"Na rozdíl od ostatních plodin je tak u vína suchý podzim vítaný, při častých deštích by mohly hrozny začít hnít a plesnivět," uvedl tajemník Svazu vinařů Martin Půček.
Dlouhotrvající sucho naopak začíná trápit vinaře, kteří letos zasadili mladé sazenice. Hrozí, že nestačí do zimy nasát dostatek vody a pevně zakořenit.
Ledové víno patří společně s vínem slámovým mezi takzvané vinařské speciality. Slámové víno vzniká z hroznů, jež byly minimálně po tři měsíce položeny na slámě nebo byly stejně dlouhou dobu pověšeny ve větrané místnosti, ledové víno z hroznů sbíraných při vyšších než šestistupňových mrazech. Pro oba druhy však platí, že na jejich výrobu musejí být použity hrozny s cukernatostí nejméně 27 stupňů.
Mezi největší domácí producenty slámových a ledových vín patří vinařství Víno Marcinčák z Novosedel na Břeclavsku. Z celkové rozlohy vinic 100 hektarů jich na pěti pěstuje hrozny pro slámové víno a na šesti hektarech pro víno ledové.
"Na slámové víno sklidíme obvykle kolem 25 tun hroznů, což odpovídá asi 2500 litrům vína. U ledového vína záleží výnos na tom, jak moc bobule proschly a vymrzly," řekl majitel vinařství Petr Marcinčák.
Na rozdíl od srpna, kdy hrozny dozrávají a potřebují vodu, je pro ledové víno nejlepší suché a slunečné počasí. Voda se z bobulí odpařuje a zůstává v nich koncentrovaný cukr. Cukernatost se zvýší ještě více poté, co zbývající voda vymrzne.
Roční produkce slámových a ledových vín se pohybuje v řádech tisíců litrů, což nedosahuje ani jednoho procenta z celkové výroby vína v zemi.
"Mnozí vinaři nechtějí riskovat, že jim někdo do prvních mrazíků hrozny z opuštěných vinic ukradne. Další hrozbou jsou podzimní plískanice a vlhko, které může způsobit, že hrozny začnou hnít," řekl Půček. Kromě lidských zlodějů si vinaři musí dávat pozor také na zvířata. Špačci sice z jihu Moravy odlétají už koncem října, než ale přijdou první mrazy, objevují se nad vinohrady první kosi.
Další vinaře podle Půčka odrazuje vysoká cena těchto vín, pro která se obtížně hledá odbyt. Cena slámových a ledových vín se ve velkoobchodech pohybuje od 300 do 700 korun za láhev o obsahu 0,35 litru. Domácí výroba těchto vín se ale neustále zvětšuje.
"Zvětšujeme vývoz především do Ruska, Anglie nebo Francie, tam totiž ledová vína vyrábět nejde," řekl Marcinčák. Jeho slova potvrzuje i Půček, podle něj se ledové víno dá vyrobit kromě Česka už pouze na Slovensku, v Německu, Rakousku a Kanadě. Ta patří mezi největší světové výrobce speciálních vín, v Evropě je jedničkou Německo.
Ostatní země je nevyrábí z klimatických důvodů nebo proto, že to neumožňuje místní vinařský zákon. V Česku se může ledové víno vyrábět od roku 1995.