1. Jak poznám, že je vejce čerstvé?
Když vejce prosvítíte lampou: bílek má bělavou až narůžovělou barvu, žloutek je pěkně kulatý a přesně ve středu, vzduchová bublina je malá. Když ho ponoříte do sklenice s vodou: zůstane u dna, když není čerstvé, vyplave na povrch. Když ho rozklepnete: bílek je dobře spojen se žloutkem a neroztéká se, žloutek má tvar pravidelné polokoule. Když šleháte sníh: žloutek a bílek snadno oddělíte a z bílku se rychle ušlehá pevný sníh.
2. Jsou hnědá vejce kvalitnější než bílá?
Hnědá vejce nejsou kvalitnější než bílá, jak se mnozí domnívají, ale mají pevnější skořápku. Lidé dávají přednost tmavší skořápce, protože předpokládají, že i žloutek bude tmavší. Barva je dána vlastností plemene; zjednodušeně lze říct, že slepice s hnědým peřím snášejí vejce s hnědou skořápkou a slepice s bílým peřím bílá vejce.
3. Jsou vejce s tmavším žloutkem zdravější?
Většinou ne, záleží na druhu pigmentu. Barva žloutku má především estetický význam. Tmavší žloutky dodávají pokrmu lepší barvu. O tom, zda budou žloutky světlé nebo tmavé, rozhoduje krmivo. Slepice, která se pase, získá rozhodující barvivo - xantofyly - z trávy nebo z vojtěšky. Ale i ve velkochovech, kde slepice nemá přístup k zelenému krmivu, je možné barvu žloutku ovlivnit správně nakombinovanou krmnou směsí.
4. Jak se bránit salmonelám?
Devadesát procent vajec je při snášce kontaminováno salmonelami, které zůstávají na skořápce, při rozklepávání se však mohou dostat dovnitř. Proto je dobré vejce před použitím omýt. Ale pozor, v žádném případě nemýt vejce před uložením; zničila by se přirozená ochranná vrstva skořápky.
Ve vlhkém a teplém prostředí se počet mikrobů každou půlhodinu zdvojnásobí. Nízká teplota zpomaluje růst, ale zlikvidovat je mohou jen teploty nad 75 °C. Pokud chcete mít absolutní jistotu, že se nesetkáte se salmonelami, nesmíte používat syrová vejce. Riziko můžete snížit, budete-li pro přípravu krémů, majonézy nebo volského oka používat jen skutečně čerstvá vejce. Při přípravě domácí majonézy je dobré přidat kapku octa.
5. Kolik vajec může sníst zdravý člověk?
Žloutek patří mezi potraviny velmi bohaté na cholesterol. Poslední výzkumy však ukazují, že cholesterol z potravin do organismu nepřechází v takové míře, jak se dříve předpokládalo. Lékaři doporučují, aby denní příjem cholesterolu u zdravého člověka nepřevyšoval 300, u ohrožených lidí 100 miligramů. Jedno vejce denně tedy člověku, který není obézní a nemá zvýšený cholesterol, neškodí. Ale nesmí přitom zapomínat, že vejce jsou obsažena také v mnohých výrobcích.
6. Jak by se měla vejce uchovávat?
Vždy špičkou dolů, při teplotě mezi 5 a 8 stupni. Pro vejce jsou nejhorší změny teploty. Když vejce z obchodu, kde byla v chladicím boxu, povezete například v kufru auta, na který praží slunce, skořápka se orosí a vytvoří se ideální prostředí pro tvorbu plísní. Vejce vyndejte z lednice, jen když je potřebujete, nejdéle hodinu před použitím.