Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Seriózní výrobce způsob uzení netají

  11:05aktualizováno  11:05
Na uzeném lososu si může každý velmi pochutnat, ale pouze pokud věnuje jeho výběru dostatečnou pozornost. MF Dnes proto přináší několik rad, jak postupovat při výběru uzeného lososa.

Barvu může mít losos od světle růžové až po tmavou sytou. | foto: Profimedia.cz

1. Co by mělo být na etiketě?
Všechno, co potřebujete vědět k výběru, by mělo být teoreticky na etiketě. Neměl by tam chybět druh ryby (tedy salmo salar nebo losos obecný), způsob produkce (zda pochází z chovu nebo byl uloven v moři nebo ve vnitřních vodách) i oblast odlovu (třeba Atlantský oceán).

Způsob uzení je informace dobrovolná, ale seriózní výrobce se s ní netají. Dobré je, když je na obalu uveden počet plátků a když jsou jednotlivé plátky proloženy fólií, lépe se pak servírují.

2. Jak by měl losos vypadat?
Barvu může mít podle druhu od světle růžové až po tmavou sytou, téměř červenou, ta je typická pro pacifické lososy. Vybarvení však musí být rovnoměrné, bez jakýchkoliv tmavých skvrn. Losos je ryba poměrně tučná, takže by na řezu neměly chybět výrazné, ale tenké bílé proužky tuku, které vytvářejí typickou "rybí kost“.

3. Jak by měl chutnat?
Neměl by být moc slaný, měl by mít chuť po uzení, ale jen velmi jemnou, na rozdíl třeba od uzených sleďů nebo makrel, které se udí teplým kouřem. Když si ho dáte na jazyk, měl by se téměř rozplývat. Nemusíte ho ani moc kousat, ale nesmí být zase jako bláto. Když vložíte maso do úst, neměli byste cítit tuk.

4. Jak ho nejlépe uchovávat?
Uzený losos by se měl uchovávat v chladu, nanejvýš do čtyř stupňů Celsia, listerie se totiž rozmnožují i při nízkých teplotách. Zkonzumovat byste ho měli co nejrychleji po zakoupení. Před podáváním vyndejte plátky z obalu a nechte dvacet minut ležet v chladu, aby se rozvinulo aroma.

Autoři:


Témata: Test iDNES.cz

Nejčtenější

Mrakodrap bohatých otevírá. Být Jágrovi sousedem vyjde na desítky milionů

V Tower na pražské Pankráci (stav v lednu 2017)

Byty v patrně nejdražším bytovém domě v Česku - pražském V Toweru si přebírají jejich noví majitelé. Jsou mezi nimi...

Soud dal řidiči německý plat, čeští dopravci se bojí růstu počtu žalob

Šofér kamionu Jiří Gabrhel

První český řidič kamionu vyhrál soud o to, že mu česká firma za řízení v Německu platila méně, než kolik je tamní...



Pět tisíc dolarů na ruku a sbohem. Amazon se zbavuje lidí bez motivace

Pracovníkům ve skladu Amazon se v USA důsledně říká „associates“, tedy...

Nestandardní cestou jde americký Amazon při propouštění zaměstnanců bez motivace. Svému personálu předložil „nabídku“,...

Válka o prodavačky pokračuje. Nástupní mzda v Lidlu bude 28 tisíc

Nová prodejna v Berouně se otevře v následujících týdnech.

Diskonty Lidl v Česku zvýší od března nástupní mzdu pokladních a prodavaček na 28 tisíc korun, tedy o pětinu. V Praze a...

Fronty i na půl hodiny. Kaufland má málo pokladních, lidé si stěžují

(Ilustrační snímek)

V Kauflandu na pražském Bohdalci je 25 pokladen, v posledních dnech je však běžné, že fungují jen čtyři. Nakupujících...

Další z rubriky

Bílý prášek není z mléka. Místo sušené smetany si do kávy sypete chemii

Sypaná smetana do kávy

Lidé, kteří si do kávy sypou instantní smetanu, by se měli mít na pozoru. Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní...

Tuzemští pivaři zvýšili loni týdenní spotřebu o půllitr. Více pijí i ženy

(Ilustrační snímek)

Čeští pivaři loni týdně vypili meziročně zhruba o jedno velké pivo více. Týdenní spotřeba se tak u nich zvýšila na 8,8...

VIDEO: Nutella za pár korun vyvolala v obchodech ve Francii šílenství

Ilustrační snímek

Mimořádně výhodná akce na Nutellu, která se prodávala o 70 procent levněji než obvykle, vyvolala ve čtvrtek ve...

Najdete na iDNES.cz