Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sladká chuť stolních vín zakrývá jejich nedostatky

  16:34aktualizováno  16:34
V jakostní hierarchii vín zaujímají stolní vína nejnižší stupeň. V současné době jsou postrachem světového obchodu s vínem, neboť jich je nadbytek. Část se musí dokonce odvádět k nucené destilaci, získaný líh pak slouží průmyslovým účelům. Tato likvidace vína stojí Evropskou unii mnoho prostředků. O stolní vína nízké kvality totiž není zájem. Obyvatelstvo většiny evropských zemí si zvyklo na pití nealkoholických, chemických nápojů, které v různobarevném provedení, většinou se sladkou příchutí, zaplavují regály supermarketů. Mnozí z těch, kteří si na umělé nápoje zvykli, vyhledávají sladkou chuť i ve víně, jež si jednou za čas koupí. Obyčejně si vybírají podle ceny a sáhnou do regálu pro víno stolní. Tuzemští výrobci využívají k tvorbě této kategorie většinou levné zahraniční suroviny s případným přídavkem vína domácího původu, a protože zjistili, že náš konzument dává u levných vín přednost sladké chuti, připravují bílá stolní vína jako polosuchá nebo polosladká.

Má to zároveň i tu výhodu, že sladká chuť zakryje nedostatky dovezených nekvalitních stolních vín, na jejichž vývoz dostávají původní výrobci dotace. Test u mnoha bílých vín vyráběných v tuzemsku z dovezených hroznů prokázal, že zahraniční výrobci nevěnovali základní surovině dostatečnou péči. Potvrdila to nízká kvalita zahraničních stolních vín prodávaných u nás ve třičtvrtělitrových lahvích. Není divu, že dávají konzumenti přednost umělým nápojům a že je většina přesvědčena o nízké kvalitě stolních vín. Ale z hroznů pocházejících z moravských nebo českých vinařských oblastí se dá vyrobit i při jejich nižší vyzrálosti, v rozmezí 13-15 kilogramů cukru na 100 litrů moštu, dobré stolní víno bez chyb, navíc příjemné chuti, svěžího projevu a s povzbuzující kyselinou. Taková vína je možné nalézt ve sklepech menších vinařů po moravském venkově. Jsou to vína, která dobře plní svou hlavní funkci - doprovázet běžnou stravu všedního dne nebo po zředění s vodou či minerálkou hasit letní žízeň. Jako všechny kategorie vín potřebuje i to stolní náležitou péči hned od počátku zpracování hroznů.

Autor je spolupracovníkem redakce

TEST BÍLÝCH STOLNÍCH VÍN

Konečné Název Druh Výrobce Země původu Cena Počet
pořadí (Kč) bodů

1. Hodonínské slunce Polosladké Družstevní vinné Itálie, Maďarsko 47,50 66,66
révové stolní sklepy Hodonín

2. Bohemia Vinium Polosuché bílé Bohemia Sekt, Itálie 46 62,5
révové stolní Starý Plzenec

3. Perla Moravy Polosladké Vinium Velké ČR 51,70 61,33
révové stolní Pavlovice

4. Sole d´Italia Révové Fratelli Martini Itálie 109,90 58,16
víno suché secondo luigi

5. Bílá paní Révové stolní Vinné sklepy Valtice ČR 50 57,83
polosladké

6. Velkomoravské Révové stolní Znovín Znojmo ČR 59 56,16
polosuché

7.-8. Moravské bílé Révové stolní Templářské sklepy ČR 50 49,33
polosladké Čejkovice

7.-8. Cuveé du Patron Stolní révové Vins et vignobls a Francie 119,90 49,33
suché E69830 (Rhon)

9. Bušek z Velhartic Révové stolní České vinařské závody Slovensko 54,30 47
polosladké Praha-Nusle

10. Templář bílý Révové stolní Templářské sklepy ČR 50 46,83
polosladké Čejkovice

11. Casa de Oro Stolní révové plněno: Bodegas Španělsko 134,90 38,83
polosladké Camur

Vína deklarovaná jako suchá:

SOLE D´ITALIA.


Fratelli Martini secondo luigi, Itálie - 10.5 % alk., 58.16 bodu
Středně plné, jemnější stavby, s mírně výraznou kyselinou a pichlavější vůní, kterou podtrhuje malý zbytek cukru.

CUVÉE DU PATRON.

Vins et vignobls a E69830 (Rhon), Francie - 12 % alk., 49.33 bodu
Vyšší barevný odstín spojený se suchou řízností, vyšším obsahem tříslovin a širokou chutí. Dochuť vína je drsná, s náznakem léčené pachuti po sirovodíku.

Vína deklarovaná jako polosuchá:

VELKOMORAVSKÉ.


