Margaríny (emulgované tuky)
Flora
rostlinný tuk vhodný k výživě pro snížení hladiny cholesterolu
obsah tuku: 70 %
výrobce: Unilever Nelahozeves
cena za kg: 87,60 Kč
chuť ***
roztíratelnost *****
zdraví *****
Flora Light
margarín s nízkým obsahem tuku
obsah tuku: 40 %
výrobce: Unilever Nelahozeves
cena za kg: 103,60 Kč
chuť ***
roztíratelnost *****
zdraví *****
Tesco light margarin
emulgovaný rostlinný tuk margarín s níz. obsahem tuku
obsah tuku: 40 %
výrobce: Beluša Foods SR
cena za kg: 25,80 Kč
chuť ***
roztíratelnost *****
zdraví *****
Adela
rostlinný pomazánkový tuk
obsah tuku: 45 %
výrobce: Raisio Foods Polsko
cena za kg: 45,80 Kč
chuť ***
roztíratelnost *****
zdraví ****
Alfa Nová
lahodný rostlinný tuk
obsah tuku: 70 %
výrobce: Setuza Ústí n. Labem
cena za kg: 43,00 Kč
chuť ***
roztíratelnost *****
zdraví ****
Alfa Vital
rostlinný margarín s nízkým obsahem tuku
Tuky dobré a špatné |
Tuky jsou zdrojem velice důležitých mastných kyselin. Ty se dělí do tří skupin, z nichž každá plní jinou funkci ve vztahu k našemu organismu: mastné kyseliny nasycené, vícenenasycené a mononenasycené. Kromě nich existují ještě takzvané transkyseliny. Ve svém přírodním stavu jsou přítomny v malém množství v mléčných výrobcích a másle. Uměle vznikají při procesu ztužování tekutých rostlinných olejů při výrobě margarínu. Ale také zahříváním tuku na vysoké teploty například při fritování. |
Nasycené |
Mononenasycené |
Vícenenasycené |
Transkyseliny |
obsah tuku: 40 %
výrobce: Setuza Ústí n. Labem
cena za kg: 59,80 Kč
chuť ***
roztíratelnost *****
zdraví ****
Olma Easy
rostlinný emulgovaný tuk se smetanovým zákysem
obsah tuku: 75 %
výrobce: Olma Olomouc
cena za kg: 72,30 Kč
chuť ***
roztíratelnost *****
zdraví ****
Linco Summer Light
emulgovaný rostlinný tuk pomazánkový
obsah tuku: 25 %
výrobce: Beluša Foods SR
cena za kg: 39 Kč
chuť ***
roztíratelnost *****
zdraví *****
Perla tip
rostlinný pomazánkový tuk
obsah tuku: 25 %
výrobce: Unilever Nelahozeves
cena za kg: 39,80 Kč
chuť ***
roztíratelnost *****
zdraví ****
Diana light
pomazánkový margarín s nízkým obsahem tuku s vitaminy A a E
obsah tuku: 40 %
výrobce: Setuza Ústí n. Labem
cena za kg: 29,80 Kč
chuť ***
roztíratelnost *****
zdraví ***
Felix Light Classic
margarín s nízkým obsahem tuku
obsah tuku: 40 %
výrobce: Drabsbaek Dánsko
cena za kg: 55,80 Kč
chuť ***
roztíratelnost ****
zdraví ****
Finea mix
Jedlý emulgovaný tuk s obsahem másla
obsah tuku: 64,5 %
výrobce: Raisio Foods Polsko
cena za kg: 69,80 Kč
chuť ***
roztíratelnost *****
zdraví ***
Rama Classic
lahodný rostlinný tuk pro teplou a studenou kuchyni
obsah tuku: 70 %
výrobce: Unilever Nelahozeves
cena za kg: 83,60 Kč
chuť **
roztíratelnost ****
zdraví ****
Spar Delikat
lahůdkový univerzální rostlinný tuk
obsah tuku: 70 %
výrobce: v Rakousku
cena za kg: 39,60 Kč
chuť ***
roztíratelnost ***
zdraví ***
Směsi másla a margarínu (směsné emulgované tuky)
Rama Creme Bonjour
směsný emulgovaný tuk k univerzálnímu použití
obsah tuku: 70 %
výrobce: Unilever Nelahozeves
cena za kg: 83,60 Kč
chuť ***
roztíratelnost *****
zdraví ***
Zlatá Haná
směsný emulgovaný tuk se smetanovým zákysem
obsah tuku: 77 %
výrobce: Olma Olomouc
cena za kg: 67,60 Kč
chuť ***
roztíratelnost ****
zdraví **
Máslová pochoutka Milli
směsný emulgovaný tuk
obsah tuku: 75 %
výrobce: Nutricia mléčná výživa Opočno
cena za kg: 79,60 Kč
chuť ****
roztíratelnost ***
zdraví **
Jihočeské AB
směsný emulgovaný tuk
obsah tuku: 80 %
výrobce: Madeta České Budějovice
cena za kg: 115,60 Kč
chuť ****
roztíratelnost **
zdraví **
Jaký je rozdíl mezi máslem, margarínem a směsnýmtukem? Více najdete v článku Kompromis mezi chutí a zdravím |
Poznámka: ***** vynikající, **** dobrý, *** průměrný, ** podprůměrný, * zcela nedostatečný. Hodnocení se vztahuje vždy k jednotlivým posuzovaným kategoriím. Ceny za kilogram jsou přepočítány z cen tuků zakoupených v pražských supermarketech. Kategorie pod názvem výrobku jsou uvedeny podle označení výrobci.
O testu
Testem prošlo 18 druhů tuků určených především k mazání na chleba. Másla ani tuky na pečení nebo smažení nebyly do testu zahrnuty. Většina sestávala ze směsí rostlinných tuků a olejů, některé s přídavkem částečně ztužených tuků. Část vzorků obsahovala také přídavek másla. Vzorky posuzovali v Ústavu chemie a analýzy potravin Vysoké školy chemicko-technologické v Praze ze tří hledisek: výživového, chuťového a praktického. V chemické laboratoři zjišťovali obsah všech druhů mastných kyselin (nasycených, nenasycených, transkyselin, poměr n-3/n-6), v senzorické pak příjemnost chuti, máslovou příchuť, viskozitu, roztíratelnost, žluklou chuť nebo cizí pachutě. Test hradila redakce ze svého rozpočtu.