Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Odhodlaná Ruska chce zastavit vyhazování jídla. Nejvíc se plýtvá doma

  15:36aktualizováno  15:36
Jen v Evropské unii se ročně vyhodí 88 milionů tun jídla. Velká část končí na skládce a rozkládáním produkuje nebezpečné skleníkové plyny. V čele zemí bojujících proti plýtvání potravinami je Dánsko. Díky jediné ženě dokázalo za posledních pět let snížit zbytečné vyhazování jídla o čtvrtinu.

Selina Juulová | foto: Profimedia.cz

V Evropě vytvářejí 53 procent „jedlého“ odpadu domácnosti, píše BBC. Chování těch dánských se snaží změnit Selina Juulová, původem Ruska. A daří se jí to. Za své aktivity získala dokonce uznání dánské vlády.

Do Dánska se přestěhovala, když jí bylo třináct. Už tehdy ji šokovalo, kolik jídla se prodává, ale také vyhazuje v supermarketech. „Přišla jsem ze země, kde bylo jídla málo. Zkolabovala infrastruktura, komunismus, nevěděli jsme, jestli budeme mít co do úst,“ vzpomíná.

KVÍZ: Kdo vyrábí naše jídlo? Otestujte, zda máte přehled o potravinách

Její organizace Stop Spild Af Mad (v překladu zastavte plýtvání jídlem) je jedním z klíčových hybatelů vládních snah vypořádat se s plýtváním potravinami, píše Independent.

„Tahle bláznivá Ruska dokázala svým odhodláním zastavit plýtvání a změnit mentalitu Dánska,“ říká Maria Noelová, mluvčí dánské maloobchodní společnosti Dagrofa.

Juulová například dokázala přesvědčit největší dánský nízkonákladový řetězec supermarketů Rema 1000, aby nahradil množstevní slevy snížením cen jednotlivých položek a tím minimalizoval vyhazování jídla.

Podle prodavače Maxe Skova Hansera se v supermarketu vyhazovalo 80 až 100 banánů denně. Poté, co Rema 1000 zavedla označení „vezmi si mě, jsem tu sám“, odpad banánů se snížil o 90 procent.

Supermarket prodává zbytky

V posledních pěti letech se Dánsko stalo jedním z hlavních bojovníků proti plýtvání jídlem.

Loni jedna kodaňská nadace otevřela vůbec první supermarket ze zbytků, kde se jídlo prodává o 30 až 50 procent levněji než v běžných obchodech. Obchod nazvaný Wefood doufá, že to přispěje ke snížení množství jídla, které se v zemi každoročně vyhodí - v Dánsku je to 700 tisíc tun.

Podle Juulové potravinami nejvíc plýtvají domácnosti. „Vyhazovat jídlo znamená nemít dost respektu k přírodě, společnosti, lidem, kteří jídlo vyrábějí, ke zvířatům, k našemu času a penězům,“ míní.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Jistá poradenská hospodářská firma v Itálii navrhla radikální řešení: bohatí...
Každý třetí mladý Ital je bez práce. Řešení krize mohou odskákat ti staří

Alarmující počet mladých lidí v Itálii nemá práci ani výhled, že nějakou najde. Vláda se rozhodla začít jednat, ale vzhledem k prázdné státní pokladně je...  celý článek

Dopravní firma McFaydens Transport se zaměřuje na přepravu obřích částí...
Větší je lepší. Jak stěhovat velkou větrnou elektrárnu?

Milimetrová přesnost, precizní práce řidiče a jeho týmu plus speciálně upravený nákladní vůz. Bez toho by se stavba větrné elektrárny neobešla. Alespoň ne té v...  celý článek

Fronty jsou typické také pro prodejny firmy Apple ve chvílích, kdy startuje...
Reklamní průmysl zuří. Apple přestal sdílet historii prohlížení uživatelů

Při příležitosti aktualizace operačního systému a vyhledávače Safari udělala minulý měsíc společnost Apple důležitý krok k ochraně soukromí uživatelů....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.