Jak uvedl The Guardian, Světová zdravotnická organizace v roce 2015 zjistila, že zpracované maso, včetně slaniny, je karcinogenní. Jednou z možných příčin jsou dusičnany, které mohou v těle tvořit karcinogenní sloučeniny, jimž se říká nitrosaminy. Ty poškozují DNA.
Společnost Finnebrouge se této karcinogenní látce vyhnula díky spolupráci se španělským chemikem. S tím pracuje na vývoji nové příchuti z přírodních extraktů z ovoce a koření ze Středozemního moře, kterou nyní poprvé aplikuje na britskou slaninu.
Slaninu bez dusičnanů sice v posledních letech nabízí stále více zemědělců i řezníků, ale společnost Finnebrogue věří, že její produkt je první, který vypadá a chutná jako tradiční slanina a zachová si i dobrou trvanlivost.
Podle profesora Chrise Elliotta, který předsedá Institutu pro globální potravinovou bezpečnost na Královské univerzitě v Belfastu, je to vítaný pokrok. Neil Parish, předseda Komise pro životní prostředí, řekl, že výroba slaniny bez dušičnanu je pozoruhodným úspěchem v oblasti potravinové technologie i skvělých britským úspěchem. „To je další důkaz toho, že britský potravinářský průmysl posiluje,“ řekl Elliott.
Zdravá i chutná
„Naše Naked Bakon je nejen bezpečnější než jakákoliv jiná slanina na trhu, ale je také na vrcholku všech žebříčků, které hodnotí chuť slaniny,“ sdělil výrobce.
Naked Bacon se začne prodávat od 10. ledna v obchodech Waitrose, Sainsbury, Morrisons a Tesco. Naked Ham (Nahá šunka), která používá stejný aromatický proces, se bude prodávat od 15. ledna. Společnost Finnebrogue také vyrábí slaninu bez dusitanů pro řetězec Marks & Spencer, který ji bude od ledna prodávat pod svou vlastní značkou.
Podle údajů společnosti Kantar Worldpanel spotřebitelé ve Velké Británii každoročně snědí 159 milionů kilogramů slaniny za 916 milionů liber.