Slunce je nejlepším prodejcem piva

  • 1
Letní vedra se pivovarům líbí. Žízeň přímo úměrná teplotě zvyšuje jejich prodeje. Celkově prodaly letos v červnu ve srovnání se stejným loňským měsícem o jedenáct procent více piva. Podle zástupců pivovarů rychlý nástup léta pomohl producentům národního nápoje dohnat slabší začátek roku.

"Červen se povedl," hodnotí předseda Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý a připomíná pivovarnické heslo, podle něhož je sluníčko nejlepší ředitel prodeje a marketingu.

Domácí pivovary uvařily v letošním prvním pololetí zhruba 8,7 milionu hektolitrů piva, což je o 15,5 tisíce hektolitrů více než loni. "Letošní červen byl pro nás absolutně rekordní v celé naší historii od roku 1992," říká spolumajitel stejnojmenného humpoleckého pivovaru Stanislav Bernard. Piva s bernardýnem ve znaku se prodalo v červnu o třetinu více než ve stejném měsíci loni.

Léto se tak stává skoro tradiční zatěžkávací zkouškou pro všechny pivovary. "Letos jsme najeli na nový systém, už nevaříme na směny, ale nonstop. Stejně nepřetržitě jede i stáčecí linka," říká Karel Witz, šéf Měšťanského pivovaru v Poličce.

Nošovický Radegast, součást Plzeňského Prazdroje, v červnu a červenci zvýšil prodej proti předchozím měsícům asi na dvojnásobek, denně prodá až 12 tisíc hektolitrů piva.  "Každý den z bran nošovického pivovaru vyjíždí 200 až 230 aut a kamionů, jindy to bývá polovina," říká mluvčí Prazdroje Alexej Bechtin.

Největší zájem je o ležáky a nealkoholické pivo Birell. "Velkou hvězdou našeho portfolia je nyní Velkopopovický Kozel, který má největší dynamiku růstu," dodává. Všechny pivovary ujišťují, že zvýšený zájem o pivo jim sklady nevyprázdní. "Stáčecí provoz s výkyvy počítá," říká ředitel Pivovaru Náchod Josef Hlavatý. "Zvýšené objednávky řešíme mimořádnými směnami ve stáčírnách," doplňuje šéf Pivovaru Černá Hora Ivo Štorek.

Příliš vysoké teploty však mohou přerůst pivovarům přes hlavu. "Teploty přes třicet stupňů už nejsou dobré. Člověk si dá pivo až večer, když je chládek, a přes den se zbytečně šetří," říká František Šámal ze Staropramenu. Podle něho je pro konzumaci piva ideální teplota okolo 26 stupňů.

Zvýšené spotřeby v létě pivovary ke zvýšení cen využít nehodlají. "S růstem cen nepočítáme," říká Bechtin z Prazdroje, na jehož cenovou politiku se obecně čeká. Každý Čech vypil loni v průměru 159 litrů piva. Nad stovkou byli ještě Irové se 125 litry, Němci se 123 litry a Rakušané se 107 litry.