"Úroda je letos zhruba o třetinu horší kvůli silným dešťům," popsal Jaroslav Muška, ředitel firmy Zemcheba s tím, že černý rybíz pěstují na sedmi hektarech a červený na 60 hektarech.
Proč jíst rybízRybíz patří mezi velmi zdravé letní ovoce. Nejlepší je syrový. Pomáhá při snížené imunitě, zlepšuje průchodnost cév, snižuje otoky, redukuje hmotnost. Je bohatý na vitaminy C, E, B3, B5 a karoteny. Z minerálních látek je zdrojem hořčíku, draslíku, manganu, vápníku a železa. Obsahuje i vlákninu pektin, nenasycené mastné kyseliny (v zrníčkách) a třísloviny. Vysoký obsah vitaminů a minerálů zůstává i po zpracování rybízu, takže v zimě můžeme pít rybízové džusy a šťávy i jíst džemy. |
S prodejem rybízu je podle Mušky problém.
"Není o něj velký zájem. Zpracovatelé ho už do svých receptur nepoužívají, nahrazují ho jiným ovocem," řekl a dodal, že většinu keřů rybízu sklízejí speciálními kombajny, které drobné kuličky nepomačkají.
Rybíz nenabízejí jen velkým odběratelům, přijet si pro něj může každý. Prodávají ho denně od 7:30 do 15 hodin.
"Když je ručně trhaný, zaplatíte 25 korun za kilo plus daň, 15 korun stojí trhaný strojem," doplnil vedoucí velkoobchodu s ovocem Václav Špan.
Recepty podle Petra Stupky
Čerstvý rybíz v supermarketech většinou neseženete. "Domnívám se, že v současné době ho ani nemáme v nabídce. Je to položka sezonní a velice okrajová," zmínil generální ředitel Jednoty Jaroslav Froulík.
Zdůraznil, že lidé v obchodech raději sáhnou po rybízové šťávě nebo zavařenině. Čerstvý rybíz je podle Froulíka nutné rychle spotřebovat.
V letních měsících se osvěžující ovoce dá podle známého jihočeského kuchaře Petra Stupky snadno a rychle zužitkovat.
"Z rybízu dělám nejraději želé. Polovinu rozvařím s cukrem a přidám želatinu nebo dortové želé. Za tepla do toho přidám ještě studený rybíz a nachystám do skleniček. Pak nechám v chladničce ztuhnout. Nakonec přijde smetana a je z toho rybízový dezertíček. Samozřejmě je ovoce potřeba přisladit," popsal svou oblíbenou pochoutku.
Stupka nabídl ještě jeden rychlý recept, který pojmenoval Placatý dort s ovocem. Pokud byste neměli chuť na kyselý rybíz, můžete ho nahradit například třešněmi nebo jahodami.
"Rybízové želé naliji na plát listového těsta, kdy je tenké těsto několikavrstvené, a zaliji to ušlehanou šlehačkou. A vznikne rychlý ovocný koláč. Zabere to půl hodiny," vysvětlil s tím, že rybíz má velice rád a doma na zahrádce ho už sklidil.
Ani v pekárnách už rybízové marmelády neletí. Podle Jiřího Týce, vedoucího výroby Vacovské pekárny, je rybíz hodně kyselý a lidé raději sáhnou po sladkých náplních. Proto dělají koblihy s jahodovou či meruňkovou marmeládou.