Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sládek: Princip výroby se nezměnil

  9:02aktualizováno  9:02
Nošovice - Každý pivovar si hlídá několik tajemství, mezi které patří hlavně receptury. Ale velmi důležité je mít dobrého sládka. Za kvalitu piva v pivovaru Radegast Nošovice ručí od října jednatřicetiletý Petr Kwaczek. Do pivovaru Radegast nastoupil v roce 1996, kdy začínal jako technolog výroby.
Jak hodně pijete pivo?

S rozumem. Každý den si dám po obědě nealkoholické, protože jsem většinou v práci. Večer si ale dám pokaždé dvanáctku a občas zajdu s přáteli normálně do hospody. Ale vím, kdy mám dost.

Jak se liší práce sládka před sto lety a nyní?

Principy výroby se nezměnily, ale změnilo se zařízení, které pivo vyrábí. Vše se děje automaticky pod dohledem počítačového programu. Také dnes lze mnohem účinněji kontrolovat výrobu piva během procesu. Kontrolujeme každou část asi měsíčního procesu výroby piva a můžeme tak dělat standardní pivo, které má vždy stejnou kvalitu a chuť.

Jsme opravdu v pití piva na světě nejlepší?

Ano. Možná by nás trumflo Německo, kdyby se osamostatnilo Bavorsko a ze zbytku Německa by vznikl jiný stát.

Často je mezi milovníky piva slyšet názor, že v České republice chutnají většinou stejně. Čím je podle vás nošovické pivo jiné než ta ostatní?

To je možná pravda, ale každá značka se dá odlišit. Naše pivo má například příjemnou ale výraznou hořkost.

Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Kromě posilování prodejů v maloobchodu zrychlily v létě prodeje plechovkových...
Pivo v plechovkách stále roste. Prodalo se ho až o 80 procent víc než loni

Obliba piva z obchodních řetězců, a zejména toho plechovkového, dál roste v neprospěch moku prodávaného v hospodách. Potvrzují to odhady Českého svazu pivovarů...  celý článek

Průzkumný vrt v Cínovci.
Zatím bez reakce. Australská EMH analyzuje usnesení Sněmovny k lithiu

Australská společnost European Metals Holdings, se kterou ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) podepsal memorandum o lithiu, bude tento týden...  celý článek

Na trh vstupuje další stravenka, digitální Benefitka.
E-stravenka Benefitka chce rozbít trh s poukazy. Restaurace nic nestojí

Na trh zaměstnaneckých benefitů ve středu vstoupil nový hráč. Nadnárodní společnost Neeco nabídla elektronickou stravenku, v podobě platební karty. S tou lze...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.