Sicílie: vinařská velmoc hledá novou cestu

  9:46aktualizováno  9:46
Gastronomie na Sicílii je ukázkovým představitelem jihoevropského termínu Santa Trinita Mediterranea - středomořská Svatá Trojice. Tu tvoří základní a k životu místních neodmyslitelně patřící potraviny: olivový olej, chléb a víno. Ale pochází odtud i nejstarší doklad o slově víno.
Víno

Víno - Víno | foto: Profimedia.cz

Než byl tento největší středomořský ostrov v roce 1860 připojen k Itálii, psali jeho historii Féničané, Arabové, Řekové, Římané i Španělé.

Část zdejších starousedlíků se však dodnes hlásí k dávnému kmenu Siculi, podle něhož dostala Sicílie své jméno, a považuje svoji zem za samostatný stát s vlastním národem i vlastním jazykem.

Původní sikulštinou je ostatně psán i nejstarší vůbec známý doklad o existenci slova víno: na víku jedné z dochovaných terakotových amfor, pocházejících z doby kolem 5. století před naším letopočtem, lze přečíst nápis "... emponitanto mered es viinobrtom".

Sicílie a víno k sobě patří odedávna. Kdo by si spojoval zdejší vinařství s černými lávovými poli pod Etnou, bude mít pravdu. Kdo by si pod ním představil slavnou dezertní Marsalu ze západu ostrova, bude mít pravdu také.

A mýlit se nebude ani ten, komu se při vyslovení jména Sicílie vybaví vzácné Moscato z Archimedových Syrakus, či naopak běžné, ale díky příznivé ceně po celém světě oblíbené víno se značkou Corvo. Sicílie je zkrátka vinařskou velmocí, kde réva roste na více než 150 tisících hektarech a roční produkce dosahuje 800 milionů litrů. Rubem téže mince je skutečnost, že jen pouhá tři procenta z tohoto množství patří do kategorie DOC, tedy kvalitativně vyšší skupiny vín.

Překvapující je zjištění, že dvě třetiny z celkově vyráběného množství představují vína bílá -a to navzdory horkému klimatu i všeobecnému trendu ve spotřebě. Paleta pěstovaných odrůd je přitom nekonečná.

Část z nich nese pečeť "globalizace" - Chardonnay, Cabernet, Merlot nebo překvapující Müller Thurgau, ale převahu mají jednoznačně původní místní druhy: Catarratto, Inzolia, Grillo, Damaschino, Grecanico, modré Pignatello, Nero d'Alba, Frappato a mnohé jiné, které v souhrnu znamenají noční můru i pro zkušeného znalce - orientace mezi nimi je ještě o to složitější, že v různých částech Sicílie nesou mnohdy rozdílná jména.

V dávných epochách patřila Sicílie k centrům, která udávala tón tehdejšímu vinařskému světu. Julius Caesar měl ve svém sklepě jistě z čeho vybírat, a přitom dával přednost sicilské mamertine. Od těch dob se však mnohé změnilo. Na prahu jedenadvacátého století, kdy enormně vzrostly požadavky zákazníků na kvalitu vína, zažívá Sicílie podobně jako všechny historické produkční kraje špatné časy.

Extenzivní hospodaření, zaostalé technologie i jižní nechuť ke změně vedou k pokračující stagnaci vinařství. Plocha vinohradů klesá, neboť mnoho producentů dává z obavy před investicemi do drahých technologií přednost jednoduššímu pěstování melounů a dalších plodin. Jen skutečně málo vinařů bojuje za zlepšení pověsti ostrovních vín.

Horké, suché podnebí, různé nadmořské výšky vinohradů spolu se širokou škálou půdních typů a nepřebernou sbírkou odrůd přitom dávají Sicílii všechny předpoklady k tomu, aby směle konkurovala vínům Nového světa. Zdejší vinařství je však jen na počátku hledání správné cesty - k Archimedovu "heuréka!" je zatím daleko.

Autoři:

Nejčtenější

Světové burzy rychle ztrácejí, propad akcií může přivolat recesi i v Česku

Newyorská burza (24. 8. 2015)

Finanční trhy zachvátila „blbá nálada“. Burzy po celém světě již několik dnů v řadě ztrácejí a ani vyhlídky nejsou...

Kvůli kolapsu D1 ministerstvo zvažuje zakázat kamiony v levém pruhu

Odstavené kamiony blokovaly dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a...

Ministr dopravy Dan Ťok viní z kolapsu dopravy na dálnici D1 především řidiče kamionů a dokonce ve spolupráci s policií...

Štědrá nadílka ve Škodovce, zaměstnanci dostali bonus i prémii 12 tisíc

Ilustrační snímek

Zaměstnanci mladoboleslavské automobilky Škoda si před letošními Vánocemi výrazně finančně polepší. Společnost totiž...

Dodavatelé elektřiny maskují její zdražení, neopatrní zákazníci mohou prodělat

Ilustrační snímek

Oznamovat špatnou zprávu není příjemné pro nikoho. A dvojnásob to platí pro obchodníky, kteří musí zákazníky informovat...

Elektřina bude luxusní zboží, řekl energetický expert v Rozstřelu

Energetický expert společnosti ENAS Vladimír Štěpán v diskusním pořadu iDNES.cz...

Emisní povolenky budou výrazně v dalších letech zdražovat elektřinu. Už se to děje, domácnosti si v příštím roce...

Další z rubriky

Největší nedobrovolná dražba. Pinkasův palác míří do aukce za 470 milionů

Pinkasův palác v Praze na Kampě

Pinkasův palác na pražské Kampě jde do nedobrovolné dražby. Vyvolávací cena je 470 milionů korun a podle realitní...

Krácení pracovní doby firmy ohrozí, tvrdí průzkum. Odbory to považují za lež

Ilustrační foto - práce na PC

Téměř polovina větších firem je proti zkracování pracovního týdne, i kdyby zaměstnancům mohly adekvátně snížit mzdu....

Zelení výrobci se poperou v aukcích, soláry však zůstanou mimo

Větrné elektrárny v Krušných horách.

Podíl elektrické energie vyrobené v „zelených“ elektrárnách se v Česku už téměř šest let nemění. Snaha o čistší výrobu...

Najdete na iDNES.cz