Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Slabá místa kuchyní

aktualizováno 
Většině bakterií příliš nesvědčí teplota pod 5 o C, zpomalí nebo zastaví jejich růst. Ve všech částech lednice není stejná teplota. Problém je, že termostaty často neodpovídají nastavené teplotě a většina lednic není vybavena teploměrem.

co s tím

* teploměrem zjistit, jaká je teplota v lednici
* do zóny s nejnižší teplotou ukládat maso, ryby, hotové pokrmy, saláty, zákusky, čerstvé sýry; do míst s vyšší teplotou dávat mléko, jogurt, ovocné džusy, sýry, již otevřené marmelády a majonézy, máslo, margarín, vejce; syrovou zeleninu ukládat do košů na zeleninu

Digestoř

Pokud je mřížka digestoře zalepená špínou, pára nemůže procházet ven a mastnota skapává při vaření přímo do hrnců.

co s tím

* digestoř pravidelně čistit a vyměňovat filtr

Špína

Potraviny se nejčastěji nakazí přenosem choroboplodných zárodků z rukou člověka. Kuchyně musí být uspořádána a udržována tak, aby toto riziko bylo co možná nejnižší.

co s tím

* udržovat v čistotě nejen kuchyňskou linku, spotřebiče a dřez, ale občas umýt i podlahu
* neutírat si ruce do stejné utěrky, do které se utírá nádobí
* často měnit utěrky a ručníky

Koše na odpadky

Mít v kuchyni nezakrytý koš, je skoro totéž, jako kdyby se odpadky válely přímo na podlaze.

co s tím

* pořídit si koš s víkem

Zvířata v kuchyni

Zabránit tomu, aby pes nebo kočka občas prošli kuchyní, je nemožné, ale rozhodně je nepřijatelné, aby zvířata měla v kuchyni své pelíšky. Kočičí nebo ptačí exkrementy jsou přímo ideálním zdrojem kontaminace.

co s tím

* zvířata do kuchyně nepouštět

Prošlé výrobky

Výrobky s prošlou dobou použitelnosti označené na obale "spotřebujte do..." se nemohou jíst a musí se vyhodit. Výrobky nepodléhající nákaze mikroorganismy, například koření, rýže, polévky v sáčku, mají také omezenou dobu trvanlivosti (označena slovy minimální trvanlivost do...). I ta by měla být alespoň orientačně dodržována.

co s tím

* sledovat datum spotřeby

Prkénka na krájení

Často se jedno a totéž prkénko používá ke krájení syrových i hotových potravin, třeba masa a zeleniny. Bakteriím se daří jak v dřevěných, tak plastových prkénkách. Je však prokázáno, že dřevěná jsou hygieničtější, protože se lépe čistí.

co s tím

* není nutné mít přímo jedno prkénko na syrové a druhé na vařené, ale rozhodně je třeba mezi jedním a druhým krájením prkno i nůž pořádně umýt

Nedat bakteriím šanci

Ruce a nože je třeba častěji mýt

Mytí rukou před každou přípravou jídla je snad samozřejmostí, ruce však potřebují umýt i mezi každou manipulací se syrovými a hotovými potravinami, například mezi obalováním řízků a krájením zeleniny do salátu. Totéž platí i pro kuchyňské náčiní.

! I drobné poranění rukou se musí obvázat.

S chřipkou se kuchyni vyhnout

Nemocný by se měl načas vzdát přípravy jídla pro druhé. Pokud by rodina bez něho umřela hlady, měl by se snažit alespoň neprskat do polévky.

! Pravidlo o utěrce a ručníku platí v tomto případě dvojnásob.

Co nejrychleji na talíř

Čím déle budou ležet kotlety nebo ryby připravené na letní grilování v teplíčku kuchyně, tím větší je šance, že se v nich rozmnoží bakterie.

! Přípravu rychle se kazících potravin neprotahovat.

Bujon z bakterií

Zmrazené maso musí být úplně rozmrazené, než se dostane do hrnce. Rozmrazovat se může v lednici, ale šťáva nesmí kapat na jiné potraviny.

! Tekutina, která se rozmrazováním uvolní, musí bezpodmínečně skončit v dřezu, je totiž dokonalým bujonem kultur.

Teplo ničí mikroby

Jídlo se musí ohřívat dost dlouho na teplotu nad 70 o C. Obzvlášť důležité je to u takových jídel, jako jsou hamburgery, drůbež, játra a vejce. Co ze zbytky jídla? Rozhodně je nenechávat do druhého dne na sporáku, rychle je zchladit a dát okamžitě do ledničky v uzavřené nádobě. Druhý den pořádně prohřát, jídlo nestačí jen přihřát, musí skutečně přejít varem. Což může být problém u mikrovlnky, která neprohřívá rovnoměrně. Proto je dobré jídlo zamíchat.

! Polévku, kterou jste zapomněli na sporáku a která do druhého dne zkysla, už nenapraví ani soda, jak radí "babské" recepty. Kyselost částečně zmizí, ale mikrobi v ní zůstanou.

Se syrovým jídlem jen opatrně

Všechna jídla ze syrových vajec jako ušlehaný sníh, tiramisu či doma připravená majonéza jsou riskantní. Musí se připravovat jen z extračerstvých vajec, vychladit a co nejrychleji sníst. Jídla ze syrových ryb typu sushi se rychle kazí. Stejně choulostivé jsou i tatarské bifteky ze syrového masa.

! Nekompromisní podmínka: absolutně bezvadné výrobky, zkušenost s přípravou a lednice s teplotou 0 až 1 o C. Úplně nejlepší je přípravu přenechat profesionálům a syrových vajec se vzdát.

Syrové pryč od vařeného

Syrové potraviny obsahují často bakterie, nesmějí proto přijít do styku s vařenými jídly. V ledničce by měly být uloženy zvlášť a zabalené.

! Pozor: při fondue se na stejném talíři mohou sejít syrové kousky masa s již vařenými nebo s omáčkami.

Směr koš

Se zkaženými nebo plesnivými potravinami neznat slitování. Nejenže jsou plné mikrobů, ale mohou být i toxické. Jakmile oči a nos odhalí cokoliv podezřelého, hned s tím do koše.

! Nahnilé ovoce nevykrajovat, plísně už mohou být i v těch částech, které vypadají zdravě.

Studené musí být studené

Vařená jídla, která jsou určena ke konzumaci za studena, například rostbíf, musí být skutečně studená, na stůl musí jít přímo z lednice.
Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity 17....
Řešení dvojí kvality potravin si žádá revizi směrnice EU, prohlásil Sobotka

Řešení problému dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých...  celý článek

ilsutrační snímek
Bude to nový hit? Ve Španělsku vypěstovali nízkotučné avokádo

Avokádo je řadou expertů na jídlo považováno za superpotravinu vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů, některým mohl vadit jen vysoký obsah tuku. Ovšem...  celý článek

Ilustrační foto.
Sušené výživy pro batolata obsahovaly nadbytek karcinogenů

Batolecí výživy dvou značek neprošly laboratorním testem, který zkoumal přítomnost maximálního přípustného množství karcinogenních látek. Odhalily to...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.