Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sommelier doporučuje: Jaké víno na Štědrý den

  11:30aktualizováno  11:30
Sommelier Ivo Dvořák vybral k tradičním i méně obvyklým vánočním pokrmům nejvhodnější vína. Přidal i několik obecných rad, jak víno podávat tak, aby co nejvíce vynikla jeho chuť i vůně.

Sommelier Ivo Dvořák | foto: Michal SváčekMF DNES

Sommelier doporučuje:

K přípitku bych zvolil kvalitní šumivé víno v kategorii brut, které zároveň velmi zajímavě doprovodí i rybí polévku. Její chuť se díky delikátním citrusovým tónům a intenzivnímu perlení zjemní a získá na exkluzivnosti.
tip: Bohemia Regia brut, šumivé bílé

Smažený kapr a bramborový salát jsou poměrně výrazné, a proto potřebují dostatečně silné víno, které bude zároveň i harmonické a vyvážené. Ideální budou vína s chutí tropických a citrusových plodů s vyšším obsahem alkoholu.
tip: Chardonnay 2004 pozdní sběr, Moravíno Valtice

Kachna je poměrně tučná a žádá si dosti silné červené víno. Kdo rád experimentuje s červenými, příjemně kořenitými víny s chutí zralých peckovin, může zkusit odrůdu Pinotage z Jižní Afriky.
tip: Golden Kaan, Pinotage 2003, Jižní Afrika, Kapsko, červené

Krůta laděná do sladké chuti musí k sobě mít výraznější bílé víno s pikantní kyselinkou a mírně zvýšeným zbytkovým cukrem. Dobře se bude hodit třeba tramín červený z Moravy nebo některé z alsaských vín.
tip: Arthur Metz, Gewurtztraminer, Alsasko, Francie, bílé

Losos si zaslouží výraznější víno, tím spíš, když je maso kombinováno s listovým špenátem. Důstojným partnerem tohoto pokrmu bude bílé víno, které vyzrávalo v novém dubovém sudu typu barrique a jehož chuť přechází od žlutého melounu přes karamel až po včelí vosk.
tip: Cuvée barrique 2000, Znovín Znojmo, bílé

K bažantu na slanině bude krásně ladit sametově lahodné červené s nádechem vanilky a kouřoviny, bude v dokonalé souhře i s přílohou.
tip: Valvin Club Collection, Domaine Valtice, Rulandské modré 2003 barrique, červené

Jelení svíčková je takřka aristokratický pokrm, a proto potřebuje aristokratické víno. Nejvíce vín-šlechticů najdeme pochopitelně ve Francii v oblasti Bordeaux. Aby byl úspěch dokonalý, přidáme apelaci kolem městečka Pauillac, výborný ročník 2000, a znamenité víno Chateau Pichon-Longueville. Zažijete symfonii vůně černého rybízu a zralých ostružin s decentním nádechem kávy. Silnou, a přesto hedvábnou chuť ucítíte ještě velmi dlouho po polknutí. Inu, Vánoce jsou jednou za rok.
tip: Baron de Pichon-Longueville 2000, Pauillac, Francie, červené

Platí zásada, že ke zvěřině by se mělo pít stejné víno, na jakém ji připravujete. Kančí ragú potřebuje bohaté, temperamentní červené víno s vůní orientálního koření a chutí vyzrálého zahradního ovoce.
tip: Chateau Kefraya Les Breteches 2004 z údolí Békaa v Libanonu, červené

10 RAD K PODÁVÁNÍ VÍNA
1. Na víně pro slavnostní příležitost nešetřete - to v plastových lahvích nebo krabicích se na sváteční stůl nehodí.
2. Víno nemíchejte s žádným jiným alkoholem a hodně ho zapíjejte vodou.
3. Víno si kupte předem, lahev by měla alespoň dva dny ležet v klidu, než ji otevřete.
4. Víno předem připravte - šumivá a bílá správně vychlaďte, červené víno otevřete alespoň hodinu před podáváním.
5. Pokud je červené příliš chladné, nechte ho chvíli v teplé místnosti, aby si "srovnalo" teplotu.
6. Vína pijte v pořadí od nejméně výrazných až po nejvýraznější, např. suché šumivé (jako aperitiv), bílé suché, červené, případně k dezertu sladké bílé.
7. Používejte sklenice z čirého skla, aby si na víně pochutnaly i oči. Na šumivé víno jsou nejvhodnější vysoké "flétny", sklenice na bílé jsou menší než na červené: bílé nesmí zteplat a červené zase potřebuje prostor, aby mohlo uvolnit aroma.
8. Skleničky plňte jen do třetiny.
9. Sladká dezertní vína se podávají vychlazená a pijí se jen v malém množství.
10. Ke Štědrému dni nepatří "střílení špuntů", lahev sektu je proto třeba dobře vychladit - čím nižší teplota, tím menší riziko, že zátka vystřelí.

Autoři: ,



Nejčtenější

Prodavači jsou dražší než vysokoškoláci. Anomálie však dlouho nevydrží

(ilustrační snímek)

Současný trh práce zažívá anomálie v odměňování. Kdo hledá práci, může si u dané firmy říct víc, než mají stávající...

Kaufland na pranýři. Zákazníci si stěžují na chybějící zboží i dlouhé fronty

(Ilustrační snímek)

Kaufland prožívá těžké období. Na jedné straně se snaží otočit vnímání lidí, že je „jen levný“, na druhé straně bojuje...



Problémy vyřešíme, chce to ale čas, říká finanční ředitel Kauflandu

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka obsluhoval zákazníky u pokladny na...

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka (54) působí v tomto německém obchodním řetězci, kde je zvykem rozhovory...

Na jižní Moravě jsou vyšší mzdy než v Praze. Firmy si přetahují lidi

Ilustrační snímek

Platy na jižní Moravě jdou do extrému, firmy totiž dorovnávají nejvyšší platy konkurentů. Hospodářská komora před...

Motýlí efekt a duha na českých bankovkách. Podívejte se na nové prvky

Státní tiskárna cenin představila nové ochranné prvky, které budou na...

Státní tiskárna cenin slaví devadesát let od svého vzniku. Významné jubileum spojila s unikátní výstavou cenin, kde má...

Další z rubriky

Jedinečná nabídka. Penny Market nabízel v akci falšované masové konzervy

Penny Market nabízel falšované masné konzervy.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce narazila v Penny Marketu na mimořádně rozsáhlé falšování. Řetězec nabízel v...

Stravenky od Lidlu a Kauflandu budou i elektronické

Lidl začal vydávat vlastní stravenky, zatím je dostávají je zaměstnanci...

Lidl a Kaufland spouští ve spolupráci s ČSOB a Mastercard stravenkovou platební kartu. Jde o elektronickou verzi...

Ročně Čechům propadne 150 milionů ve stravenkách. Získají je stravenkové firmy

Ilustrační snímek

Stravenkové firmy dokážou až třetinu svého zisku vygenerovat na propadlých stravenkách. Konkurenční stravenka, se...

Najdete na iDNES.cz