"Bude to horší ročník. Schází potřebné teplo, vegetace je o dva až tři týdny opožděná. Ve srovnání s loňským výjimečným rokem je to zpoždění už měsíční," vypozoroval sklepmistr společnosti Agrosovín Boršice Josef Dudešek.
Především malovinaři ale upozorňují, že kvalitu vína určují až podzimní měsíce. Třeba Jaroslav Vaďura z Polešovic připomíná, že dokud není víno v bečkách a člověk ho neochutná, nemá nikdy mluvit o kvalitě.
Podobně uvažuje Josef Kadlčík z Hluku. Příroda je podle něj všemocná a září i říjen mohou ještě situaci vylepšit.
I on ale přiznává: "Ve srovnání s loňskem to bude mizerný ročník. Když to půjde moc dobře, mohla by se aspoň někde cukernatost přehoupnout přes dvacet stupňů."
Pro srovnání: loni cukernatost v mnoha případech přesáhla pro vinaře magickou hranici čtyřiadvaceti stupňů. Víno vyrobené z takových hroznů bylo pak označeno jako výběrové, mělo tedy známku nejvyšší kvality.
A ještě jedna věc trápí pěstitele vinné révy. Časté střídání teplot, které nahrává vzniku houbových chorob. "Ta hrozba infekce je opravdu silná," připustil Josef Dudešek. "Snažíme se s plísněmi bojovat. Hodně stříkáme, když ale často prší, déšť ten postřik zase rychle spláchne," konstatoval vinař Josef Kadlčík z Hluku.
Podobná jako letos byla situace na slováckých vinicích naposledy v roce 2001. Réva tehdy místo do dvacátého června, jak je obvyklé, dokvetla o měsíc později. Vína byla kvůli tomu takzvaně tvrdší, s vyšším obsahem kyselin, a hůře se prodávala na trhu. Potvrdili to prvovýrobci i exportéři vína.