Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sommeliér: Červené víno je třeba k pití připravit

  11:30aktualizováno  11:30
Není nic horšího než přinést lahev z obchodu domů, na chvíli ji dát do ledničky a hned pít. Připravíte se o zážitek z vína, říká sommeliér Tomáš Brůha. Víno je živý organismus, a tak je s ním nutné i zacházet. Musí se na pití připravit. Přepravou z obchodu se "rozhází" a potřebuje čas na zklidnění.
Červené víno by se mělo otevírat alespoň hodinu před konzumací

Červené víno by se mělo otevírat alespoň hodinu před konzumací | foto: Lukáš Procházka

Mělo by tedy před otevřením zůstat alespoň dva dny v klidu. Ideální je sklep nebo alespoň odvětraná spíž s teplotou kolem šestnácti stupňů.

Červené otevírat předem
Červené by se mělo otevřít alespoň hodinu před pitím. Pozor, s lahví je třeba manipulovat opatrně, téměř jako se sektem, aby se nezvířily kaly usazené na dně.

Důležité je trochu z lahve odlít, aby se víno dostalo z hrdla a rozšířila se tak kontaktní plocha vína s kyslíkem. "Zároveň si víno ochutnáte a můžete sledovat, jak se postupem času vyvíjí. Za půl hodiny může být úplně jiné," říká sommeliér.

Dekantovat? Ano, či ne?
Větší prostor pro styk se vzduchem dává dekantační nádoba. Dekantací se rozumí jemné přelití vína do karafy, aby se víno oddělilo od usazenin a zároveň provzdušnilo. Víno, které je několik let zavřené v lahvi, se musí trochu vydýchat, aby se z něj uvolnily všechny aromatické látky.

"Po otevření lahve nalijte trochu vína do skleničky, nepijte ho, jen si přivoňte, abyste zjistili, zda nemá vadu korku, pak obsah sklenice přelijte do karafy, abyste ji takzvaně vyvínili. Pak zpět do sklenice, ochutnat a teprve pak nalévat celý obsah lahve do karafy," radí sommeliér Brůha.

Karafy různých tvarů
Mladá vína není nutné dekantovat, s výjimkou barikovaných, tedy těch, která zrála v dubovém sudu. "Obecně platí, že vínům, která ležela déle na sudu, může dekantace jen prospět."

Pro hodně mladé víno, pokud ho chceme dekantovat, je lepší užší karafa, aby okysličení neproběhlo příliš rychle. "Mohlo by stát, že vám z kvalitního vína všechno dobré jakoby uteče," říká Tomáš Brůha.

Problémy bývají někdy s mytím karafy. Nejlepší je teplá voda bez saponátu. Ten sice sklo umyje lépe, ale je obtížné ho dokonale spláchnout, příchuť mydlinek pak spolehlivě zkazí každé víno.

Sklenice je důležitá
Dnes si můžete pořídit na každou odrůdu jinou sklenici. To samozřejmě není nutné. Ale kdo má rád víno a pije ho pravidelně, měl by si koupit jednu sadu na bílé a jednu na červené.

Sklenice na červené víno je větší a širší než na bílé. "Ta širší plocha je opět kvůli tomu, stejně jako u dekantační nádoby, aby se červené víno mohlo snadněji otevřít." Sklenici je dobré naplnit jen do třetiny, abyste s ní mohli lehce zakroužit, lépe se tak uvolní aromatické látky.

Nemusíte dopíjet do dna
Nedopitá lahev už dnes není tak velký problém. Existují vakuové pumpy, které z lahve vysají vzduch a uzavřou ji. Víno tak vydrží ještě několik dní. Nemusí být zrovna optimální, ale pít se dá. Záleží také na tom, kolik ho v lahvi zbylo. Čím více, tím lépe.

Autoři: ,


Témata: Test iDNES.cz


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ilustrační snímek
Fialové mléko nebo kukuřice? Vědci experimentují s novým barvivem

Ve světě, kde moderní chemie umožnila, aby prakticky cokoli bylo ochuceno nebo obarveno jako v podstatě cokoli jiného, lze narazit na dost překvapivé náhražky....  celý článek

Potraviny nejsou levné. Kilogram vyjde na vysoké desítky až stovky korun.
Otevřel největší obchod bez obalů. Nasypete si rýži, natočíte jar

Pod značkou Bezobalu otevřel v pražských Dejvicích dosud největší obchod se zbožím bez obalu. Nabídne i kosmetiku a drogerii na váhu, čerstvé sýry, pečivo,...  celý článek

Z potravin meziročně nejvíce zdražila eidamská cihla, naopak výrazně zlevnil...
Eidam poráží máslo. Od loňska zdražil ještě víc

Desítky procent si spotřebitelé nepřiplácejí jen u másla. V meziročním srovnání ho trumfuje sýr eidam. Výrazně se ale prodraží i cukr, vejce nebo bůček....  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.