Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Šéfkuchařem v nejlepší české restauraci je Ital

  1:00aktualizováno  1:00
Když Ital Vito Mollica provází po třípatrovém zázemí své kuchyně a dává nahlédnout do vycíděných chladicích komor, jako by se chlubil svými poklady. V Praze žije a vaří už pět let, během kterých jeho restaurace Allegro hotelu Four Seasons třikrát zvítězila v žebříčku Grand Restaurant.

Šéfkuchař restaurace Allegro hotelu Four Seasons Vito Mollica (vpravo) s manažerem Michaelem Weilem. | foto: Lukáš ProcházkaMF DNES

"Absolutní špička. Magická atmosféra a neskutečné pokrmy, zážitek na celý život. Ti nejbohatší anejznalejší zde mají svou adresu," podotýká Pavel Maurer, který žebříček už deset let sestavuje.

Triumf v hlasování šéfkuchaře těší, ale hned dodává, že to není nejdůležitější.

"Hlavní je, aby byli naši hosté spokojení. A když se všechno daří, o to víc musíme bdít," říká.

Právě on rozhoduje o jídelním lístku, nakupuje suroviny, řídí třicítku kuchařů a dohlíží na každý talíř, který opouští kuchyni. Více než manažerem se však cítí kuchařem.

"Není to lepší než být manažerem a teprve se učit vařit?" směje se.

Publicista Radek John, sváteční návštěvník restaurace, kde káva stojí 125 korun, říká, že se v Allegru ze strávníka stává divák představení. "Půlka jídla je na vlastní oči, půlka na žaludek," glosuje.

Pro průměrného Čecha je to však i zátah na peněženku. Oběd se dvěma chody v luxusní restauraci s pozorným personálem, živými orchidejemi a jemnými koberci vyjde zhruba na tisícovku.

"Za ty peníze pak ale také vyžadujete, ať vám splní všechna přání na mrknutí oka," podotýká John.

Na jídelním lístku kuchyně dělané převážně pro zákazníky, kteří v Česku nevyrostli, nabízí Mollica kolem deseti hlavních jídel. Kromě italských jsou zde speciality z celého světa.

"A z české kuchyně máte fantastické polévky," oceňuje šéfkuchař ze země, kde se místo polévek servírují špagety. "Fajnšmekři tam chodí na italské šafránové rizoto, ale i dosud u nás nevídané lanýže," dodává John.

Na lístku se však najde místo i pro české jídlo a moravské víno.

Mandarinky si kuchyň nechává vozit ze Sicílie, pomeranče ze Španělska, maso z Itálie a Spojených států, ryby z celého světa a sýry kupuje v Itálii a Francii. Proč nekupuje od českých dodavatelů?

"Když jsem sem před pěti lety přijel, hned mě jich plno kontaktovalo s tím, že mají nejnižší cenu široko daleko. Tak jsem se jim poděkoval a nakupujeme v zahraničí," říká Mollica.

Dnes už za ním chodí čeští výrobci s tím, že místo nejlepší ceny nabízejí tu nejvyšší kvalitu.

Restaurace zatím nezažila obměnu šéfkuchaře.

"Pro tento případ však máme systém zástupců, každý si vychovává následníky," popisuje řízení podniku manažer restaurace Michael Weil.

"A mně se tady zatím líbí," dodává nadšeně kuchař.

Kuchyň není vše. Špatně naservírované jídlo by dokázalo vše pokazit.

"Nabíráme jen lidi, které práce baví a ty vyškolíme. Procházejí několika pohovory a testy, učíme je tajemství obsluhy," pokračuje Weil.

Než se číšník dostane ke stolu, trvá to až tři měsíce, nejprve musí zvládnout práci u kuchyně a vědět vše o každém jídle a víně.

"Pak jsou si jistí a lépe poradí," říká. Učí se také hosty překvapovat. "Když si někdo objedná druhý chod a jeho partner ne, doneseme i jemu menší porci na ochutnání, aby neseděl u prázdného stolu," prozrazuje Weil jeden z fíglů, který dokáže hosty ohromit stejně jako přistavený stolek na odložení dámské kabelky.

"Restaurace je strašně důležitá pro jméno hotelu a na obratu se podílí deseti procenty," dodává.

Je to jediné číslo, které je ochotný říct.

Na kontrolu nedohlíží jen manažeři, ale i tajní agenti. Four Seasons si najal firmu, která posílá do hotelů špiony, kteří se ubytují a pak sepisují podrobnou zprávu o úrovni služeb.




Nejčtenější

Prodavači jsou dražší než vysokoškoláci. Anomálie však dlouho nevydrží

(ilustrační snímek)

Současný trh práce zažívá anomálie v odměňování. Kdo hledá práci, může si u dané firmy říct víc, než mají stávající...

Kaufland na pranýři. Zákazníci si stěžují na chybějící zboží i dlouhé fronty

(Ilustrační snímek)

Kaufland prožívá těžké období. Na jedné straně se snaží otočit vnímání lidí, že je „jen levný“, na druhé straně bojuje...



Problémy vyřešíme, chce to ale čas, říká finanční ředitel Kauflandu

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka obsluhoval zákazníky u pokladny na...

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka (54) působí v tomto německém obchodním řetězci, kde je zvykem rozhovory...

Na jižní Moravě jsou vyšší mzdy než v Praze. Firmy si přetahují lidi

Ilustrační snímek

Platy na jižní Moravě jdou do extrému, firmy totiž dorovnávají nejvyšší platy konkurentů. Hospodářská komora před...

Motýlí efekt a duha na českých bankovkách. Podívejte se na nové prvky

Státní tiskárna cenin představila nové ochranné prvky, které budou na...

Státní tiskárna cenin slaví devadesát let od svého vzniku. Významné jubileum spojila s unikátní výstavou cenin, kde má...

Další z rubriky

Delegace z Číny na Hradě řešila kauzu CEFC, skupina si majetky v ČR ponechá

Jednání delegace čínského státního konglomerátu CITIC na Pražském hradě (18....

Na Pražském hradě ve středu proběhlo klíčové setkání prezidenta Miloše Zemana s vedením čínského státního konglomerátu...

Omezení hypoték Čechy neomezuje. Lidé si půjčují jinde

(Ilustrační snímek)

Česká národní banka před rokem omezila poskytování hypoték, a klienti komerčních bank tak bez větších problémů dosáhnou...

V centru Prahy bude tržiště z kontejnerů. Nabídne design, jídlo i kulturu

Vizualizace projektu Manifesto u Masarykova nádraží.

Unikátní tržiště, složené z dvaceti přepravních kontejnerů, vznikne na dosud nevyužitých pozemcích u Masarykova...

Najdete na iDNES.cz