Estonsko, Polsko, Finsko a Švédsko nedávno Evropské komisi napsaly, že vodka by se měla pálit jen z obilí a brambor, jak je to v těchto zemích tradiční. Experti EU se však v zájmu "neomezování trhu" postavili na stranu starších členů EU, kde se označuje za vodku i pálenka z jiných surovin.
EU označila návrh Seveřanů za snahu o národní ochranu svého trhu a jeden z činitelů vztyčování takovýchto bariér odmítl. Tento postoj však ostře kontrastuje s unijním zákazem tradičního označení rum pro nejoblíbenější lihovinu na českém trhu, jen proto, že je vyráběna z jiných surovin než z cukrové třtiny.
V návrhu legislativy tento měsíc chce komise definovat způsoby destilace vodky, na rozdíl od rumu a jiných produktů však nehodlá omezovat produkty použité v původní kvasné fermentaci. Minimální podíl alkoholu ve vodce má být 37,5 procenta.
Zákon pak budou projednávat ministři EU a zde dojde jistě ke sporům. "Definice vodky je rozhodně problém. Někteří tradiční producenti požadují omezení seznamu surovin, řada zemí však chce volnější seznam, který by umožňoval inovace," řekl jeden z diplomatů podle agentury Reuters.
PIVO, DESTILÁTY, VÍNO, KOKTEJLY na napoje.idnes.cz |
Komise dříve navrhovala ustavení odděleného produktu "tradiční vodka", což by byl nápoj jen z brambor. To však nápojový průmysl odmítl.
"Nedefinujeme, z čeho se to může dělat, ani se nesnažíme nikoho vytlačit," řekl jeden z činitelů komise. Dodal, že nová legislativa se chce vyhnout tomu, aby se kvůli ní stal nelegální jakýkoliv produkt, který je již na trhu. Například britský koncern Diageo v roce 2003 uvedl na trh vodku Ciroc, vyráběnou výlučně z francouzské vinné révy.
Takové ohledy na odedávna legální produkty však EU neměla, když rozhodovala o českém rumu, tradičně vyráběném většinou z melasového či obilného lihu. Kvůli omezení názvu rum jen na lihoviny ze třtiny musí český rum od vstupu do EU nést až dosud hovorové označení tuzemák. EU měla námitky i proti obvyklému přidávání lihu do tradiční moravské slivovice.