Kvalitní slovenská vína nejsou v současné době v Česku běžně k dostání a kromě několika málo výstav je není v podstatě kde ochutnat.
Jednou z mála příležitostí nabízí cyklus prezentací vybraných slovenských vinařství, který připravil v Praze malostranský Spolek přátel vína. "Při našich cestách k východním sousedům jsme poznali řadu skvělých a obdivuhodných vín, a tak jsme pozvali zástupce několika slovenských vinařství, aby zde představili svá vína," říká předseda spolku Jan Horešovský.
V Praze se tento týden představilo vinařství Karpatská Perla. To patří k těm slovenským producentům, kteří ještě například s vinařstvím Mrva a Stanko, pravidelně na výstavách v Čechách a na Slovensku se svými víny sklízejí medailové úspěchy. Například na letošních Vinných trzích Valtice zlatou medaili získal Devín, pozdní sběr, ročník 2004. (Devín je slovenská bílá odrůda vzniklá křížením tramínu s veltlínským červenobílým – pozn. aut.)
"Právě tato odrůda společně s dalšími méně známými, jako je například Aurelius, a také Alibernetem má v našich podmínkách určitě budoucnost. I když samozřejmě pěstujeme jak klasické ryzlinky či rulandské odrůdy, tak kvůli požadavkům zákazníků i třeba cabernet sauvignon či chardonnay," vysvětluje ředitel podniku Ladislav Šebo.
Podle něj ale v současnosti ještě slovenské vinařství jako celek pokulhává za českým. "Stále je u nás příliš málo výrobců opravdu kvalitního a technologicky zvládnutého vína, opozdila se obnova vinic a také lidí, kteří vínu rozumějí, je méně," dodává Šebo.