Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Samoobslužné restaurace na D1 vyhrávají

  10:17aktualizováno  10:17
Dobře se najíst na dálnici z Prahy do Brna už neznamená pouze zastavit v motorestech Devět křížů nebo Naháč. Kvalitu služeb prvního předehnaly nové samoobslužné restaurace evropského střihu a druhý je na prodej. Jedno se ovšem nemění - každé bistro u pumpy, sebehorší bufet na odpočívadle, samoobslužná restaurace i klasická hospoda mají na jídelním lístku párek, opečenou klobásu a většinou i vepřo knedlo zelo.

Žádnou originalitu řidič nemůže čekat, protože jedinou národní kuchyni reprezentuje italský jídelníček v motorestu Poddubí. Na talířích hostů rozmístěných okolo dekorativního panského kočáru jsou ovšem stejně vidět téměř výhradně české knedlíky nebo brambory. Čínské, italské či vietnamské jídelny podél dálnice jinak nejsou.

Nejlépe se lze najíst ve dvou samoobsluhách Aral a Melikana. Salát v cenách od čtyřiceti do padesáti korun si tu může namíchat každý sám, hotová jídla ho přijdou na 35 až 80 korun, vyberou si tu i vegetariáni a pití široký výběr od sodovky po nealkoholické pivo.

V Melikaně bývá plno pouze v okamžicích, kdy se sjedou dva až tři zájezdové autobusy nebo pokud se koná některý z velkých veletrhů v Brně. Aralům se návaly zatím vyhýbají, zřejmě proto, že jsou poměrně nové a řidiči je ještě nemají zažité.

Velkou návštěvností trpí motorest Devět křížů ve směru do Brna. Stačí, aby zde zastavilo o pár aut více než obvykle, a na jídlo se ve zdejší restauraci musí čekat. Obsluha navíc nedává najevo, zda umí řeči, a s cizinci se baví česky. To na rychlosti nepřidá, a když se k tomu přidá typicky české přehlížení hostů, kteří chtějí objednat nebo platit, je návštěvníkovi občas trapně. Motorest­ dvojče na druhé straně dálnice takové problémy nemá, protože jej navštěvuje daleko méně hostů.

Komu nevadí hamburgery u McDonald's, najde bezprecedentní čistotu a péči o děti v podobě dětského hřiště a přebalovacího kojeneckého pultu. Spěchající řidiči dostanou porci přímo do okénka svého auta.

Směr do Brna

doporučujeme:
- Aral (96) - samoobslužná jídelna s širokým sortimentem i cenovým rozpětím
- Jet/Jiffy (145) - bistro v budově pumpy se samoobslužným pultem na mnoho druhů nápojů
kam raději ne:
- Občerstvení (70) - na toaletu se chodí do lesa
- motorest Devět křížů (168) - občas zde bývá plno a čekací doba je dlouhá, obsluha není příliš vlídná
- motorest Poddubí (26) - za toalety se platí

Směr do Prahy

doporučujeme:
- Aral (186) - samoobsluha s menším výběrem jídel v dobrých cenách
- Melikana (83) - rychlá samoobslužná restaurace s širokým výběrem jídla
kam raději ne:
- Občerstvení (121) - k dispozici jsou pouze turecké toalety, kterým chybí úklid
- motorest Jan Truxa (18) - zašlé a zakouřené prostředí, na toaletách se platí

Doporučení vycházejí ze tří návštěv v předchozím týdnu.

Přehled stravovacích zařízení na dálnici D1

Směr z Prahy do Brna

0. km: Agip, 6 -­ 22 hod., bistro
4. km: McDonalds, nonstop
10. km: Shell, nonstop
26. km: Poddubí, nonstop, hospoda
33. km: Esso, nonstop, bistro
44. km: Lukoil, nonstop, bufet
70. km: Občerstvení, po ­ pá 8 -­ 19 hod., bufet
84. km: Bufet, 7 -­ 20 hod., bufet
89. km: Trucbaba, po ­ so 7 -­ 21, ne 8 -­ 21 hod., bufet
96. km: Aral, nonstop, samoobslužná restaurace
111. km: Pávov, 7 ­- 22 hod., hospoda
121. km: U černé studánky, 7 -­ 23 hod., hospoda
139. km: McDonalds, 6 -­ 01 hod.
145. km: Jet/Jiffy, nonstop, bistro
168. km: 9 křížů, nonstop, hospoda
188. km: Agip, nonstop, bistro

Směr z Brna do Prahy

191. km: OMV/Viva, nonstop, bufet
186. km: Aral, nonstop, samoobslužná restaurace
184. km: Shell, nonstop, bistro
168. km: 9 křížů, nonstop, hospoda
145. km: McDonalds, 5 -­ 01 hod.
121. km: Občerstvení, podle potřeby, bufet
111. km: Pávov, 7 -­ 22 hod., hospoda a bistro
96. km: Tamoil, po ­ pá 7 ­- 19, so 8 -­ 19, ne 8 ­- 18 hod., bistro
83. km: Melikana, nonstop, samoobslužná restaurace
58. km: Šaman, 6 -­ 5 hod., hospoda
51. km: Zajíček, 8 -­ 18.30 hod., restaurace a bufet
43. km: U rybiček, 6.30 ­- 21 hod., bufet
29. km: Aral Naháč, nonstop, bistro
18. km: Jan Truxa, 7 ­- 20 hod., bufet
8. km: Shell, nonstop, bistro
7. km: McDonalds, 7 -­ 24 hod.
6. km: Průhonice, nonstop, více hospod

 

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Konec čerstvého jídla na černém tácku. Lidl končí se škodlivým plastem

Nová prodejna v Berouně se otevře v následujících týdnech.

Maloobchodní řetězec Lidl se ve Velké Británii zavázal, že přestane používat černý plast, do kterého balí ovoce a...

Další z rubriky

TEST DNES: Proteinové tyčinky jsou rychlý a drahý zdroj bílkovin, jídlo nenahradí

Proteinové tyčinky

Donedávna byly výsadou sportovců toužících po růstu svalů a k dostání byly jen v posilovnách. Dnes jsou jich plné...

Řetězce lákaly na slevy, zaplatí pokuty za 10 milionů korun

Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Za účtování vyšších cen než deklarovaných během výprodejů uložila Česká obchodní inspekce obchodníkům ve 2. čtvrtletí...

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...



Najdete na iDNES.cz