Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sklo nebo korek? Zátka může víno chránit lépe

  9:09aktualizováno  9:09
Korunkový uzávěr, šroubovací víčko, umělý špunt a teď dokonce i skleněnou zátku. To vše, samozřejmě kromě klasického korku, je dnes možno nalézt při otevírání lahve vína. Prodejci vína tvrdí, že tento druh uzávěru si v poslední době oblíbily především ženy.
víno, zátka

víno, zátka - Také skleněnou zátkou je možné zavírat víno. | foto: Radek Pecák

Několik vín s tímto netradičním uzávěrem mohli ochutnat i návštěvníci nedávno skončeného veletrhu Víno a destiláty na pražském výstavišti.

"Zvláště starší i mladší dámy, které nemají sílu na otevírání lahví klasickou vývrtku, si tento způsob uzavírání pochvalují. Po stržení fólie stačí již jen tlak palce ze strany a láhev je otevřená," vysvětluje Boris Kovač, který na veletrhu prezentoval svá vína z francouzské oblasti Languedoc-Roussillon.

Skleněný uzávěr má i další výhodu -  protože kolem jeho užší části je navlečen plastový kroužek, je možné jím nedopitou láhev dobře utěsnit a víno tak ochránit před oxidací.

Protože se jedná o absolutní novinku, u které producenti vín teprve sondují, jaký bude mít úspěch, používá i progresivní Kovač tento uzávěr pouze u jedné řady svých vín. Zbývající dvě mají láhve uzavřeny šroubovacím uzávěrem, respektive klasickým korkem.

Zatím se podle vinotékářky Šárky Bartoníčkové, která má ve svém obchůdku v Brandýse nad Labem vína z celého světa – dokonce i z Thajska – tento uzávěr objevuje velmi sporadicky. "Ale například známý vinař Jamek už ho také používá," říká. Sama novinku vítá, protože se tak sníží množství  reklamací, které jsou z velké části zaviněné špatným korkem.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Řidič autobusu jako akční hrdina, dopravní podniky lákají nové zaměstnance

Ilustrační snímek

Dopravní podniky osmi českých měst spustily tento týden reklamní kampaň, kterou lákají nové zaměstnance na místa...

Topná sezóna může začít již příští týden a kominíci nestíhají

(ilustrační foto)

Letošní topná sezóna začne na většině území České republiky již příští týden. Ti, kteří ještě nestihli povinnou revizi...

Najdete na iDNES.cz