Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Sommeliér: Červené víno je třeba k pití připravit

  11:30aktualizováno  11:30
Není nic horšího než přinést lahev z obchodu domů, na chvíli ji dát do ledničky a hned pít. Připravíte se o zážitek z vína, říká sommeliér Tomáš Brůha. Víno je živý organismus, a tak je s ním nutné i zacházet. Musí se na pití připravit. Přepravou z obchodu se "rozhází" a potřebuje čas na zklidnění.
Červené víno by se mělo otevírat alespoň hodinu před konzumací

Červené víno by se mělo otevírat alespoň hodinu před konzumací | foto: Lukáš Procházka

Mělo by tedy před otevřením zůstat alespoň dva dny v klidu. Ideální je sklep nebo alespoň odvětraná spíž s teplotou kolem šestnácti stupňů.

Červené otevírat předem
Červené by se mělo otevřít alespoň hodinu před pitím. Pozor, s lahví je třeba manipulovat opatrně, téměř jako se sektem, aby se nezvířily kaly usazené na dně.

Důležité je trochu z lahve odlít, aby se víno dostalo z hrdla a rozšířila se tak kontaktní plocha vína s kyslíkem. "Zároveň si víno ochutnáte a můžete sledovat, jak se postupem času vyvíjí. Za půl hodiny může být úplně jiné," říká sommeliér.

Dekantovat? Ano, či ne?
Větší prostor pro styk se vzduchem dává dekantační nádoba. Dekantací se rozumí jemné přelití vína do karafy, aby se víno oddělilo od usazenin a zároveň provzdušnilo. Víno, které je několik let zavřené v lahvi, se musí trochu vydýchat, aby se z něj uvolnily všechny aromatické látky.

"Po otevření lahve nalijte trochu vína do skleničky, nepijte ho, jen si přivoňte, abyste zjistili, zda nemá vadu korku, pak obsah sklenice přelijte do karafy, abyste ji takzvaně vyvínili. Pak zpět do sklenice, ochutnat a teprve pak nalévat celý obsah lahve do karafy," radí sommeliér Brůha.

Karafy různých tvarů
Mladá vína není nutné dekantovat, s výjimkou barikovaných, tedy těch, která zrála v dubovém sudu. "Obecně platí, že vínům, která ležela déle na sudu, může dekantace jen prospět."

Pro hodně mladé víno, pokud ho chceme dekantovat, je lepší užší karafa, aby okysličení neproběhlo příliš rychle. "Mohlo by stát, že vám z kvalitního vína všechno dobré jakoby uteče," říká Tomáš Brůha.

Problémy bývají někdy s mytím karafy. Nejlepší je teplá voda bez saponátu. Ten sice sklo umyje lépe, ale je obtížné ho dokonale spláchnout, příchuť mydlinek pak spolehlivě zkazí každé víno.

Sklenice je důležitá
Dnes si můžete pořídit na každou odrůdu jinou sklenici. To samozřejmě není nutné. Ale kdo má rád víno a pije ho pravidelně, měl by si koupit jednu sadu na bílé a jednu na červené.

Sklenice na červené víno je větší a širší než na bílé. "Ta širší plocha je opět kvůli tomu, stejně jako u dekantační nádoby, aby se červené víno mohlo snadněji otevřít." Sklenici je dobré naplnit jen do třetiny, abyste s ní mohli lehce zakroužit, lépe se tak uvolní aromatické látky.

Nemusíte dopíjet do dna
Nedopitá lahev už dnes není tak velký problém. Existují vakuové pumpy, které z lahve vysají vzduch a uzavřou ji. Víno tak vydrží ještě několik dní. Nemusí být zrovna optimální, ale pít se dá. Záleží také na tom, kolik ho v lahvi zbylo. Čím více, tím lépe.

Autoři: ,


Témata: Test iDNES.cz

Nejčtenější

Nový ford i milion. Stát vybral šťastlivce, kteří sbírali účtenky

Účtenkovka při svém startu uživatele zarazila šíří požadovaných povolení.

Ve středu proběhlo vůbec první slosování státní účtenkové loterie. Kolem sedmé hodiny večerní, kdy měly být na adrese...

Zlatá neděle bude se staženými výlohami. Obchody teď posilují výprodeje

Vlna povánočních slev 28.prosince v Plzni

Blíží se Černý pátek a s ním největší výprodejová akce roku. Z marketingového a obchodního hlediska je pro prodejce...



Gigantická zakázka na letadla: klient si u Airbusu objednal 430 letadel

letadlo Airbus A320neo

Pouštní Dubaj se na několik dní proměnila v obří tržiště letadel. V jednom určitě nezklame. Jak se už stalo zvykem,...

Česko se stává tygrem střední Evropy. Ekonomika mohutně roste

Řezač plamenem

Česká ekonomika i v prázdninovém vlažnějším módu mohutně rostla. Od července do září, meziročně zvýšila výkon o pět...

Škoda bude v Mladé Boleslavi vyrábět auta s čistě elektrickým pohonem

(Ilustrační snímek)

V Česku se budou vyrábět elektromobily i klíčové součástky k bateriím. Škoda Auto v pátek potvrdila, že její první...

Další z rubriky

Každý Čech sní 16 balení chipsů za rok. Spotřeba prudce roste

Ilustrační snímek

Spotřeba slaných chipsů a snacků v Česku znatelně roste. Rivalita výrobců se mezitím stále více přesouvá na pole, kde...

VIDEO: Souboj žlutých a růžových kol. Liší se velikostí košíku i komfortem

Sdílená kola se v Praze rozmáhají. K již zavedeným růžovým Rekolům přibyla nově...

Konkurence mezi sdílenými koly v Praze roste. Kromě dominantních růžových si mohou lidé půjčovat na ulici nově i žlutá....

Místo papíru displej. České obchody přecházejí na digitální cenovky

(Ilustrační snímek)

Do regálů v obchodech se dere digitalizace. V Česku zavádějí elektronické cenovky například prodejny Tchibo, v trendu...



Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.