Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V polském mase z Lidlu našla inspekce bakterie salmonely

  17:20aktualizováno  18:52
Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala varování spotřebitelům, aby nekonzumovali mleté maso z Polska, ve kterém kontrola zjistila bakterie salmonely. Problémové šarže, dodávané řetězci Lidl, už v obchodech nejsou. Úřad rozhodne o pokutě pro řetězec. Loni se v něm maso se salmonelou objevilo několikrát.

V mase z Lidlu našla inspekce salmonelu. Zmražení bakterie nezničí. | foto: SZPI

Spotřebitelé nemají konzumovat půlkilogramový mix polského mletého hovězího a vepřového masa z Lidlu. Analýza výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi salmonely, sdělil v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Bakterie objevili kontroloři v 500gramovém balení od polského výrobce Zaklady Miesne Henryk Kania. „Výrobek inspektoři odebrali v distribuci společnosti Lidl Česká republika. Potravina byla označena údajem spotřebujte do 5. března 2017, a proto se v tržní síti už nenachází. Důrazně však varujeme spotřebitele, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby ho nekonzumovali, nerozbalovali a případně vrátili do místa, kde jej zakoupili,“ uvedl Kopřiva.

Podle něj nemá zmrazení na bakteriální kontaminaci žádný vliv. „Inspekce s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení sankce,“ dodal Kopřiva.

Lidl zatím nezaznamenal žádnou informaci o případných zdravotních komplikacích zákazníků. „Vzhledem k tomu, že nález se týká vzorků pouze z jedné prodejny, je také možné, že právě zde došlo k přerušení teplotního řetězce. I tuto možnost paralelně s kontrolou u dodavatele prověřujeme,“ uvedla tisková mluvčí Lidlu Zuzana Holá.

Výrobek nebyl distribuován v celé ČR, ale pouze v prodejnách na Moravě, Vysočině a ve Východních Čechách. „Pokud zákazníci výrobek doma uchovávají i nadále v mraženém stavu, mohou jej v kterékoli prodejně vrátit, i bez příslušné účtenky,“ připomenula Holá.

Bakterie salmonely v potravinách nabízených v Lidlu se objevily loni několikrát. V mletém mase od téhož výrobce už byla zjištěna salmonela také v šaržích s použitelností do 4. srpna loňského roku. Loni v květnu také kontrola zjistila nebezpečnou bakterii v mletém mase polského výrobce Hamburger Pini z polského Kutna. A loni v říjnu Veterinární správa nařídila stáhnout z českého trhu miliony vajec z Polska kvůli výskytu salmonelózy. V tomto případě se problém netýkal Lidlu, ale dalších obchodních řetězců.

Inspekce vložila informaci do systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Všemi smysly. Nové kino 4DX v obchodním centru Chodov přináší do kinosálu déšť,...
Nový král mezi chrámy konzumu. Centrum Chodov láká na kino, kde sněží

V Praze se ve středu otevírá „nové“ - a do počtu prodejen největší - obchodní centrum v Česku. Zmodernizované Centrum Chodov se rozrostlo o třetinu na 300...  celý článek

Ilustrační foto.
Sušené výživy pro batolata obsahovaly nadbytek karcinogenů

Batolecí výživy dvou značek neprošly laboratorním testem, který zkoumal přítomnost maximálního přípustného množství karcinogenních látek. Odhalily to...  celý článek

ilsutrační snímek
Bude to nový hit? Ve Španělsku vypěstovali nízkotučné avokádo

Avokádo je řadou expertů na jídlo považováno za superpotravinu vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů, některým mohl vadit jen vysoký obsah tuku. Ovšem...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.