Kuřecí čtvrtky o hmotnosti 240 kilogramů putovaly z Drůbežího ráje v Žamberku do dvou restaurací v Pardubicích.
„Takřka 100 kilogramů masa bylo zpracována do pokrmů v provozovně Mix Grill firmy Panda T-P a 15 kilogramů v restauraci Cactus společnosti FA ARIMEX - Cactus. Obě provozovny sídlí v AFI Palace Pardubice. Přibližně polovinu masa, která byla v restauracích zamrazena, se podařilo dohledat a bude neškodně zlikvidována v asanačním podniku,“ uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Zbytek masa údajně nebyl využit k lidské spotřebě.
Do Česka dorazilo další polské kuřecí se salmonelou. Už bylo zpracováno |
Výrobcem masa byla firma SuperDrob se závodem v Lublinu. „Vzhledem k tomu, že se jedná v obou případech o stravovací zařízení, kde lze předpokládat, že zbylé kuřecí maso prošlo dostatečnou tepelnou úpravou, riziko nákazy spotřebitelů by mělo být minimální,“ dodal mluvčí.
Druhá zásilka putovala do Bidfoodu
Druhou 300kilogramovou zásilku nyní veterináři dohledávají, informovali také polské dozorové orgány evropským systémem rychlého varování. „V tuto chvíli SVS nemá žádnou informaci o tom, že by v souvislosti s konzumací uvedeného masa měl někdo ze spotřebitelů zdravotní problémy,“ uzavřel mluvčí.
Podle firmy Bidfood Czech Republic, do jejíhož skladu v Chlumci nad Cidlinou putovala druhá zásilka, nešlo o zdravotně závadnou potravinu. Společnost tvrdí, že v čerstvém drůbežím mase je nepřípustná přítomnost salmonelly typhimurium a salmonelly enteritidis. „V daném výrobku byla však prokázána salmonella infantis, která je z výše uvedené legislativy přípustná. Z toho vyplývá, že tato zásilka z hlediska zdravotní nezávadnosti vyhovuje legislativě evropského společenství,“ napsala firma. Veterináři ale přesný název bakterie neuvedli.
Bidfood svým odběratelům i tak nabídl možnost kuřecí vrátit, pokud si ho například zmrazili. Prsní řízky ale měly datum použitelnosti do 3. dubna. „Vzhledem k prošlému datu spotřeby v našich skladech maso ze zmíněné zásilky není a podle našich informací se nevyskytuje ani u našich odběratelů. Vše bylo spotřebováno před uplynutím data spotřeby,“ uvedl za firmu Tomáš Potůček. Společnost ani její odběratelé podle něj nemají informace o zdravotních potížích lidí, kteří maso snědli.
Podobný problém se řešil už minulý týden
V minulém týdnu informovali veterináři o jiné půltunové zásilce řízků z Polska se salmonelou. Maso z ní se dostalo hlavně do stravovacích zařízení. Řízky ze zásilky podle veterinářů dodavatel rozvezl odběratelům a maso bylo zpracováno. Maso pocházelo od polské firmy Dromico a v Česku ho distribuovala firma Astra maso z Nového Bydžova na Královéhradecku.
Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Podle Vorlíčka je při dostatečné tepelné úpravě masa se salmonelou riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle SVS zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu.
Je však třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.
V Česku letos platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu pomalému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.
Veterináři našli 700 kilo polského masa se salmonelou (únor 2019):
20. února 2019 |