Vrchní sládek Zámeckého pivovaru v Ostravě Tomáš Hub nedávno uvařil jako první v republice bezlepkové pivo.

Vrchní sládek Zámeckého pivovaru v Ostravě Tomáš Hub nedávno uvařil jako první v republice bezlepkové pivo.

Sládci uvařili vánoční speciály: piva chutnají po medu či čokoládě

  • 11
Štamgasti v některých hospodách možná v těchto dnech cítí v lokále jinou vůni, než na jakou jsou zvyklí. V restauracích, které mají na čepu pivo od malých pivovarů, to teď voní a chutná po čokoládě, vanilce či medu.

Malé pivovary, které mají na rozdíl od těch velkých nadnárodních mnohem snazší pozici pro zkoušení novinek, přicházejí s vánočními speciály s netradičními příchutěmi.

Například Zámecký pivovar v Ostravě-Zábřehu má nyní na čepu kromě svých stálých piv také čokoládový speciál, svrchně kvašené pivo s čokoládovou příchutí.

"Zvažovali jsme, co připravit na Vánoce. Podle našeho názoru k těm svátkům patří čokoláda. A protože je zima, uvařil jsem silnější pivo, které zahřeje," říká vrchní sládek Zámeckého pivovaru Tomáš Hub.

Čokoládové pivo uvařil z pěti druhů sladu, z toho byly tři pražené.

"Při dozrávání jsem přidal čokoládový extrakt," popisuje vznik netradičního piva sládek Tomáš Hub. Klasickou čokoládu do piva přidat nemohl. "Čokoláda přece obsahuje tuk, takže by hosté měli na hladině piva mastné fleky," směje se vrchní sládek Zámeckého pivovaru.

Med až nakonec, aby měl vitaminy

Na netradičním pivu si mohou pochutnat také štamgasti Pivovaru v Kozlovicích. Sládek Marek Pietoň tady uvařil pivo s příchutí vanilky.

"Jde o hodně světlý a méně chmelený ležák spíše lehčího typu," říká Marek Pietoň. První várku připravil letos na letní slavnosti piva ve Štramberku. "Lidi tady vypili za dva dny dvanáct set vanilkových piv. O netradiční piva je zájem."

Sládek Mojmír Velký z Minipivovaru Koníček ve Vojkovicích připravil na letošní Vánoce hned dva speciál: Vánoční světlou třináctku a medovou dvanáctku Čmelák. "Jakmile se dopije vánoční třináctka, začneme čepovat čmeláka," říká sládek.

Medové pivo začnou čepovat od 22. prosince také v Minipivovaru Hukvaldy. "Med přidáváme až při zrání, takže se nepřevaří a ponechá si své vitaminy," říká majitel minipivovaru Vít Lanča.