Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sejmi svého šmejda, žádají pivaře pivovarníci

  9:21aktualizováno  9:21
Každý pivař ví, že sládek pivo vaří, ale hostinský ho dělá. Také profesionální ochutnávači tvrdí, že špatné pivo nemá šanci opustit brány pivovaru. Zkazit ho prý může jen výčepní v hospodě. Proti hospodským, kteří pivo kazí, bojuje nová akce nazvaná Sejmi svého šmejda.

Do boje proti špatným trubkám, které spojují pivní sudy a pípy na výčepech vytáhl Plzeňský pivovar vytáhl nyní. Do znaku si pro tento boj dal postavičku zlomyslně se šklebící zelené bakterie a slogan Sejmi svého šmejda!

Pivovar Pilsner Urquell dokonce nechal pro tento účel vymyslet jednoduchou počítačovou hru, „střílečku“ Sejmi šmejda!, kterou už dnes lze najít na některých internetových serverech počítačových her. Zlikvidovat jde v ní kromě zelených mikroorganismů i hostinského.

A o co Plzeňskému pivovaru jde? "V poslední době se setkávají sládci a pivovarníci s tím, že lidé v restauracích nadávají na kvalitu piva. Pivovarníci se však brání, že to není vina pivovarů, ale většinou problém vzniká někde v místě, kde se pivo čepuje,“ říká Radka Rochovanská z firmy, která zastupuje pivovar Radegast.

A tak ti, kteří zamíří na pivo do hospody, jež čepuje Radegast, plzeňské pivo či Velkopopovický Kozel, mohou začít letos nacházet někde v místech výčepu zlaté medaile, které může hostinský získat za pravidelné čištění trubek.

"Pivo v momentě, kdy opouští pivovar, neobsahuje žádné nežádoucí mikroorganismy. Pokud ale hostinský výčepní trubky pravidelně a správně nečistí, mohou pivo kontaminovat mikroorganismy a ty zhorší jeho kvalitu a chuť," říkají zástupci plzeňského pivovaru. více ZDE

Čištění pivních trubek je prý podle nich optimální provádět jedenkrát týdně. Pokud je výčepní zařízení denně proplachováno čistou vodou, stačí jedenkrát za dva týdny.

Za každý měsíc, kdy bude výčepní pilně čistit trubky, získá zlatou medaili. Čím víc medailí, tím větší jistotu prý budou zákazníci mít, že v takové hospodě točí hostinští čisté pivo.

Autoři:


Nejčtenější

Řetězce zveřejnily, kolik platí pokladním, a stejně o ně mají nouzi

pokladní, ilustrační snímek

Výše průměrné mzdy, kterou platí řetězce prodavačům a pokladním, byla donedávna tabu. Předloni ji začal zveřejňovat...

Jak jedí chudé rodiny? Před výplatou o chlebu, po ní pizza a ovoce

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina...



„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

Ilustrační snímek

Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V...

Japonská společnost se omluvila za zaměstnance, protahoval si pauzu na oběd

Fast food, Japonsko

Japonská městská vodárenská společnost se na tiskové konferenci pro média omluvila za to, že jeden z jejích zaměstnanců...

Návrh rozpočtu EU je pro Česko naprosto nepřijatelný, tvrdí Babiš

Premiér Andrej Babiš (4.6.2018)

Návrh rozpočtu Evropské unie na příští programovací období je pro českou vládu podle premiéra Andreje Babiše (ANO)...

Další z rubriky

Antimonopolní úřad posvětil vstup CITIC Group do CEFC Europe

Sídlo čínské společnosti CEFC v Šanghaji

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže schválil vstup čínské státní společností CITIC Group do společnosti CEFC Group...

Naše ekonomika nesmí stát na modelu Bangladéš, řekla ekonomka v Rozstřelu

Rozstřel s ekonomkou Ilonou Švihlíkovou moderuje šéfredaktor MF DNES Jaroslav...

České hospodářství je na tom nejlépe v posledních deseti letech. Pomalu se však začíná zastavovat a poměrně rychle...

Z chudého chlapce se znetvořeným obličejem se stal podnikatel roku z Peru

Peruánec Teodoro Ortiz se ve světě proslavil díky superpotravinám.

Nejdřív se učil prodávat čokoládu na trzích, postupně se Peruánec Teodoro Ortiz propracoval k takzvaným...

Najdete na iDNES.cz