Vinaři očekávají, že z velké většiny sklizně vzejdou takzvaná přívlastková vína, tedy ta, která mají vysoký obsah přírodního cukru. Stojí za tím především horké a slunné léto.
"Netroufám si letošek ještě hodnotit definitivně, protože sklizeň ještě není ukončena. Určitě ale bude nadprůměrná cukernatost a ani s výnosem to nevypadá špatně. Rozhodně nepůjde o podprůměrné hodnoty. Tomu všemu nahrálo teplé, slunné, ale suché počasí," je zatím opatrný předseda Českomoravské vinohradnické a vinařské unie Jiří Sedlo.
To Pavel Vajčner, ředitel největšího tuzemského výrobce lahvových odrůdových vín - Znovínu Znojmo, své nadšení nijak neskrývá.
ČTĚTE TAKÉ: |
Speciální příloha: Víno 2003 |
"Zpočátku to vypadalo na vynikající ročník, pak nás trochu zlobila sucha, ale nakonec se to týkalo jen několika málo parcel. Například frankovku máme v pozdním sběru," pochlubil se ředitel lechovických sklepů Ivan Kalaš.
Spokojeni jsou i vinaři na Mikulovsku. "Kampaň je v plném proudu, využíváme teplého a suchého podzimu. Víno z letošního ročníku očekáváme ve výborné kvalitě, v současné chvíli sklízíme všechny odrůdy s cukernatostí kolem dvaceti tří až dvaceti čtyř stupňů," uvedl předseda Zemědělského družstva Sedlec Jan Hajda.
"Necháváme přitom ještě viset hrozny na bobulové výběry a ledové víno, uloženy na slámě máme i hrozny na výrobu slámového vína," dodal.