"Když se v místním nóbl podniku skácel našemu významnému obchodnímu partnerovi opilý číšník do klína, došla mi trpělivost,“ vysvětluje Dědek důvod, proč se rozhodl vstoupit do nového podnikání.
"Dlouho nás trápilo, že v Jablonci nemáme kvalitní, spolehlivou a nekuřáckou restauraci,“ pokračuje Dědek, jehož Jablotron je specialista na zabezpečovací techniku a před čtyřmi lety se stal průkopníkem při výrobě obřích mobilních telefonů.
Poslední kapkou pro rozhodnutí založit vlastní podnik bylo právě extempore s číšníkem v jabloneckém hotelu Petřín. "Řešil jsem to s majitelem. Ten mi řekl, že když tam má významné hosty, raději přiveze úplně jiný personál z Prahy,“ dodává muž, jehož majetek časopis Týden odhaduje na více než dvě miliardy korun.
"Černá díra na peníze"
Jablotron proto před týdnem otevřel vlastní restauraci a hotel Epocha, který se nachází nedaleko Jablonce v Janově nad Nisou. "Zaměřujeme se na kvalitu, první měsíc restauraci zkoušeli jen naši zaměstnanci a po pravdě je to dost bavilo,“ říká Dědek s úsměvem.
Zároveň však začíná poznávat, že gastronomická branže patří k nejtěžšímu podnikání vůbec. "Zatím je to černá díra na peníze. Vůbec jsem netušil, co všechno nová restaurace potřebuje, a dobrý personál jsme museli shánět po celé republice,“ dodává s tím, že je Epocha pravděpodobně jediná restaurace v okolí, která číšníkům neplatí minimální mzdu, ale řádný plat.
"Odmítám prapodivné přelévání hotovosti. Ta branže je sice hrůza, ale zároveň dobrý způsob, jak si čistit hlavu od běžné práce,“ říká Dědek.
Jablotron začal nedávno měnit svou podobu na holding, který zastřešuje pět různých firem. Jeho celkové tržby se pohybují kolem miliardy a půl. Na stejnou sumu byla nedávno oceněna jen jeho zabezpečovací divize.