Smažit je možné bez prskání

  9:40
Nedávno se v obchodech objevily dvě novinky, které mají usnadnit smažení - olej ve spreji a nová Rama, o níž televizní reklama tvrdí, že při smažení neprská jako jiné tuky. Jsou skutečně tak výhodné? O odborné posouzení jsme požádali docentku Janu Dostálovou z Vysoké školy chemicko­-technologické v Praze, členku Společnosti pro výživu.

Spreol: po másle nechutná

Při klasickém smažení v trojobalu (ve strouhance) se nevyužije jeho přednost dávkování malého množství aby byl řízek chutný, je třeba mít na pánvi větší množství tuku. Na opékání masa je vhodný, ale opečené maso nechutná tak příjemně jako při smažení na oleji nebo Ramě Culinesse. Povedlo se i opékání bílých klobás.

Potraviny se však nesmějí opékat příliš dlouho a při vysoké teplotě, protože olej se začne rozkládat za vzniku modravého dýmu (dým signalizuje tzv. bod zakouření, kdy se již tuk rozkládá), což není z hlediska hygienického příznivé. To ostatně platí pro všechny tuky.

S vymazáním pekáče pro pečení jablkového závinu jsem nebyla příliš spokojena. Závin se sice nepřipekl, ale na místech kde nebylo těsto, se Spreol tak napekl, že jsem pekáč musela drhnout pískem, abych ho umyla. Pro vystříkání bábovky, kdy je těsto po celém povrchu formy, by asi byl vhodnější.

Problematická je u Spreolu otázka hnacího plynu. Jedná se o vysoce hořlavou směs isobutanol­propan. Podle mého názoru by výrobek tohoto typu neměl být na trhu, protože je pravděpodobné, že se bude užívat v blízkosti hořícího zdroje, např. hořáků plynového sporáku.

Výrobce: Spray­Pak Toronto, Kanada
Cena: 109,90 Kč/400 dávek
Určeno: pro smažení i pečení
Složení: rostlinný olej (bez bližšího určení, pravděpodobně jde o směs řepkového a sójového oleje)
Verdikt: Výhodou je možnost dávkovat malé množství tuku. Nesmí se však opékat příliš dlouho a při vysokých teplotách. Senzorické vlastnosti po osmažení nejsou podle mne příliš příznivé, osmažený pokrm nechutná a nevoní po čerstvém másle, jak se píše na obalu, ale spíše po másle již trochu žluklém.

Nová Rama: dobrý kompromis

Rama Culinesse je v podstatě klasický margarín s obsahem 82 % tuku v tekuté formě. Margarín byl vyvinut v předminulém století z ekonomických důvodů jako náhrada másla, a proto měl zhruba stejný obsah tuku jako máslo. Postupem času se začaly na doporučení lékařů vyrábět margaríny s nižším obsahem tuku. Čím méně je v margarínu tuku, tím více je v něm vody. Proto prská a na smažení se nehodí.

V Ramě Culinesse je obsah vody nízký a navíc jsou do ní přidány látky, takzvané fosfolipidy, které vodu vážou, a to i vodu obsaženou ve smaženém pokrmu, například v mase. Voda se uvolňuje při záhřevu pozvolna, a tuk tedy neprská. Ve srovnání s máslem má ještě další výhodu: nepřepaluje se, protože neobsahuje bílkoviny, které se vysokou teplotou při smažení rozkládají.

Na smažení se dosud doporučovaly pokrmové tuky nebo na kratší smažení rostlinné oleje, protože neobsahují vodu. Lze smažit i na sádle, ale sádlo obsahuje cholesterol, který se při smažení oxiduje a usazuje v tepnách snadněji než cholesterol neoxidovaný.

