě kousky ledu

V laboratoři měřili dobu přípravy jídla na digitálních stopkách

Potraviny v porušených obalech není radno kupovat

Ačkoli masové knedlíčky ve svíčkové omáčce porotcům chutnaly, vypadá hotový pokrm značně nevábně

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

KOMENTÁŘ: Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší

2. května 2024

Premium Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Upozornili na výrobní vady letadel Boeing, oba během měsíce zemřeli

3. května 2024  18:23

Po krátké nemoci zemřel bývalý auditor kvality u dodavatele společnosti Boeing, který vůči letecké...

Jak se peče uran. Reportáž z hlídané továrny, kde vzniká palivo do elektráren

5. května 2024

Korejská republika vyrobí téměř třicet procent elektrické energie prostřednictvím domácích...

Pár kilometrů, poloviční ceny. Byty na severu Čech jsou dražší než v Německu

5. května 2024

Premium Navzdory zpomalení ekonomiky a vysokým úrokovým sazbám cena nemovitostí na českém trhu za poslední...

Jak uspořit a zabránit impulzivnímu nákupu? Číňanky hledají rady na sítích

4. května 2024

Čínské ženy na sociálních sítích hledají návody na to, jak ušetřit finance. Podporují se také v...

Jižní Korea bojuje se smrskflací. Výrobci i prodejci musí hlásit zmenšení zboží

4. května 2024

Jihokorejský antimonopolní úřad se vydal do boje proti smrskflaci. Výrobci a dodavatelé potravin...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....