Šestnáct výrobků k zesvětlení černé kávy porovnával spotřebitelský časopis dTest. Došel k závěru, že i když vzhled těchto výrobků svádí ke zjednodušování, název „smetana do kávy“ je pro tyto výrobky nepřípustný.
„Výrobcům označování problém nečiní, horší to je někdy s prodejci. Rezervy ve správných pojmenováních najdete například v e-shopech,“ poznamenává Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
dTest se při hodnocení zaměřil na informace z obalu a sledoval, kolik je ve výrobku cukru, soli, bílkovin, tuku a potravinářské chemie.
Základ smetan do kávy tvoří glukózový sirup a rostlinný tuk. S mlékem mívají rostlinné náhražky společnou pouze barvu a přítomnost mléčné bílkoviny. Jsou v nich samozřejmě i éčka. Ta se starají o to, aby výrobek nezhrudkovatěl, dobře se rozpouštěl, držel texturu a měl správnou chuť, kterou zajišťuje tuk. Sledované výrobky obsahovaly 10 až 40 procent tuku.
Negativní hodnocení si vysloužili výrobci produktů za to, že tuky částečně ztužovali. Mezi takové patřili Samantha Lux, Mokate Carmen pěna, Samantha Standard, Amylon Coffee Creamer a Lidl/Monte Santos Creamore. Při částečném ztužování totiž mohou vznikat prokazatelně škodlivé transmastné kyseliny. Plně ztuženým tukům srážel dTest také body, ale mírněji. Při plném ztužování totiž transmastné kyseliny nevznikají.
Více než polovinu hmotnosti tvoří cukr
„Smetany“ do kávy nečekaně obsahují i obrovské množství cukru. „Cukrovkáři by se měli mít na pozoru a číst složení, protože glukózový sirup jsme našli ve všech sypkých instantních směsích,“ konstatuje Hana Hoffmannová a dodává:
„Problém představuje množství cukru, které glukózový sirup do výrobku vnáší, aniž by vytvářel sladkou chuť na jazyku. Rozdíly mezi výrobky jsou propastné. Cukrovým rekordmanem je výrobek Albert Quality – uvádí 81 gramů ve 100 gramech instantní směsi. Jinými slovy, s každou dávkou tohoto výrobku, kterou si nasypete do šálku, dostanete i jednu lžičku cukru, o které nevíte.“
Za zmínku stojí ještě výrobky s druhým a třetím nejvyšším podílem cukru – Samantha Lux a Samantha Standard ukrývají ve 100 gramech prášku 68 až 69 gramů cukru.
„Ve složení jsme ale narazili i na látky, které nejsou nezbytné, a to například barvivo a aroma,“ uzavřela Hana Hoffmannová.