Skvělé víno slibuje i jih Moravy

  • 5
Už popáté za posledních sedm let jihomoravští vinaři ohlašují excelentní ročník. I když definitivní výsledky sklizně zatím nejsou známé, vypadá to, že letošní vína budou špičková a svou kvalitou předčí úrodu z předchozích let.

Vinaři očekávají, že z velké většiny sklizně vzejdou takzvaná přívlastková vína, tedy ta, která mají vysoký obsah přírodního cukru. Stojí za tím především horké a slunné léto.

"Netroufám si letošek ještě hodnotit definitivně, protože sklizeň ještě není ukončena. Určitě ale bude nadprůměrná cukernatost a ani s výnosem to nevypadá špatně. Rozhodně nepůjde o podprůměrné hodnoty. Tomu všemu nahrálo teplé, slunné, ale suché počasí," je zatím opatrný předseda Českomoravské vinohradnické a vinařské unie Jiří Sedlo.

To Pavel Vajčner, ředitel největšího tuzemského výrobce lahvových odrůdových vín - Znovínu Znojmo, své nadšení nijak neskrývá.

ČTĚTE TAKÉ:
Speciální příloha: Víno 2003
"Bude to excelentní rok. Bude hodně jak přívlastkových vín, tak i velice kvalitních jakostních vín. Jen minimum vinic na Znojemsku je zaschlých, ostatní jsou nádherné. Jsme nadmíru spokojeni, co se týče kvality, množství možná bude tak o deset procent menší než vloni. To byl ale nadprůměrný rok," podotkl Vajčner.

"Zpočátku to vypadalo na vynikající ročník, pak nás trochu zlobila sucha, ale nakonec se to týkalo jen několika málo parcel. Například frankovku máme v pozdním sběru," pochlubil se ředitel lechovických sklepů Ivan Kalaš.

Spokojeni jsou i vinaři na Mikulovsku. "Kampaň je v plném proudu, využíváme teplého a suchého podzimu. Víno z letošního ročníku očekáváme ve výborné kvalitě, v současné chvíli sklízíme všechny odrůdy s cukernatostí kolem dvaceti tří až dvaceti čtyř stupňů," uvedl předseda Zemědělského družstva Sedlec Jan Hajda.

"Necháváme přitom ještě viset hrozny na bobulové výběry a ledové víno, uloženy na slámě máme i hrozny na výrobu slámového vína," dodal.


Témata: Cukr, Znojemsko