Znovín Znojmo - 11.5 % alk., 56.16 bodu
Barva odpovídající, vůně a chuť kořenité, v dochuti se objevuje mírná odezva nezralých tónů, slabý náznak chuti po korku.

BÍLÉ STOLNÍ VÍNO.

Bohemia vinum - 11.5 % alk., 62.50 bodu
S vyšším obsahem kyselin, ale i tříslovin, které se objevují v dochuti a ruší harmonii, takže se jeví jako uzavřené, poněkud svíravé chuti.

Vína deklarovaná jako polosladká:

CASA DE ORO.

Plněno v Bodegas Camur, Španělsko - 11.5 % alk., 38.83 bodu
Barva je zlatavá jako u vín tokajských. Vůně jižního ovoce spojená s chlebnatostí, ale současně projev neřízené oxidace. Alkohol se odděluje a pálí. Víno je neharmonické a pro většinu našich konzumentů nepřijatelné.

MORAVSKÉ BÍLÉ.

Vinařské družstvo Čejkovice. - 11.5% alk., 49.33 bodu
Zvýšený barevný odstín, oxidace typu tokajského samorodného, příchuť po konzervačním prostředku, drsná chuť.

TEMPLÁŘ.

Vinařské družstvo Čejkovice - 11.5 % alk., 46.83 bodu
Ve vůni karamel a nazralé tóny po chlorofylu, slabá oxidace, hořká a pálivá dochuť.

Vína deklarovaná jako polosladká:

PERLA MORAVY.

Vinium - 11.5 % alk., 61.33 bodu
Chuť vína je rozporná a jednotlivé vjemy kyselin, sladkosti a tříslovité hořkosti stojí vedle sebe bez harmonického spojení.

HODONÍNSKÉ SLUNCE.

Družstevní vinné sklepy Hodonín - 11.5 % alk., 66.66 bodu
Svěží, méně aromatické, poměrně plné, s náznakem mléčné kyseliny, příjemně harmonické.

BUŠEK Z VELHARTIC.

České vinařské závody Praha - 11.5 % alk., 47 bodu
Zvláštní, až nepřirozené aromatické látky, výrazně sladké chuti. Náznak oxidace a zvětrávání, nesoulad obsahových složek, kouřové odstíny chuti.

BÍLÁ PANÍ.

Vinné sklepy Valtice - 11.5 % alk., 57.83 bodu
Ve vůni slabě pichlavé tóny, chuť plná, harmonická, dlouhotrvající vtíravá dochuť.

TEST DNES je nezávislá příloha pro spotřebitele financovaná z rozpočtu redakce MF DNES * Redakčně testované zboží nakupuje v běžné obchodní síti * K testování nepřijímá vzorky od výrobců nebo dovozců * Testy výrobků jsou zpracovávány v akreditovaných laboratořích nebo státních zkušebnách * Testované zboží navíc posuzuje tým nezávislých odborníků * Odborníci pověření vedením testu v laboratořích nejsou závislí na výrobcích ani prodejcích * Testy ze zahraničních spotřebitelských časopisů TEST DNES publikuje pouze s výslovným souhlasem jednotlivých vydavatelů a pouze v případech, kdy více než polovina testovaných vzorků je zastoupena i na českém trhu * Příloha rovněž zveřejňuje výsledky šetření státních orgánů * Články v příloze neobsahují placenou inzerci, nejsou ovlivněny výrobci ani žádnými finančními zájmy * Uveřejněné materiály nesmějí být reprodukovány bez souhlasu redakce * Výsledky testů nesmějí být použity bez souhlasu redakce ke komerčním účelům * Starší i nové testy z této přílohy lze najít v internetovém magazínu iDNES na adrese http://www.idnes.cz/test. Své připomínky a vzkazy k příloze TEST DNES můžete zaslat elektronickou poštou na adresu testdnes@mafra.cz Připomínky k testům hospod pak na adresu hospody@mafra.cz


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

kiwi
Hitparáda cenových extrémů potravin: nejvíc podražilo kiwi a máslo

Co mají společného melouny, pomeranče a kiwi? Kromě exotiky je to i vysoká cena, kterou si za ně zákazníci připlácejí v obchodech. Kilo kiwi zdražilo na sto...  celý článek

košík, ilustrační foto
Velké srovnání nákupů: Česko nejdražší, Polsko levné, Německo kvalitní

Redaktoři deníku MF DNES se vydali nakupovat do sousedních zemí, aby porovnali ceny a složení potravin a drogerie. Výsledek testu ukázal, že pokud chcete...  celý článek

(ilustrační snímek)
Cena vajec prudce roste, protože slepic je málo kvůli aféře s fipronilem

Vejce v obchodech letos zdražují. Podle údajů Českého statistického úřadu nyní jedno stojí 3,6 koruny, na začátku roku bylo o dvacetník levnější. Podle...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.