Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Slavný šéfkuchař Gordon Ramsay odchází z Prahy

  3:28aktualizováno  3:28
Společnost proslulého britského šéfkuchaře Gordona Ramsaye, která před rokem a čtvrt s velkou pompou v Praze otevřela luxusní restauraci Maze, opouští Prahu. Informaci MF DNES potvrdila mediální zástupkyně firmy Michaela Dvořáková.

Vyhlášená kuchyně Gordona Ramsaye zmizí z Prahy. | foto: MF DNES

"Společnost Gordon Ramsay Holdings a majitelé Hilton Prague Old Town se dohodli na změně svých obchodních vztahů. Každodenní provoz restaurace se vrátí do rukou managementu hotelu a Gordon Ramsay Holdings se bude podílet na přípravě menu," uvedla Dvořáková v připraveném prohlášení.

Název Maze zatím zůstává, koncept a slávu si však odnáší Ramsay s sebou. Restaurace je součástí pražského hotelu Hilton u Masarykova nádraží. Ještě loni aspirovala na michelinskou hvězdičku, prestižní ocenění restaurací. V Česku ji loni nakonec získala jen restaurace Allegro v pražském hotelu Four Seasons.

Důvod, proč Ramsay z Prahy odchází, firma nesdělila. Šéfkuchař Phil Carmichael nebyl včera v restauraci k zastižení. Podle některých lidí z oboru se vrátil zpátky do Anglie.

Do jaké míry se změní kuchyně a ceny v Maze po odchodu Ramsaye, není nyní jasné. Podle mluvčí se budou spolupracovníci slavného šéfkuchaře podílet "na přípravě" menu. Oběd pro dva včetně základních nápojů se v Maze dal pořídit za zhruba dva tisíce korun.

Mezi dotázanými restauratéry, kteří však nechtěli být citováni, se proslýchá, že Maze nesplnila finanční očekávání. Ramsay se prý nedohodl s vlastníkem hotelu, skupinou Blackstone, na cenách za služby.

Vzájemným vztahům údajně také neprospívalo, že se Maze jako hotelová restaurace měla podílet na snídaních a banketech pro hosty. Podle znalce českých restaurací a vydavatele gastronomického průvodce Grand Restaurant Pavla Maurera zákazníky od dalších návštěv odrazoval interiér, působící anglicky chladně, a na zdejší poměry vysoké ceny.

Gordon Ramsay

Gordon Ramsay se proslavil tím, že za necelé dva roky získal pro svou první restauraci hned dvě michelinské hvězdy. Zakládá si na tom, že mluví velmi vulgárně, a drsný je i k podřízeným. V Británii a v USA má svou vlastní televizní kuchařskou show.

Společnost nesoucí jeho jméno provozuje luxusní restaurace na čtyřech kontinentech. Pobočky řetězce s názvem Maze se nacházejí pouze v Londýně, v Praze, v New Yorku a v Kapském Městě.

"Co mě dostalo víc než cokoli jiného, bylo to, že bychom byli součástí staré Prahy. Zkrátka retro, autentická věc, ne moderní koncept, který by mě odrazoval," řekl Gordon Ramsay před rokem v rozhovoru pro MF DNES.

Restaurace založené na slavných jménech zažívají horší časy. Zmizela například restaurace Perfect, kterou provozovali kuchaři z pořadu Kluci v akci, či Gott Gallery Restaurant spojovaný s českým pěvcem.



Nejčtenější

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....



Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Prověřte, jak získal majetek! Na finanční správu přišlo 1 173 podnětů

Ilustrační snímek

Už třetím rokem Češi hlásí příjmy, které se nemusejí psát do daňových přiznání. Pokud to neudělají, riskují do budoucna...

Další z rubriky

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Ve vietnamské tržnici našli veterináři desítky kilogramů prošlého masa

Prošlé rybí maso z tržnice An Dong v Praze 10.

Veterináři spolu s policií při kontrole tržnice An Dong v Praze 10 našli zhruba 130 kilogramů prošlého zmrazeného...

Roundup od ledna skončí, zavelelo ministerstvo. Zahrádkáři dostanou výjimku

Přípravek na hubení plevelů Roundup

Stát od ledna zakáže využívání herbicidu glyfosát na urychlení dozrávání a vysušování plodin, nebude také možná jeho...

Najdete na iDNES.cz