Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sommeliér: Červené víno je třeba k pití připravit

  11:30aktualizováno  11:30
Není nic horšího než přinést lahev z obchodu domů, na chvíli ji dát do ledničky a hned pít. Připravíte se o zážitek z vína, říká sommeliér Tomáš Brůha. Víno je živý organismus, a tak je s ním nutné i zacházet. Musí se na pití připravit. Přepravou z obchodu se "rozhází" a potřebuje čas na zklidnění.
Červené víno by se mělo otevírat alespoň hodinu před konzumací

Červené víno by se mělo otevírat alespoň hodinu před konzumací | foto: Lukáš Procházka

Mělo by tedy před otevřením zůstat alespoň dva dny v klidu. Ideální je sklep nebo alespoň odvětraná spíž s teplotou kolem šestnácti stupňů.

Červené otevírat předem
Červené by se mělo otevřít alespoň hodinu před pitím. Pozor, s lahví je třeba manipulovat opatrně, téměř jako se sektem, aby se nezvířily kaly usazené na dně.

Důležité je trochu z lahve odlít, aby se víno dostalo z hrdla a rozšířila se tak kontaktní plocha vína s kyslíkem. "Zároveň si víno ochutnáte a můžete sledovat, jak se postupem času vyvíjí. Za půl hodiny může být úplně jiné," říká sommeliér.

Dekantovat? Ano, či ne?
Větší prostor pro styk se vzduchem dává dekantační nádoba. Dekantací se rozumí jemné přelití vína do karafy, aby se víno oddělilo od usazenin a zároveň provzdušnilo. Víno, které je několik let zavřené v lahvi, se musí trochu vydýchat, aby se z něj uvolnily všechny aromatické látky.

"Po otevření lahve nalijte trochu vína do skleničky, nepijte ho, jen si přivoňte, abyste zjistili, zda nemá vadu korku, pak obsah sklenice přelijte do karafy, abyste ji takzvaně vyvínili. Pak zpět do sklenice, ochutnat a teprve pak nalévat celý obsah lahve do karafy," radí sommeliér Brůha.

Karafy různých tvarů
Mladá vína není nutné dekantovat, s výjimkou barikovaných, tedy těch, která zrála v dubovém sudu. "Obecně platí, že vínům, která ležela déle na sudu, může dekantace jen prospět."

Pro hodně mladé víno, pokud ho chceme dekantovat, je lepší užší karafa, aby okysličení neproběhlo příliš rychle. "Mohlo by stát, že vám z kvalitního vína všechno dobré jakoby uteče," říká Tomáš Brůha.

Problémy bývají někdy s mytím karafy. Nejlepší je teplá voda bez saponátu. Ten sice sklo umyje lépe, ale je obtížné ho dokonale spláchnout, příchuť mydlinek pak spolehlivě zkazí každé víno.

Sklenice je důležitá
Dnes si můžete pořídit na každou odrůdu jinou sklenici. To samozřejmě není nutné. Ale kdo má rád víno a pije ho pravidelně, měl by si koupit jednu sadu na bílé a jednu na červené.

Sklenice na červené víno je větší a širší než na bílé. "Ta širší plocha je opět kvůli tomu, stejně jako u dekantační nádoby, aby se červené víno mohlo snadněji otevřít." Sklenici je dobré naplnit jen do třetiny, abyste s ní mohli lehce zakroužit, lépe se tak uvolní aromatické látky.

Nemusíte dopíjet do dna
Nedopitá lahev už dnes není tak velký problém. Existují vakuové pumpy, které z lahve vysají vzduch a uzavřou ji. Víno tak vydrží ještě několik dní. Nemusí být zrovna optimální, ale pít se dá. Záleží také na tom, kolik ho v lahvi zbylo. Čím více, tím lépe.

Autoři: ,


Témata: Test iDNES.cz

Nejčtenější

Mrakodrap bohatých otevírá. Být Jágrovi sousedem vyjde na desítky milionů

V Tower na pražské Pankráci (stav v lednu 2017)

Byty v patrně nejdražším bytovém domě v Česku - pražském V Toweru si přebírají jejich noví majitelé. Jsou mezi nimi...

Soud dal řidiči německý plat, čeští dopravci se bojí růstu počtu žalob

Šofér kamionu Jiří Gabrhel

První český řidič kamionu vyhrál soud o to, že mu česká firma za řízení v Německu platila méně, než kolik je tamní...



Pět tisíc dolarů na ruku a sbohem. Amazon se zbavuje lidí bez motivace

Pracovníkům ve skladu Amazon se v USA důsledně říká „associates“, tedy...

Nestandardní cestou jde americký Amazon při propouštění zaměstnanců bez motivace. Svému personálu předložil „nabídku“,...

Fronty i na půl hodiny. Kaufland má málo pokladních, lidé si stěžují

(Ilustrační snímek)

V Kauflandu na pražském Bohdalci je 25 pokladen, v posledních dnech je však běžné, že fungují jen čtyři. Nakupujících...

Nejmladší český miliardář začal ve skladu. Dnes ovládá zbrojařské impérium

Majitel Czechoslovak Group Michal Strnad.

Pětadvacetiletý Michal Strnad se po převodu stoprocentního podílu zbrojařsko-průmyslového holdingu Czechoslovak Group...

Další z rubriky

V Česku zdražilo jídlo téměř nejvíc v Evropě. Nakupujeme hlavně ve slevách

ilustrační snímek

Ve třetím čtvrtletí loňského roku zdražily potravinářské a drogistické výrobky v Česku téměř nejvíc v Evropě. Na...

Kanadská vesnice sní o tom, že bude konkurovat dijonské hořčici

Kanadská hořčice z vesnice Gravelbourg

Asi málokdo by hledal hlavní oblast produkce hořčičných zrnek na světě uprostřed kanadských prérií v malé vesnici...

S bylinkami ku zdraví? Testy zjistily v třetině čajových směsí pesticidy

Čajová konvice s bylinkami

Zimní období viróz a chřipek přímo vybízí k pití vylouhovaných bylin a čajových směsí ve snaze preventivně přispívat k...

Najdete na iDNES.cz