Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sezona v pálenicích začala, ovoce je ale méně

  10:17aktualizováno  10:17
Slivovice bude letos v kraji exotickou pálenkou. A nejen ona. Sezona pálení ovocných destilátů, která v Ústeckém kraji právě začíná, bude chudší než loňská, shodují se provozovatelé palíren. Ovoce totiž poškodily plísně a jarní mrazy.
Košt slivovice, alkohol

Košt slivovice, alkohol - ilustrační foto | foto: Lubomír AnčinecMF DNES

V minulých letech lidé pálili hodně třešní, meruněk, višní, jablek či hrušek, letos bude na stolech pěstitelů zřejmě převládat jablkovice a hruškovice. Pěstitelé už nyní dobře ví, že po několika dobrých letech přichází horší sezona. V minulosti nahradil případnou absenci nejcennějších švestek jiný druh ovoce. Letos je však málo i třešní, višní a meruněk.

Pálení vykvašeného ovoce už odstartovalo třeba v obecní palírně ve Vilémově u Kadaně, jako první zde přišly na řadu třešně. Ve většině palíren však zamíří letní ovoce do kotlů až na konci měsíce. Ve skladech už sice ovoce mají, to ale musí nejprve zhruba tři týdny kvasit.

"Pálit začneme asi 25. srpna, už teď mám objednávky na třešňovice, višňovici a meruňkovici," říká spolumajitel Palírny Pela ve Valkeřicích na Děčínsku Petr Plicka. "Úrody je letos méně, může za to dlouhá zima. A třeba švestek je minimum. Dříve bylo kolem silnic na stromech modro, teď je slivovice exotickou pálenkou," uvádí Plicka.

"Všechny jádroviny, včetně švestek, napadají virózy a ovoce nedozrává. Na trhu sice již jsou nové stromky, které jsou proti nákaze imunní, ale ty se teprve sází a než budou plodit, nějakou dobu to potrvá," vysvětluje další provozovatel, vedoucí palírny Žitenice na Litoměřicku Martin Šivic.

I v jeho skladě čeká na vypálení stejné ovoce. "Meruněk mám třináct metráků, po osmi třešní a višní. Už teď vidím, že to bude letos slabší, meruněk je o třetinu méně, třešní a višní až o polovinu. Na jaře ovoce pomrzlo," přibližuje Šivic.

Z jednoho metráku vypálí asi deset litrů destilátu. Osmdesát procent jeho výroby tvoří hruškovice a jablkovice.

Za litr padesátiprocentní jabkovice si účtuje 138 korun. "Cena záleží na tom, zda pěstitel přiveze ovoce ke zkvašení nebo zda doveze už hotový kvas. Samozřejmě záleží také na kvalitě kvasu, někdy říkám pěstitelům rovnou, aby to nevozili, že nemá cenu dělat roztok do ostřikovače," doplňuje.

Odliv pěstitelů zaznamenali provozovatelé oficiálních palíren už loni, kdy stát zvýšil spotřební daň na líh. Petr Plicka tehdy zvýšil cenu vypalování z 95 korun z litru lihu na současných 133 korun. Podle oslovených provozovatelů legálních palíren začala řada lidí pálit načerno.

"Dá se předpokládat, že černé palírny kvůli vyšší ceně nyní budou fungovat víc. Ale doufám, že tak, jak si řidiči zvykli na vyšší cenu benzinu, překousnou pěstitelé i cenu za vypálení a vrátí se," řekl Plicka.

Severočeští celníci, kteří na pálení destilátů dohlížejí, však podle mluvčího Zdeňka Nejedlého za poslední dva roky nenašli na severu Čech žádnou nelegální palírnu. Alespoň trochu optimismu dodávají pěstitelům poslední slunečné dny, které poskytují ovoci potřebnou cukernatost. Slunce zvyšuje šanci, že kvas poteče dobře a ze sta litrů kvašeného ovoce je více litrů kořalky.

Sezona pálení
* destilátů bude letos méně, ovoce poškodily choroby, plísně a jarní mrazy. Meruněk, třešní a višní je někde až o polovinu méně než loni
* ve většině palíren ovoce teprve kvasí, s pálením se začne na konci srpna
* cena za litr vypálené padesátiprocentní kořalky se pohybuje kolem 130 korun. Poplatky se zvýšily loni po zavedení vyšší spotřební daně na líh. Provozovatelé palíren se proto bojí nelegální konkurence

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Obce dostanou třikrát víc peněz. Na hřiště či silnici se přidá i těm malým

Na fotbalovém hřišti ve Větrném Jeníkově řádí krtci. Travnatou plochu rozryli...

Ministerstvo pro místní rozvoj rozdělí příští rok výrazně víc peněz na národních dotacích než letos. Především do...

Podvodné stránky úřadu práce klamou nezaměstnané, varuje ten skutečný

Desítky nových pracovních míst přibude na Ostravsku a Karvinsku pro úředníky....

Klamavé weby nabízejí rekvalifikaci zdarma pro každého a volná pracovní místa, zdánlivě garantovaná úřadem práce....

Najdete na iDNES.cz