Potravinářská inspekce zjistila, že více než dvě třetiny provozovatelů automatů s teplými nápoji klamou své zákazníky. Například pod názvy „čokoláda“ a „mléko“ inspekce nalezla často jen náhražky.
K přípravě teplého nápoje označeného jako čokoláda je přitom podle legislativy zapotřebí použití směsi s obsahem nejméně 25 procent kakaového prášku. Právě čokoláda byla na automatech nejčastěji špatně označována. Stalo se tak ve 34 ze 47 případů, kdy kontrolované osoby používaly k výrobě nápoje směs s obsahem kakaa od 6 do 15 procent.
Kompletní seznam firem a jejich pochybení zveřejnila SZPI ve své zprávě.
Podobně jako čokolády skončily i nápoje s příměsí mléka. Namísto něj provozovatelé používali instantní náhrady s mléčnými bílkovinami nebo laktózou. V jednom případě dokonce místo mléka nalezla „instantní bělidlo do kávy určeno pro automaty“.
TEST MF DNES: Horké čokolády v testu propadly. Většina z nich je spíš řídké kakao |
Jak kakaový prášek, tak mléko přitom u těchto druhů teplých nápojů patří mezi základní a nákladné složky.
Inspektoři mimo používaných surovin prověřovali i vyznačování alergenních látek, čistotu automatů, nastavení systému sanitace a používání materiálů vhodných pro styk s potravinou. SZPI zjistila, že z kontrolovaných automatů šest nemělo alergenní látky vyznačeno vůbec a u dvanácti dalších zaznamenala ve vyznačování nedostatky.
V nevyhovujících případech SZPI zahájila s provozovateli automatů správní řízení a hrozí jim tak uložení pokuty.
SZPI má pravomoc kontrolovat provozovny společného stravování relativně nově - od roku 2015. Pod tyto kontroly spadá i provoz nápojových automatů.