Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Slunce je nejlepším prodejcem piva

  0:01aktualizováno  0:01
Letní vedra se pivovarům líbí. Žízeň přímo úměrná teplotě zvyšuje jejich prodeje. Celkově prodaly letos v červnu ve srovnání se stejným loňským měsícem o jedenáct procent více piva. Podle zástupců pivovarů rychlý nástup léta pomohl producentům národního nápoje dohnat slabší začátek roku.

"Červen se povedl," hodnotí předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý a připomíná pivovarnické heslo, podle něhož je sluníčko nejlepší ředitel prodeje a marketingu.

Domácí pivovary uvařily v letošním prvním pololetí zhruba 8,7 milionu hektolitrů piva, což je o 15,5 tisíce hektolitrů více než loni. "Letošní červen byl pro nás absolutně rekordní v celé naší historii od roku 1992," říká spolumajitel stejnojmenného humpoleckého pivovaru Stanislav Bernard. Piva s bernardýnem ve znaku se prodalo v červnu o třetinu více než ve stejném měsíci loni.

Léto se tak stává skoro tradiční zatěžkávací zkouškou pro všechny pivovary. "Letos jsme najeli na nový systém, už nevaříme na směny, ale nonstop. Stejně nepřetržitě jede i stáčecí linka," říká Karel Witz, šéf Měšťanského pivovaru v Poličce.

Nošovický Radegast, součást Plzeňského Prazdroje, v červnu a červenci zvýšil prodej proti předchozím měsícům asi na dvojnásobek, denně prodá až 12 tisíc hektolitrů piva.  "Každý den z bran nošovického pivovaru vyjíždí 200 až 230 aut a kamionů, jindy to bývá polovina," říká mluvčí Prazdroje Alexej Bechtin.

Největší zájem je o ležáky a nealkoholické pivo Birell. "Velkou hvězdou našeho portfolia je nyní Velkopopovický Kozel, který má největší dynamiku růstu," dodává. Všechny pivovary ujišťují, že zvýšený zájem o pivo jim sklady nevyprázdní. "Stáčecí provoz s výkyvy počítá," říká ředitel Pivovaru Náchod Josef Hlavatý. "Zvýšené objednávky řešíme mimořádnými směnami ve stáčírnách," doplňuje šéf Pivovaru Černá Hora Ivo Štorek.

Příliš vysoké teploty však mohou přerůst pivovarům přes hlavu. "Teploty přes třicet stupňů už nejsou dobré. Člověk si dá pivo až večer, když je chládek, a přes den se zbytečně šetří," říká František Šámal ze Staropramenu. Podle něho je pro konzumaci piva ideální teplota okolo 26 stupňů.

Zvýšené spotřeby v létě pivovary ke zvýšení cen využít nehodlají. "S růstem cen nepočítáme," říká Bechtin z Prazdroje, na jehož cenovou politiku se obecně čeká. Každý Čech vypil loni v průměru 159 litrů piva. Nad stovkou byli ještě Irové se 125 litry, Němci se 123 litry a Rakušané se 107 litry.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
KOMENTÁŘ: Podnikatelé mají papírování plné zuby, to sdílené ekonomice nahrává

Sdílenou ekonomiku lze vnímat jako přirozenou reakci na přeregulovanost některých odvětví na trhu. Její potenciál je obrovský. Stávající hráči na trhu si...  celý článek

Vinařský oblek
Vinaři budou mít vlastní kroje, jeden vyjde na 16 tisíc korun

Nejen rybáři, myslivci nebo hasiči mají na jižní Moravě speciální obleky. Svůj slavnostní oděv budou mít také vinaři. Několik desítek se jich už šije.  celý článek

Petr Chmela (v popředí) z Tescomy přijal gratulace k titulu podnikatele roku od...
Nominace na Podnikatele roku se uzavírají, pošlete svůj tip

Čas pro podání přihlášek do osmnáctého ročníku prestižní soutěže EY Podnikatel roku se rychle krátí. Uzávěrka je už tuto sobotu 21. října, svůj tip můžete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.