Bílý prášek není z mléka. Místo sušené smetany si do kávy sypete chemii

  14:51aktualizováno  14:51
Lidé, kteří si do kávy sypou instantní smetanu, by se měli mít na pozoru. Coffee creamer, bělidlo do kávy, instantní sušená pochoutka, pěna do kávy nebo sušená smetana, jak si výrobky tohoto typu říkají, nemají s pravou smetanou vůbec nic společného. Na rozdíl od pravého sušeného mléka totiž obsahují rostlinný tuk a často i cukr.

Sypaná smetana do kávy | foto: DTest

Šestnáct výrobků k zesvětlení černé kávy porovnával spotřebitelský časopis dTest. Došel k závěru, že i když vzhled těchto výrobků svádí ke zjednodušování, název „smetana do kávy“ je pro tyto výrobky nepřípustný. 

„Výrobcům označování problém nečiní, horší to je někdy s prodejci. Rezervy ve správných pojmenováních najdete například v e-shopech,“ poznamenává Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

dTest se při hodnocení zaměřil na informace z obalu a sledoval, kolik je ve výrobku cukru, soli, bílkovin, tuku a potravinářské chemie. 

Základ smetan do kávy tvoří glukózový sirup a rostlinný tuk. S mlékem mívají rostlinné náhražky společnou pouze barvu a přítomnost mléčné bílkoviny. Jsou v nich samozřejmě i éčka. Ta se starají o to, aby výrobek nezhrudkovatěl, dobře se rozpouštěl, držel texturu a měl správnou chuť, kterou zajišťuje tuk. Sledované výrobky obsahovaly 10 až 40 procent tuku.

Negativní hodnocení si vysloužili výrobci produktů za to, že tuky částečně ztužovali. Mezi takové patřili Samantha Lux, Mokate Carmen pěna, Samantha Standard, Amylon Coffee Creamer a Lidl/Monte Santos Creamore. Při částečném ztužování totiž mohou vznikat prokazatelně škodlivé transmastné kyseliny. Plně ztuženým tukům srážel dTest také body, ale mírněji. Při plném ztužování totiž transmastné kyseliny nevznikají.

Více než polovinu hmotnosti tvoří cukr

„Smetany“ do kávy nečekaně obsahují i obrovské množství cukru. „Cukrovkáři by se měli mít na pozoru a číst složení, protože glukózový sirup jsme našli ve všech sypkých instantních směsích,“ konstatuje Hana Hoffmannová a dodává: 

„Problém představuje množství cukru, které glukózový sirup do výrobku vnáší, aniž by vytvářel sladkou chuť na jazyku. Rozdíly mezi výrobky jsou propastné. Cukrovým rekordmanem je výrobek Albert Quality – uvádí 81 gramů ve 100 gramech instantní směsi. Jinými slovy, s každou dávkou tohoto výrobku, kterou si nasypete do šálku, dostanete i jednu lžičku cukru, o které nevíte.“ 

Za zmínku stojí ještě výrobky s druhým a třetím nejvyšším podílem cukru – Samantha Lux a Samantha Standard ukrývají ve 100 gramech prášku 68 až 69 gramů cukru.

„Ve složení jsme ale narazili i na látky, které nejsou nezbytné, a to například barvivo a aroma,“ uzavřela Hana Hoffmannová.

Autor:


Nejčtenější

Výplach na americké burze se přelévá do celého světa, do Česka také

Ilustrační snímek

Akcie ve Spojených státech zaznamenaly ve středu nejprudší denní propad za několik měsíců. Pokles cen zasáhl hlavně...

Zmetek, označil Ťok lokomotivy, které České dráhy koupily dvakrát dráž

Ilustrační snímek

Optikou ministra dopravy Dana Ťoka jsou lokomotivy Emil Zátopek zmetkem, který je nutné vrátit výrobci. Za...



Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...

Šátek za tisíc dolarů vypadá jako ženské přirození, značka Fendi sklidila výsměch

Růžovou šálu Touch of Fur vyrábí italská módní značka Fendi

Italská značka luxusního oblečení Fendi pobavila svým kožešinovým šátkem mnohé uživatele sociálních sítí. Zejména jeho...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Další z rubriky

TEST DNES: Hranolky z fastfoodů jsou slané a bez chuti brambor. Tuku ubylo

Ilustrační snímek

Mezi dietology mají obzvlášť špatnou pověst. A oprávněně. Hranolky nebudou nikdy zdravé, přesto to není taková...

McDonald’s mění receptury. Pod tlakem trendu zdravé výživy jsou i ostatní

McDonald’s

V USA už nabízí největší fast-foodový řetězec McDonald’s většinu burgerů bez konzervantů. Postupně by měly tyto...

TEST DNES: Úplné výsledky testu proteinových tyčinek

Proteinové tyčinky

MF DNES otestovala dvanáct tyčinek, které zdůrazňují přítomnost bílkovin výrazem „protein“ v názvu. Zde najdete úplné...



Najdete na iDNES.cz