Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Slováčtí vinaři čekají ročník desetiletí

  15:31aktualizováno  15:31
Sotva z vinic sesbírali první hrozny, potvrzují vinaři ze Slovácka dosud jen opatrně vyslovované prognózy. "Bude to ročník desetiletí," soudí teď už s jistotou o letošním vínu. Díky dlouhotrvajícímu suchému počasí poputují letos ze Slovácka na trh přívlastková vína s vysokou cukernatostí.

K TÉMATU ČTĚTE:
ZVLÁŠTNÍ PŘÍLOHA VÍNO 2003

Ta v některých případech přesáhla pro vinaře cennou hranici čtyřiadvaceti stupňů.

Víno vyrobené z takových hroznů je pak označované jako výběrové, má tedy známku nejvyšší kvality.

"Na hrozny to byl opravdu ideální rok," říká vinař Vojtěch Náplava z Polešovic na Uherskohradišťsku.

"Víno dělám už pětatřicátou sezonu, takže pár těch výjimečných ročníků pamatuju, hlavně u bílých vín. Že by ale vavřinec, který v Polešovicích mívá maximálně devatenáct stupňů, měl třiadvacet jako letos, tak na to si opravdu nevzpomínám."

Cukernatost je místy rekordní
Podobné je to na vinicích v nedalekém Hluku. Hrozny rulandského bílého tam mají cukernatost vyšší než pětadvacet procent.

"To znamená náš rekord. Dostaneme se do kategorie výběrového vína, to je veliká vzácnost. A taková nádhera, že se mně o tom už zdává," libuje si vinař Josef Kadlčík.

Vinná réva letos podle pěstitelů dozrála s týdenním až desetidenním předstihem. Sucho a déšť byly na Slovácku v ideálním poměru, úrodě pomohly dva nebo tři výrazně srážkové dny v červenci.

Kdyby nezapršelo, byli na tom vinaři z Uherskohradišťska hůř.

"Třeba na jihu Moravy téměř vůbec nepršelo. Bobule u raných odrůd tam proto neměly potřebnou velikost a zanikaly," sdělil sklepmistr společnosti Agrosovín Boršice František Dudešek.

"Díky tomu, že zapršelo, máme kvalitu i kvantitu. Jsem příjemně překvapený, bude to opravdu výjimečné víno," přidává se vinař Jaroslav Vaďura z Polešovic.

Vinařskou oblast na jihovýchodě Moravy zařadila Evropská unie do zemědělské zóny B. V praxi to znamená, že víno, které budou chtít vinaři prodat jako odrůdové, musí mít cukernatost nejméně osmnáct stupňů.

"Dnes máme dvaadvacet až třiadvacet a považujeme to skoro za běžné. Zatím se daří, může ale přijít třeba bídné desetiletí," komentoval to Jaroslav Vaďura.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Logo Účtenkovky tvoří barevná písmena na bílém podkladu
Účtenkovka zlobí. Skenování moc nefunguje a hráčům se do přepisování nechce

Už je to více než dva týdny, co se rozjela účtenková loterie. Cestu k hlavní ceně milion korun, autu či dalším peněžním výhrám však lidem ztěžují problémy s...  celý článek

Na trh vstupuje další stravenka, digitální Benefitka.
E-stravenka Benefitka chce rozbít trh s poukazy. Restaurace nic nestojí

Na trh zaměstnaneckých benefitů ve středu vstoupil nový hráč. Nadnárodní společnost Neeco nabídla elektronickou stravenku, v podobě platební karty. S tou lze...  celý článek

Vinařský oblek
Vinaři budou mít vlastní kroje, jeden vyjde na 16 tisíc korun

Nejen rybáři, myslivci nebo hasiči mají na jižní Moravě speciální obleky. Svůj slavnostní oděv budou mít také vinaři. Několik desítek se jich už šije.  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.