Ti se sem sjedou na první ročník Mezinárodního mistrovství České republiky v sekání sektů.
Nápad se zrodil - pochopitelně u sklenky dobrého moku - už v létě minulého roku v hlavách špičkového moravského sommeliéra Libora Nazarčuka a Jana Ivičiče - majitele jednoho z pěti stovek vinných sklepů, které se nachází v Nechorách.
"Chceme z toho vytvořit tradici a věříme, že se časem budou účastnit i sommeliéři z Rakouska či Maďarska," říká Ivičič.
Letošního klání se má podle přihlášek zúčastnit sedmnáct soutěžících. "Všichni budou sekat hrdla šavlí, ale ve volné disciplíně bude možné předvádět i jiné způsoby," doplnil Ivičič. Sommeliéři budou hodnoceni nejen za to, jak efektně hrdla odseknou, ale body budou získávat či ztrácet i za předvádění servisu šumivých vín.
Součástí akce bude i přehlídka a degustace šumivých vín vyrobených ČR i v zahraničí a také představení čtyř moravských vinařských podoblastí a jejich typických vín.