Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Slivovice bude velmi málo, palírny zejí práznotou

  9:16aktualizováno  9:16
Tak slabý rok palírny kořalek na Vysočině nezažily. Lidé do nich vozí málo ovoce a kvasu k vypálení. Jablka někde jsou, švestky prý ale nebudou skoro žádné. Některé pálenice nevyrobily v sezoně, která jim začíná v červenci, ještě ani kapku kořalky.
Sklenka domácí slivovice bude letos vzácností.

Sklenka domácí slivovice bude letos vzácností. | foto: Profimedia.cz

Vysočina leží na hranici tradic. Odtud na západ se výroba kořalky v minulosti moc nenosila. Zato východním směrem se pálí odedávna. Vysočina je pak "přechodem" od kořalkových krajů k těm pivním. Nejhustěji je pálenicemi poseto Třebíčsko.

Tradice se líbí mnohým a ještě dnes vznikají stále nové palírny. Třeba řemeslníci, kterým skončí sezonní práce, se přidají k lihovarnické sezoně a otevřou si pěstitelskou pálenici.

Tím však roste konkurence. "Za pět let vznikly v okolí asi čtyři pálenice. Nejbližší jsou teď v okruhu sedmi kilometrů," počítal Jaroslav Jonáš z Výčap na Třebíčsku, kde je sedm kolometrů asi běžnou vzdáleností pálenic.

"Je nás tady dost, protože když jsem před jedenácti roky začínal, měl jsem to do nejbližších pálenic pětadvacet kilometrů, a teď to mám sedm," řekl Josef Růžička z Krnčic.

K velké konkurenci se letos přidal podle některých páleničářů i tragický nedostatek ovoce.

"Není ani třetina toho, co bylo loni, řekl bych. Je to úplně nesrovnatelné, prostě není vůbec nic," pověděl Josef Růžička.

Někde se pálení teprve rozbíhá, jsou však i místa, kde v tomto lihovarnickém roce ještě nevytekla destilačním přístrojem ani kapka kořalky. "Letos na podzim jsme ještě nepálili. Teď budeme začínat, i když jindy v srpnu nebo v září už pálíme. První kořalka bude letos asi do deseti dnů," těší se Karla Hašková, zástupkyně jednatele lihovaru Nový Rychnov.

Některé pálenice řeší existenční problémy a uvažují dokonce o uzavření. "Zrovna dneska jsem to řešil, že spočítáme ekonomiku. A jestli to takto půjde dál, prostě to zrušíme, protože byschom na to dopláceli," přiznal Jaroslav Jonáš z Výčap.

Švestky? Ani na buchtu

Milovníci slivovice si zřejmě letos na své nepřijdou. Přestože období pálení švestek ještě nezačalo, v pálenicích už se ví, že švestkový kvas letos nebude.

"Mám sedm let vysázený sad a loni poprvé pěkně zarodil, měl jsem tam 3,5 tuny švestek. Letos jsem tam měl půl košíčku. A ti, kdo mi vozili pět nebo sedm set kil, letos vozí padesát a to je všechno," řekl Josef Růžička. Totéž, ale z jiné stránky, vidí Věra Bojanovská: "Švestky nebudou žádné, přes zimu bude klid."

Letošním hitem se zatím zdají být hruškovice. Dál se pálí jablka a někde je dost i jinak vzácných třešní. "Nejvíc jsou hotové třešně, těch bylo několik tun. A teď se převážně pálí hrušky, kterých bylo všude dost. Zatím vedou třešně. Ty první švestky, kterých loni bylo dost, teď chybí," hodnotí sezonu Ladislav Novotný z Dobešova.

Dobrou zprávu ale nemají pro milovníky slivovice a jiných pálenek ani v jiných oblastech. "Každý to vidí, na stromech nic není, neurodilo se," říká například provozovatel pěstitelské pálenice v Odrách na Novojičínsku Milan Mička. Na špatné úrodě se podepsaly jarní mrazíky. Více ZDE

Vysočina vyhrává soutěže

Produkty palíren na Vysočině jsou kvalitou či chutí na špici v celé republice. Svědčí o tom množství ocenění, která si páleničáři domů vozí z koštů a soutěží.

"Jeden zákazník dostal na Flora koštu Olomouc první cenu v třešňovicích," pochlubil se Ladislav Novotný, který nápoj vyráběl.

Josef Růžička z Krnčic si z výstavy Hortikomplex a Olima v Olomouci přivezl diplomů za první místa hned několik: za nejlepší ovocný destilát v kategorii meruňkovice, broskvovice a za nejlepší kolekci vzorků. Loni tam prvním místem ocenili jeho višňovici.

"Ovoce je na Vysočině poměrně kvalitní - není tak rychlé jako na Znojemsku, slunko je tu trochu skoupé, takže dozrávání trvá déle a tím ovoce získává na kvalitě," řekl Růžička.

Autoři:


Nejčtenější

Bílí tygři budou muset pryč, říká ředitel liberecké zoo

Šéf liberecké zoo David Nejedlo prožívá těžké časy.

Ředitel Zoo Liberec David Nejedlo zastává názor, že zoo se nemá veřejnosti podbízet – s divokými zvířaty se na fotkách...

Létají v noci a většími letadly. Letiště Praha začalo trestat za hluk

Airbus A380.

V okolí pražského letiště roste hluk vinou některých dopravců. Ti používají například jiná letadla, než by měli, a také...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Další z rubriky

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Zvířat je moc, sena málo. Zemědělci budou muset vybít desetitisíce kusů

Ilustrační snímek

Zemědělci v České republice budou kvůli nedostatku krmiva snižovat stavy chovaných zvířat, ukázal průzkum Zemědělského...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Najdete na iDNES.cz