Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sládci uvařili vánoční speciály: piva chutnají po medu či čokoládě

  14:02aktualizováno  14:02
Štamgasti v některých hospodách možná v těchto dnech cítí v lokále jinou vůni, než na jakou jsou zvyklí. V restauracích, které mají na čepu pivo od malých pivovarů, to teď voní a chutná po čokoládě, vanilce či medu.

Vrchní sládek Zámeckého pivovaru v Ostravě Tomáš Hub nedávno uvařil jako první v republice bezlepkové pivo.

Malé pivovary, které mají na rozdíl od těch velkých nadnárodních mnohem snazší pozici pro zkoušení novinek, přicházejí s vánočními speciály s netradičními příchutěmi.

Například Zámecký pivovar v Ostravě-Zábřehu má nyní na čepu kromě svých stálých piv také čokoládový speciál, svrchně kvašené pivo s čokoládovou příchutí.

"Zvažovali jsme, co připravit na Vánoce. Podle našeho názoru k těm svátkům patří čokoláda. A protože je zima, uvařil jsem silnější pivo, které zahřeje," říká vrchní sládek Zámeckého pivovaru Tomáš Hub.

Čokoládové pivo uvařil z pěti druhů sladu, z toho byly tři pražené.

"Při dozrávání jsem přidal čokoládový extrakt," popisuje vznik netradičního piva sládek Tomáš Hub. Klasickou čokoládu do piva přidat nemohl. "Čokoláda přece obsahuje tuk, takže by hosté měli na hladině piva mastné fleky," směje se vrchní sládek Zámeckého pivovaru.

Med až nakonec, aby měl vitaminy

Na netradičním pivu si mohou pochutnat také štamgasti Pivovaru v Kozlovicích. Sládek Marek Pietoň tady uvařil pivo s příchutí vanilky.

"Jde o hodně světlý a méně chmelený ležák spíše lehčího typu," říká Marek Pietoň. První várku připravil letos na letní slavnosti piva ve Štramberku. "Lidi tady vypili za dva dny dvanáct set vanilkových piv. O netradiční piva je zájem."

Sládek Mojmír Velký z Minipivovaru Koníček ve Vojkovicích připravil na letošní Vánoce hned dva speciál: Vánoční světlou třináctku a medovou dvanáctku Čmelák. "Jakmile se dopije vánoční třináctka, začneme čepovat čmeláka," říká sládek.

Medové pivo začnou čepovat od 22. prosince také v Minipivovaru Hukvaldy. "Med přidáváme až při zrání, takže se nepřevaří a ponechá si své vitaminy," říká majitel minipivovaru Vít Lanča.





Hlavní zprávy

Další z rubriky

Závod Škoda Auto v Kvasinách začal s výrobou modernizovaného modelu Yeti...
Volkswagen se bojí Škody. Chce část výroby přesunout z Česka do Německa

Vedení a odbory německé automobilky Volkswagen chtějí, aby se část výroby divize Škoda přesunula do Německa a aby divize platila více peněz za sdílené...  celý článek

Distribuční centrum pro e-shop Lidlu v Plzni.
E-shop Lidlu navštívilo 700 tisíc lidí, nejvíce kupovali oblečení a nářadí

E-shop Lidlu navštívilo první týden fungování 700 tisíc lidí. Kolik lidí koupilo zboží, ale firma neuvedla. Největší poptávka je po oblečení. Po Lidlu a Tesku...  celý článek

IKEA (Ilustrační snímek).
Konec luštění návodů. IKEA kupuje firmu na hodinové manžele TaskRabbit

Švédský nábytkářský řetězec IKEA se dohodl na koupi společnosti TaskRabbit, která zprostředkovává pracovníky pro drobné domácí práce, například montáž nábytku,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.