Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Snídaňové cereálie a hubnutí? Někdy to nejde dohromady

  11:23aktualizováno  11:23
Nasypete si ráno trochu cereálií do misky v přesvědčení, že je to nejlepší volba, jak začít den při hubnutí? Po některých však dostanete brzy hlad a vaše úsilí může ztroskotat.

Ovocné müsli s banánovým kefírem | foto: In Images

popisek Müsli
Jaké zvolit při hubnutí čtěte zde

Jestli se snažíte hubnout nebo si jen udržet váhu, mohou být snídaňové cereálie, tedy směsi různě upravených vloček, obilovin, rýže či kukuřice, obohacené třeba oříšky či ovocem, dobrou volbou.

Ale měli byste znát jejich energetickou hodnotu, množství sacharidů a vlákniny. Té by mělo být alespoň kolem deseti gramů na sto gramů výrobku.

Ideální také je, když alespoň orientačně víte, jaký má potravina glykemický index - ten je při redukční dietě velmi důležitým zaříkadlem. Čím je nižší, tím lépe.

 Pokud má jídlo vysoký glykemický index, stoupne po jeho snědení rychle hladina cukru v krvi a stejně prudký je i následný pokles. A právě to vyvolává brzy hlad a chuť na další sousto.

Zjistěte si podíl cukrů na sacharidech
Cereálie jsou velmi koncentrované potraviny. Na rozdíl od zeleniny, jogurtů nebo masa obsahují relativně málo vody. Proto jejich energetická hodnota nemůže být nikdy zcela nízká.

"Buď musí výrobek obsahovat více tuků, nebo více sacharidů. Na přijaté energii se však neprojeví, zda jde o sacharidy sladké - cukr nebo škroby. Jeden gram sacharidů má totiž vždy sedmnáct kilojoulů.


Rada MF DNE

Cereáliemi se nepřejídejte

Doporučená velikost porce cereálií by měla být přibližně 30 gramů, což jsou asi tři polévkové lžíce. To zhruba odpovídá, podle druhu výrobku, jedné až dvěma hrstkám. Nejlépe bude, když si porci zvážíte. Pokud chcete, aby vás cereálie více zasytily, dejte si je s jogurtem nebo mlékem. Můžete si je dát i jako dopolední svačinu. Ale rozhodně by neměly být náhradou za oběd, natož večeři.



Množství a druh sacharidů se však projeví na hladině krevního cukru po jídle,“ vysvětluje lékařka Václava Kunová ze Společnosti pro výživu.

Z hlediska glykemického indexu je nejhorší řepný cukr - sacharóza. Kolik ho ve výrobku je, lze většinou pouze odvodit podle toho, na kterém místě ve složení figuruje. Čím více vzadu sacharózu najdete, tím méně jí tam bude a tím lépe pro vás.

Někdy je celozrnné pečivo se šunkou vhodnější
Většina lidí žije s představou, že snídaňové cereálie jsou při hubnutí volbou číslo jedna. Potvrzuje to i anketa MF DNES. Ale není tomu tak zcela.

"Pravda je, že z hlediska energetické hodnoty je přiměřená porce cereálií s mlékem příznivější než dva rohlíky s paštikou nebo salámem. Jenomže musíme vědět, co se stane po konzumaci cereální snídaně během následujících dvou až tří hodin,“ upozorňuje Václava Kunová.

"Některé z nich totiž spolehlivě roztočí spirálu hladu a následného přejídání, často ve večerních hodinách. Obézní pak říkají, že nemají silnou vůli se večer nepřejídat, a neuvědomují si, že vše začíná nevhodnou skladbou prvního denního jídla."

Na svědomí to má již zmíněný glykemický index. Čím je vyšší, tím méně je výrobek vhodný pro hubnutí. Někteří lidé, především mladí a štíhlí, jsou na výkyvy krevního cukru málo citliví a mohou konzumovat cereálie podle chuti, aniž to u nich povede k následnému přejídání. Pokud se však snažíte hubnout, měli byste rozlišovat cereálie vhodnější a méně vhodné. A když vám taková snídaně nesvědčí, můžete s čistým svědomím začít den úplně jinak.

"Stačí si dát celozrnné pečivo a k němu větší množství potraviny, kolem sto gramů, bohaté na bílkoviny s nižším obsahem tuků. Příkladem mohou být tvarohové pomazánky, ale i přírodní a některé tvrdé sýry či drůbeží šunka. Taková snídaně ideálně ,podrží‘ hladinu krevního cukru až do dopolední svačiny," radí Václava Kunová.

Při hubnutí je nejlepší obyčejné müsli
V případě, že se rozhodnete pro cereální snídani, je nejlepší co nejméně upravovaná směs vloček s trochou rozinek, případně s kousky ovoce nebo oříšků. Pokud si je dáte s bílým jogurtem nebo mlékem, určitě nic nezkazíte. Dodáte tak tělu více bílkovin, které vás lépe zasytí.

Zalít byste je však určitě neměli džusem. K potravině sacharidového typu byste jen dodali další sacharidy a hlad by na sebe nenechal dlouho čekat. Ani sójové mléko není kvůli nižšímu obsahu bílkovin úplně nejlepší, pokud nemáte potíže s trávením kravského mléka.

Do cereálií si můžete přidat také ovoce s nižším obsahem cukru, například jahody, kiwi, citrusy, lesní ovoce. Sníží se tak energetická hodnota snídaně. Navíc jídlo nabude na objemu, takže ho budete jíst déle a přispěje k delšímu pocitu sytosti.

Pozor byste si naopak měli dát na extrudované a pufované výrobky. Mají vyšší glykemický index a při redukční dietě se moc nehodí. Při pufování je zrno vystaveno tlaku a vysoké teplotě, díky čemuž nabobtná a získá strukturu polystyrenu.

Příkladem jsou pukance nebo racio chlebíčky. O trochu lepší úpravou, z hlediska glykemického indexu, je extruze, při které se suroviny upravují vysokým tlakem a zahřátím a mají porézní strukturu, jakou mají například křehké chlebíčky.



Nejčtenější

10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...



Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Prověřte, jak získal majetek! Na finanční správu přišlo 1 173 podnětů

Ilustrační snímek

Už třetím rokem Češi hlásí příjmy, které se nemusejí psát do daňových přiznání. Pokud to neudělají, riskují do budoucna...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

TEST DNES: Někde jen vločky, ovoce a ořechy, v jiných tyčinkách až 30 přísad

Ilustrační snímek

Müsli, ořechové, ovocné, proteinové, flapjacky, tyčinky všeho druhu zaplavují obchody. Nepovažujeme je za mlsání,...

TEST DNES: Neutrácejte zbytečně, školákům stačí pero za pár korun

Ilustrační snímek

Na dětech se nemá šetřit, to je svatá pravda, ale ani není potřeba kupovat do první třídy plnicí pero za stovky korun....

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

Najdete na iDNES.cz