Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sommelier doporučuje: Jaké víno na Štědrý den

  11:30aktualizováno  11:30
Sommelier Ivo Dvořák vybral k tradičním i méně obvyklým vánočním pokrmům nejvhodnější vína. Přidal i několik obecných rad, jak víno podávat tak, aby co nejvíce vynikla jeho chuť i vůně.

Sommelier Ivo Dvořák | foto: Michal SváčekMF DNES

Sommelier doporučuje:

K přípitku bych zvolil kvalitní šumivé víno v kategorii brut, které zároveň velmi zajímavě doprovodí i rybí polévku. Její chuť se díky delikátním citrusovým tónům a intenzivnímu perlení zjemní a získá na exkluzivnosti.
tip: Bohemia Regia brut, šumivé bílé

Smažený kapr a bramborový salát jsou poměrně výrazné, a proto potřebují dostatečně silné víno, které bude zároveň i harmonické a vyvážené. Ideální budou vína s chutí tropických a citrusových plodů s vyšším obsahem alkoholu.
tip: Chardonnay 2004 pozdní sběr, Moravíno Valtice

Kachna je poměrně tučná a žádá si dosti silné červené víno. Kdo rád experimentuje s červenými, příjemně kořenitými víny s chutí zralých peckovin, může zkusit odrůdu Pinotage z Jižní Afriky.
tip: Golden Kaan, Pinotage 2003, Jižní Afrika, Kapsko, červené

Krůta laděná do sladké chuti musí k sobě mít výraznější bílé víno s pikantní kyselinkou a mírně zvýšeným zbytkovým cukrem. Dobře se bude hodit třeba tramín červený z Moravy nebo některé z alsaských vín.
tip: Arthur Metz, Gewurtztraminer, Alsasko, Francie, bílé

Losos si zaslouží výraznější víno, tím spíš, když je maso kombinováno s listovým špenátem. Důstojným partnerem tohoto pokrmu bude bílé víno, které vyzrávalo v novém dubovém sudu typu barrique a jehož chuť přechází od žlutého melounu přes karamel až po včelí vosk.
tip: Cuvée barrique 2000, Znovín Znojmo, bílé

K bažantu na slanině bude krásně ladit sametově lahodné červené s nádechem vanilky a kouřoviny, bude v dokonalé souhře i s přílohou.
tip: Valvin Club Collection, Domaine Valtice, Rulandské modré 2003 barrique, červené

Jelení svíčková je takřka aristokratický pokrm, a proto potřebuje aristokratické víno. Nejvíce vín-šlechticů najdeme pochopitelně ve Francii v oblasti Bordeaux. Aby byl úspěch dokonalý, přidáme apelaci kolem městečka Pauillac, výborný ročník 2000, a znamenité víno Chateau Pichon-Longueville. Zažijete symfonii vůně černého rybízu a zralých ostružin s decentním nádechem kávy. Silnou, a přesto hedvábnou chuť ucítíte ještě velmi dlouho po polknutí. Inu, Vánoce jsou jednou za rok.
tip: Baron de Pichon-Longueville 2000, Pauillac, Francie, červené

Platí zásada, že ke zvěřině by se mělo pít stejné víno, na jakém ji připravujete. Kančí ragú potřebuje bohaté, temperamentní červené víno s vůní orientálního koření a chutí vyzrálého zahradního ovoce.
tip: Chateau Kefraya Les Breteches 2004 z údolí Békaa v Libanonu, červené

10 RAD K PODÁVÁNÍ VÍNA
1. Na víně pro slavnostní příležitost nešetřete - to v plastových lahvích nebo krabicích se na sváteční stůl nehodí.
2. Víno nemíchejte s žádným jiným alkoholem a hodně ho zapíjejte vodou.
3. Víno si kupte předem, lahev by měla alespoň dva dny ležet v klidu, než ji otevřete.
4. Víno předem připravte - šumivá a bílá správně vychlaďte, červené víno otevřete alespoň hodinu před podáváním.
5. Pokud je červené příliš chladné, nechte ho chvíli v teplé místnosti, aby si "srovnalo" teplotu.
6. Vína pijte v pořadí od nejméně výrazných až po nejvýraznější, např. suché šumivé (jako aperitiv), bílé suché, červené, případně k dezertu sladké bílé.
7. Používejte sklenice z čirého skla, aby si na víně pochutnaly i oči. Na šumivé víno jsou nejvhodnější vysoké "flétny", sklenice na bílé jsou menší než na červené: bílé nesmí zteplat a červené zase potřebuje prostor, aby mohlo uvolnit aroma.
8. Skleničky plňte jen do třetiny.
9. Sladká dezertní vína se podávají vychlazená a pijí se jen v malém množství.
10. Ke Štědrému dni nepatří "střílení špuntů", lahev sektu je proto třeba dobře vychladit - čím nižší teplota, tím menší riziko, že zátka vystřelí.

Autoři: ,


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

ANALÝZA: Státníci se políbili, obavy z obchodní války mezi USA a EU trvají

Americký prezident Donald Trump se setkal s předsedou Evropské komise Junckerem...

Ani středeční schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa se šéfem Evropské komise Jean-Claude Junckerem úplně...

Řetězce lákaly na slevy, zaplatí pokuty za 10 milionů korun

Supermarket Albert (ilustrační snímek)

Za účtování vyšších cen než deklarovaných během výprodejů uložila Česká obchodní inspekce obchodníkům ve 2. čtvrtletí...

TEST DNES: Úplné výsledky testu psacích potřeb pro prvňáčky

Ilustrační snímek

MF DNES otestovala čtrnáct inkoustových per a rollerů. Vybrali jsme takové psací potřeby, které výrobci nebo prodejci...

Najdete na iDNES.cz