Složení mastných kyselin je u Ramy Culinesse příznivější než u pokrmových tuků a másla. Neobsahuje žádné trans kyseliny a velmi málo nasycených mastných kyselin, které jsou z výživového hlediska hodnoceny negativně, protože podporují ukládání tuku ve stěnách cév, a tím zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Výrobce: Unilever Holandsko
Cena: 27,90/500 ml
Určeno: pro smažení, dušení, vaření, pečení zákusků a masa
Složení: rostl. oleje (částečné ztužené), sůl, lecitin, emulgátor kyselosti, kys. citronová, aroma, barvivo, dusík
Výhody: neprská, množství tuku se lépe dávkuje, je viskóznější než olej, nerozteče se tedy tak rychle po pánvi, lépe se rozpozná, kdy je možné začít smažit. Tuk má vhodnou teplotu, jakmile opadne pěna. Zatímco při zahřívání oleje se snadno překročí maximální teplota.
Verdikt: Výrobek považuji za zdařilý. Je sice v porovnání s olejem nebo pokrmovým tukem dražší, ale má řadu předností. Pokrmu dodá lepší chuť než při smažení na jiných tucích.

Jaký tuk vybrat na smažení
(pramen: Vysoká škola chemicko-­technologická Praha)

Rostlinné oleje - mají nejpříznivější složení, protože obsahují nejvíce tzv. vícenenasycených mastných kyselin, které jsou pro zdraví příznivější. Jsou ale málo stabilní při vysokých teplotách, proto se při delším smažení přepalují. Hodí se ke krátkému smažení, ne však pro dlouhodobé smažení. Výjimku mezi běžnými rostlinnými oleji tvoří olivový olej, který je stabilní i při dlouhodobém smažení, protože obsahuje málo vícenenasycených mastných kyselin a obsahuje přirozené antioxidanty.

Pokrmové tuky - mají složení mastných kyselin horší než rostlinné oleje i Rama Culinesse, mají ale dobrou tepelnou stabilitu, při delším smažení se tolik nepřipalují hodí se k dlouhodobému smažení.

Rama Culinesse - složení mastných kyselin je horší než u rostlinných olejů, ale příznivější než u pokrmových tuků a másla (neobsahuje žádné trans kyseliny a velmi málo nasycených mastných kyselin, které jsou z výživového hlediska hodnoceny negativně, protože podporují ukládání tuku ve stěnách cév, a tím zvyšují riziko kardiovaskulárních onemocnění). Je kompromisem mezi výhodnou výživovou hodnotou olejů a tepelnou stabilitou pokrmových tuků. Při delším smažení se bude přepalovat podobně jako olej.

Autoři:

Teplo z uhlí podraží o deset až třicet procent, říká zástupce tepláren

  • Nejčtenější

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

16. března 2024

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě...

Výrazně zpomalte rychlovlaky, vzkazují obce k nové trati. A koleje chtějí skrýt

12. března 2024

Postavte rychlotrať v tubusu, a nebo na ní výrazně snižte rychlost. Tak by se daly zjednodušeně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pořád Big Mac, ale už spíše Big Tech. Co ukázal výpadek u fastfoodového obra

16. března 2024

Když McDonald’s ve 40. letech minulého století poprvé otvíral, zákazníci vybírali menu z papírových...

Soláry, kam se podíváš. Elektrárnám dochází místo, musí být kreativní

17. března 2024  10:52

Elektřina ze slunce bude podle Mezinárodní agentury pro energii (IEA) v příštích několika...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kofola sáhla do svého loga. Nově v něm bude hranaté srdce

13. března 2024  13:48

Nápojářská skupina Kofola po devíti letech sáhla k úpravě loga. Ikonický lísteček lékořice na svých...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Japonsko už nemá záporné úroky. Centrální banka po 17 letech zvýšila úrokovou sazbu

19. března 2024  6:37

Japonská centrální banka v úterý dle očekávání jako poslední na světě upustila od záporných úroků....

Cena elektřiny bude příští rok nižší než letos, říká analytik Matoušek

19. března 2024

Premium Dobrá zpráva: v příštím roce bude celková cena elektřiny nižší než v tomto roce. Ta méně dobrá zní,...

Irové svolili k nemyslitelnému. Na trh začali dodávat whiskey s příchutěmi

19. března 2024

Ochucené whisky vyrábějí palírny ve Spojených státech i Kanadě již několik desítek let a nejsou tak...

Musk přiznal užívání ketaminu. Je v zájmu investorů, abych pokračoval, tvrdí

18. března 2024  21:48

Miliardář Elon Musk v rozhovoru s bývalým moderátorem CNN Donem Lemonem přiznal, že užívá ketamin....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...