Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sedm z dvaceti vzorků masa má více bakterií, než by měly mít

  11:00aktualizováno  11:00
Ani jeden z dvaceti vzorků neobsahoval salmonely nebo listerie, které se v syrových masných produktech velmi často vyskytují. Na druhou stranu ale sedm z dvaceti mělo více bakterií, než by v obchodě mělo mít. Nejsou přímo nebezpečné, ale svědčí o tom, že všechno není v pořádku.
Sekaná, karbanátky, čevabčiči... Mleté maso rozhodně najde v kuchyni uplatnění.

Sekaná, karbanátky, čevabčiči... Mleté maso rozhodně najde v kuchyni uplatnění. | foto: Michal SváčekMF DNES

Co jsme ještě zjistili?

Maso leží při vyšší teplotě
Mleté maso není často skladováno při teplotách, které potřebuje. Týká se to zejména malých řezníků. Nejvyšší teplotu - devět stupňů - jsme naměřili v mase z prodejny Masna Bohemia v Jihlavě. V chladicích skříních nebyl žádný teploměr.

Devět stupňů mělo i maso v řeznictví Eliko v Moravských Budějovicích, ani tady jsme žádný teploměr neviděli. Téměř osm stupňů jsme naměřili v mletém mase z řeznictví Vláček v pražské Francouzské ulici. Ale ani v supermarketech neleží maso vždy při správné teplotě.

Nespolehlivé teploměry
Na teploměry v chladicích boxech se nelze moc spolehnout: někde nejsou vůbec, někde neukazují (například v brněnském Carrefouru všechny displeje hlásily poruchu) a jinde sice ukazují, ale třeba i teploty pod bodem mrazu!

Tuku méně než na obalu
Obsah tuku uvedený na obalech zákazníkům v orientaci moc nepomůže, protože velmi často neodpovídá skutečnosti. Výrobci se totiž pojišťují tím, že udávají mnohem vyšší procento. Na mase, které mělo nejvíce tuku - 36,17 procenta - je uvedeno "obsah tuku: do 50 %".

Místo vepřového hovězí
Mleté maso musí být označeno druhem masa (hovězí nebo vepřové nebo směs obojího, ale v tom případě musí být uvedeno, v jakém poměru bylo namícháno), aby si zákazník mohl vybrat.

Ve vepřovém z obou Delvit bylo přimícháno i hovězí.

Sůl chybí tam, kde by měla být
Mleté maso nabízené jako polotovar musí obsahovat víc než jedno procento soli. Jinak to není polotovar, ale pouhé "mleté maso", na které se vztahují jiné limity. Ukázalo se, že výrobci se solí šetří, většina polotovarů tedy ani polotovarem není.

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu vanilkových zmrzlin z obchodu

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtyřiadvacet značek vanilkových zmrzlin, dortů a sněhu z mrazicích boxů v obchodech. Do výběru jsme...

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

TEST DNES: Někde jen vločky, ovoce a ořechy, v jiných tyčinkách až 30 přísad

Ilustrační snímek

Müsli, ořechové, ovocné, proteinové, flapjacky, tyčinky všeho druhu zaplavují obchody. Nepovažujeme je za mlsání,...

Najdete na iDNES.cz